Έληξαν τα μαθήματα της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας

Με εξαιρετική επιτυχία έληξαν τα μαθήματα της Σχολής Γονέων (τμήμα Χαλκίδος) της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, η οποία λειτούργησε για δέκατη χρονιά, με φετινό γενικό θέμα «Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση» και ολοκλήρωσε τον κύκλο των διαλέξεων του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, το Σάββατο 21 Μαρτίου.
Γιορτή λήξης μαθημάτων της Σχολής Γονέων της Μητρόπολης Χαλκίδας
Γιορτή λήξης μαθημάτων της Σχολής Γονέων της Μητρόπολης Χαλκίδας
Η Σχολή Γονέων δημιουργήθηκε το 2005 με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου και στο πλαίσιο της φετινής λειτουργίας της πραγματοποιήθηκαν σημαντικές διαλέξεις με την παρουσία πολυπληθών ακροατηρίων. Επιφανείς Κληρικοί και διακεκριμένοι επιστήμονες παρουσίασαν πολύ σημαντικά θέματα στα μέλη της, με τελευταίο εκείνο που παρουσίασε, κατά το παραπάνω Σάββατο, ο κ. Αναστάσιος Χαρμαντάς, Σχολικός και Οικογενειακός Σύμβουλος, ειδικευμένος στην Ψυχοδυναμική της Οικογένειας, υπό τον τίλτο «Γονείς, προετοιμάστε τα παιδιά σας για την εφηβεία».

Οι υπόλοιποι ομιλητές στη Σχολή, με σειρά παρουσίας ήταν οι: Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης – Δρ. Θεολογίας και Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως, Δρ. Μαργαρίτα Πετινάκη, Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια, ο μακαριστός Πρεσβ. Αβραάμ Αποστολίδης, τότε Εφημέριος Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής Αλοννήσου, Ψυχολόγος – Θεολόγος, Πρωτοπρεσβ. Στέφανος Στεφόπουλος – Εφημέριος Ι. Ν. Αγίων Ταξιαρχών Ταξιάρχου Ωρεών, κ. Γεώργιος Καρβελάς και κ. Χρύσα Αθανασίου – Επιμελητές Ανηλίκων, Πρωτοπρεσβ. Βασίλειος Θερμός – Δρ. Θεολογίας και Παιδοψυχολόγος, κ. Χαρά Σπηλιοπούλου – Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας και Δρ. Ιγνάτιος Καράμηνας – Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε., οι οποίοι ανέπτυξαν, ανατιστοίχως, τα θέματα: «Εφηβεία και εκκλησιαστικό γεγονός»,  «Εφηβεία και επιθετικότητα», «Τι; Είσαι έφηβος; Θα το πληρώσεις! – Ενοχές στα χρόνια της άγουρης ενηλικίωσης», «Έφηβοι και Αποκρυφισμός», «Παραβατικότητα και εφηβεία», «Εφηβεία: Μια παρεξηγημένη ηλικία», «Εφηβεία και Εξαρτήσεις» και «Εφηβεία και εξάρτηση από το διαδίκτυο».
Στις περισσότερες συναντήσεις παρέστη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος με τον ουσιαστικό του λόγο και τις καίριες επισημάνσεις του απευθυνόταν κάθε φορά στους γονείς, τονίζοντας την αξία του ρόλου της οικογένειας στην διαμόρφωση της υγιούς προσωπικότητας των παιδιών.
Στην τελευταία διάλεξη, οπότε έλαβε χώρα και η Τελετή Λήξης, τον απουσιάζοντα στην Κρήτη, όπου μετέφερε προς προσκύνηση από τους καρκινοπαθείς του Πανεπιστήμιου Νοσοκομείου Ηρακλείου, την Τιμία Κάρα του Αγίου Παρθενίου από την Ιερά Μονή Μακρυμάλλη Ψαχνών, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, εκπροσώπησε ο υπεύθυνος λειτουργίας της Σχολής, Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης – Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστικούς παράγοντες λειτουργίας της και όσους την παρακολούθησαν.
Στη συνέχεια, απένειμε και τις βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους παρακολούθησαν ανελλιπώς τις διαλέξεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στον φιλόξενο χώρο της οδού Μεσσαπίων 10, τον οποίο πρόθυμα παραχώρησε και γι’ αυτό τον σκοπό η οικογένεια του κ. Άγγελου Πνευματικού.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαριστεί θερμά όλους τους ομιλητές για την ανιδιοτελή προσφορά τους στην ποιμαντική διακονία της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Η πρόθυμη ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή Του και η ποιότητα των εισηγήσεων που παρουσίασαν καταξιώνουν την επιστημονική και ανθρώπινη υπόστασή τους, αλλά και τη συνολική συνεισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.
Ακόμη, ευχαριστεί θερμά τους ευλαβεστάτους Ιερείς, οι οποίοι και αυτό το έργο της Τοπικής Εκκλησίας με προθυμία και ιεραποστολικό ζήλο το ενίσχυσαν παντοιοτρόπως.
Ιδιαιτέρως ευχαριστεί τους διευθυντές και τους δημοσιογράφους των Τοπικών και όχι μόνον Μέσων Επικοινωνίας (εφημερίδων, ραδιοφωνικών σταθμών και διαδικτυακών μέσων), οι οποίοι προέβαλαν και ανέδειξαν το έργο της Σχολής Γονέων, όπως κάνουν και σε κάθε εκδήλωση και δραστηριότητα της Τοπικής μας Εκκλησίας, συμβάλλοντας με τον μοναδικό τους τρόπο στην επιτυχία του θεσμού.
Η Σχολή Γονέων της Ιεράς μας Μητροπόλεως για άλλη μια χρονιά ήταν μια στοργική και θεολογική εστία, που θέρμανε τις ψυχές όσων την εμπιστεύθηκαν και κατέφυγαν σε αυτήν για να ενημερωθούν και να υποστηριχθούν εκκλησιαστικά στο δύσκολο έργο της συζυγίας και της γονεϊκότητας.

Σχόλια