Όδηγίες για τον τρύγο και τα φυτοφάρμακα

Τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από τη μη ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων παραμονές του τρυγητού, επισημαίνει μέσω επιστολής του το τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικον. και Κτηνιατρικής του Νομού Ευβοίας.
Όδηγίες για τον τρύγο και τα φυτοφάρμακα
Όδηγίες για τον τρύγο και τα φυτοφάρμακα
Συγκεκριμένα όπως μας τόνισε ο Φυτοϋγειονομικός ελεγκτης Κ.Τζελάς«Την εποχή αυτή οι πρώϊμες ποικιλίες οινοποιήσιμων σταφυλιών κινδυνεύουν από ασθένειες, που αναφέρω πιο κάτω ,και οι παραγωγοί είναι αναγκασμένοι να ψεκάσουν, θα πρέπει όμως να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή του φυτοφαρμάκου, καθώς και στο χρόνο εφαρμογής ώστε να μην υπάρξουν υπολείμματα στα σταφύλια και στο μούστο» και συνεχίζει ο κ. Τζελάς «ο καλλιεργητής πρέπει να χρησιμοποιεί τις μεθόδους ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας όπως άλλες εναλλακτικές προσεγγίσεις και τεχνικές πριν προσφύγει στη χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Όπως προκύπτει από έρευνες , ειδικά για τα κρασοστάφυλα, ορισμένα φυτοφάρμακα για την καταπολέμηση ασθενειών μπορεί να προκαλέσουν, καθυστέρηση αλκοολικής ζύμωσης ή παρεμποδίζουν πλήρως την ανάπτυξη της ζύμης, όταν έχει γίνει υπέρβαση δόσεων ή δεν τηρείται ο χρόνος τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής. Τελειώνοντας θέλω να τονίσω η σημασία που έχει η ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων αφού παρέχει προστασία στο χρήστη γεωργό, στον καταναλωτή και το περιβάλλον. Βοηθά στο πρόβλημα της διατήρησης της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων που είναι χρήσιμα στη γεωργία . Τα δε παραγόμενα προϊόντα είναι περιζήτητα στην αγορά γιατί είναι ασφαλή και υγιεινά».
Η μέχρι σήμερα φυτοϋγειονομική κατάσταση των αμπελιών στη Π.Ε.Ευβοίας κρίνεται ικανοποιητική. Εξαίρεση αποτελεί, σε ορισμένες έγχρωμες κυρίως ποικιλίες το Ωϊδιο (χολέρα).
Την περίοδο αυτή οι πρώϊμες οινοποιήσιμες ποικιλίες βρίσκονται στο στάδιο του γυαλίσματος της ρόγας. Μετά το στάδιο αυτό τα σταφύλια είναι ευάλωτα – αν δεν έχουν εφαρμοσθεί επιμελώς οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές και όταν ο καιρός είναι βροχερός - στο Βοτρύτη, την Οξινη σήψη, την Ξήρανση της ράχης, και την Ευδεμίδα(έντομο).
ΒΟΤΡΥΤΗΣ. Ο Βοτρύτης ,το σάπισμα των ώριμων σταφυλιών, θεωρείται η πιο καταστροφική ασθένεια για τη σταφυλική παραγωγή. Ο κίνδυνος προσβολής είναι μεγάλος σε υγρές και δροσερές περιοχές και όταν υπάρχουν ρόγες τραυματισμένες από άλλες αιτίες ( Ωϊδιο, ευδεμίδα, λεπτή επιδερμίδα της ρόγας, υπερβολικά και άκαιρα ποτίσματα κ.α.)
Η προληπτική αντιμετώπιση της ασθένειας στηρίζεται στις ορθές γεωργικές πρακτικές, όπως:
Α. Σωστή διαχείριση φυλλικής επιφάνειας του φυτού (ξεβλάστωμα-ξεφύλισμα) για την αποφυγή μικροκλίματος που ευνοεί την ασθένεια.
Β. Ορθολογική άρδευση και αζωτούχο λίπανση
Γ. Αποτελεσματική προστασία σταφυλιών κατά τα προηγούμενα στάδια από Ωιδιο κ.ευδεμίδα καθώς και αποφυγή των τραυματισμών στα σταφύλια.
Σε αμπελώνες με ιστορικό απαιτείται ένας ψεκασμός με εγκεκριμένο γεωργικό φάρμακο πριν σφίξουν οι ρόγες μεταξύ τους και ένας δεύτερος στην έναρξη της ωρίμανσης της ρόγας με διασυστηματικό μυκητοκτόνο με παράλληλη αντιμετώπιση της ευδεμίδας. Οσο πλησιάζουμε στη συγκομιδή και μέχρι 3 μέρες πριν χρησιμοποιούμε απαραίτητα βιολογικά σκευάσματα (Βatector WG,Serenade Max WP) για το Βοτρύτη και Bacillus thuringensis για την ευδεμίδα.
ΟΞΙΝΗ ΣΗΨΗ. Πρόκειται για ασθένεια που προσβάλει τα σταφύλια στο στάδιο της ωρίμανσης όταν το ποσοστό των σακχάρων είναι 10% περίπου. Η ασθένεια οφείλεται σε ένα σύμπλοκο βακτηρίων και σακχαρομυκήτων, όπου εισέρχονται από τις τραυματισμένες ρόγες και το σταφύλι καταρρέει ,ειδικά όταν κατά τη συγκομιδή επικρατεί βροχερός καιρός και μεταδίδεται με ένα μικρό έντομο τη δροσόφιλα, η παρουσία της οποίας στον αμπελώνα υποδηλώνει την ασθένεια. Ισχύουν τα ίδια καλλιεργητικά μέτρα με το βοτρύτη.
ΞΗΡΑΝΣΗ ΤΗΣ ΡΑΧΗΣ. Πρόκειται για μη παρασιτική ασθένεια που οφείλεται στη διαταραχή της σχέσης Καλίου- Ασβεστίου-Μαγνησίου και εμφανίζεται την περίοδο της ωρίμανσης.
Η ορθή γεωργική πρακτική στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρεται:
α) Στην προσθήκη καλά χωνεμένης κοπριάς για βελτίωση της δομής και της γονιμότητας του εδάφους.
β) ορθολογική εφαρμογή χειμερινών και θερινών κλαδεμάτων για την ρύθμιση της ευρωστίας του αμπελιού.
γ) περιορισμένη καλιούχο λίπανση και γενικά των πλούσιων λιπάνσεων.
δ) αποφυγή υπερβολικής άρδευσης.
ΕΥΔΕΜΙΔΑ : Πολυφάγο έντομο, προκαλεί ζημιές σε πολλά φυτά .Στο αμπέλι βρίσκεται σαν πεταλούδα πριν τη άνθιση της ταξιανθίας, έχει 4 γενεές. Την εποχή αυτή γεννά τα αυγά στις άγουρες ρόγες και αργότερα στις ώριμες όπου εκκολάπτονται σε 5-7 ημέρες και ζημιώνουν αφ΄ενός τις ρόγες και αφ ΄ετέρου δημιουργούν υπόστρωμα για τον Βοτρύτη.
Η αντιμετώπιση στηρίζεται στη παρακολούθηση των πτήσεων του εντόμου με παγίδες φερομόνης και στον εντοπισμό αυγών και σκουληκιών. Εκτός από τα συνθετικά εντομοκτόνα ,ειδικά αυτή την εποχή μπορεί να χρησιμοποιηθούν διάφορα βιολογικά σκευάσματα Bacillus thuringensis .

Σχόλια