Το Νέο Στολίδι της Χαλκίδας
Βιομηχανικό κτίριο Αρέθουσα. Ένα κτίριο σημάδι, στολίδι για την πόλη της Χαλκίδας που έμενε για χρόνια αναξιοποίητο, τώρα αποκτά και πάλι ζωή.
Κτίστηκε το 1882 και ανήκε στους αδελφούς Ζάχου από την Κάρυστο. Το 1924, το εργοστάσιο στέγασε ένα τμήμα από τους πρόσφυγες της Μ.Ασίας. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, οι Ιταλοί μετέτρεψαν το εργοστάσιο σε στάβλο. Κατόπιν, αγοράστηκε απ’ την «Οινοπνευματοποιεία Πειραιώς» και ξαναλειτούργησε. Το εργοστάσιο έκλεισε οριστικά το 1980.
Με μία γρήγορη ματιά, αυτή είναι η ιστορία του πολυσήμαντου κτιρίου για την πόλη της Χαλκίδας. Από το 1980 όμως άλλαξαν πολλά. Από τότε, μέχρι και πριν από δύο χρόνια περίπου, η λέξη «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» φιγούραρε σε όλες τις προεκλογικές ομιλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης ως ένα μέσο ανάπτυξης και προβολής της ξεχασμένης και παραγκωνισμένης Εύβοιας από τα αναπτυξιακά τεκταινόμενα της χώρας. Ωστόσο, οι προεκλογικές υποσχέσεις για την ανάπλαση της Αρέθουσας παρέμεναν στα χαρτιά, με αποτέλεσμα το κτίριο να ρημάζει και να γίνεται έρμαιο τις κακοδιαχείρισης και των άσχημων καιρικών συνθηκών.
Όλα αυτά έμελλε να αλλάξουν ριζικά την 22η Αυγούστου του 2013. Τότε υπογράφεται η σύμβαση για την «Επισκευή και μετατροπή του κτηρίου “Αρέθουσα” στη Χαλκίδα σε Διαχρονικό Μουσείο», με προϋπολογισμό ένταξης 9.426.920,00€ και άμεσα ξεκινά η υλοποίηση του έργου. Δήμαρχος της πόλης τότε ήταν ο κ. Θανάσης Ζεμπίλης και Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ο κ. Κλέαρχος Περγαντάς. Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, τίποτα δεν θυμίζει εκείνο το παρατημένο οινοποιείο που αντίκριζε κανείς πριν από λίγα χρόνια.
Το αρχικό κτίριο συνολικής επιφάνειας 1.950μ2 , με βάση και τη μελέτη της Κατασκευαστικής Εταιρείας ΑΚΤΩΡ, αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα του Μουσείου με όλους τους χώρους των εκθέσεων, ενώ το νέο κτήριο, συνολικής επιφάνειας 2.050μ2 , το οποίο κατασκευάστηκε παράλληλα με το υφιστάμενο, καλύπτει τις ανάγκες χωροθέτησης των λειτουργιών ενός σύγχρονου Μουσείου. Ένα χαρακτηριστικό κτίσμα του συγκροτήματος είναι η υψικάμινος ύψους 34μ κατασκευασμένη από παλιό κεραμικό τούβλο, η οποία επισκευάστηκε και θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του συγκροτήματος. Επιπλέον το διατηρητέο κτίριο έχει ωφέλιμο χώρο 1.375 τ.μ στον οποίο περιλαμβάνονται η είσοδος και οι χώροι εξυπηρέτησης των επισκεπτών, χώροι υγιεινής επισκεπτών, θάλαμοι ελέγχων, δωμάτιο νυκτοφυλάκων, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εκθεσιακούς χώρους, εργαστήρια συντήρησης- μελέτης ευρημάτων και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων, αποθήκες ευρημάτων και χώρων εγκατάστασης, χώρους εξυπηρέτησης (παραμονής και υγιεινής) προσωπικού, γραφεία διοίκησης και χώρους τεχνικών εγκαταστάσεων.
Τέλος, στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπονται φυλάκια κύριας και υπηρεσιακής εισόδου, χώροι στάθμευσης προσωπικού και υπηρεσιακή αυλή καθώς και περιπατητικοί διάδρομοι και φύτευση πρασίνου σε επιφάνεια 1901 τ.μ.
Ωστόσο αν και όλα θεωρητικά είναι έτοιμα για το άνοιγμα του μουσείου στο κοινό της Εύβοιας, χρειάζεται να γίνουν ακόμα αρκετά πράγματα προκειμένου να γίνουν τα εγκαίνια, όπως είναι η πρόσληψη επιπλέον νέου προσωπικού καθώς και η μεταφορά και η συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων από το προηγούμενο μουσείο. Για το λόγο αυτό πηγές αναφέρουν ότι το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του στις αρχές ή τα μέσα του επόμενου έτους.
https://jouronlife.wordpress.com/2015/09/30/%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B5%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B4%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CF%83/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου