Αναθεώρηση Συντάγματος! Τινάζουν στον αέρα την Παιδεία...

likeio
Πανελλήνιο σοκ έχουν προκαλέσει οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την "Ομάδα REN - Reform Education Now!", οι οποίες έχουν στόχο να επιβάλλουν ριζοσπαστικές αλλαγές για την Παιδεία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του voicenews.gr, τα μέλη της REN απαιτούν κατάργηση των ΤΕΙ, ανοιχτά σχολεία και τα Σαββατοκύριακα, κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών, παρελάσεις μόνο αν γίνουν δεκτές από γενικές συνελεύσεις, αλλά και νέο σύστημα διορισμών.

Η πρόταση που κατατέθηκε και θα συζητηθεί στη Βουλή, χαρακτηρίζει ως υβρίδια τα ΤΕΙ και στη προτείνει την αντικατάσταση τους με Επαγγελματικές Σχολές.
Παράλληλα προτείνουν αναθεώρηση του Συντάγματος, ζητώντας να εμπλουτιστεί με ένα εδάφιο που υπάρχει στο άρθρο 43 παράγραφος 2 του Πορτογαλικού Συντάγματος:
"To κράτος απαγορεύεται να χαράσσει πολίτικη εκπαίδευσης και μόρφωσης με βάση φιλοσοφικές, αισθητικές, ιδεολογικές και θρησκευτικές αρχές".
Μάλιστα όπου αναφέρεται η λέξη "Έλληνες", η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά τους περιορίζει όσους έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, ζητούν να αντικατασταθεί με την έκφραση "μόνιμοι και νόμιμοι κάτοικοι της Ελλάδος".
Επίσης σάλο προκαλεί η απαίτησή τους να αντικατασταθεί "η εθνική και θρησκευτική συνείδηση" με φράση που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ το 2007: καλλιέργεια ανθρωπιστικής, δημοκρατικής και κοινωνικής συνείδησης.,
Σχετικά με τα σχολεία ζητούν να ξεκινά η πρώτη ώρα στις 8.30, μειώνοντας παράλληλα τις διδακτικές ώρες στις μικρές τάξεις. Παράλληλα ζητούν κατάργηση της προσευχής, ή να επιλέγει η κάθε σχολική κοινότητα για το αν θα γίνεται. Για τις παρελάσεις, ζητούν να γίνεται γενική συνέλευση της μαθητικής κοινότητας, όπου θα αποφασίζεται αν το σχολείο θα συμμετάσχει.
Άλλη μία απαίτηση είναι η κατάργηση του μαθήματος των "Θρησκευτικών" και η αντικατάστασή του με το μάθημα "Ηθική και Φιλοσοφία". Επίσης ζητούν αλλαγές στο πρόγραμμα διδασκαλίας, με κάποια μαθήματα να καταργούνται, κι άλλα να παίρνουν τη θέση τους.
Σχετικά με την παραπομπή μαθητών σε επανάληψη κάποιας τάξης, η απόφαση θα λαμβάνεται με εισήγηση στο Σύλλογο Διδασκόντων στο τέλος της χρονιάς, ύστερα από συνεννόηση γονιών και κηδεμόνων.
Για την πρόσβαση στα ΑΕΙ, το κάθε ίδρυμα θα επιλέγει το τρόπο που θεωρεί αυτό κατάλληλο για την εισαγωγή σε αυτό. Για να πραγματοποιηθεί η διαδικασία πρόσβασης κι εγγραφής, θα πραγματοποιείται κατά την περίοδο Gap Term.
Επίσης θεσμοθετείται η διαδικασία αυτοαξιολόγησης της κάθε μονάδας, το όριο των αδικαιολόγητων απουσιών μειώνεται σε 20 από 50, ενώ των δικαιολογημένων 50 από 64 και θα υιοθετηθεί και νέο σύστημα διορισμών.
Αν όλες οι αλλαγές αυτές προωθηθούν, ίσως η το σύστημα της Παιδείας να οδηγηθεί στην καταστροφή. Αναμένουμε τις εξελίξεις.

Σχόλια