Συγκινητική η υποδοχή της Κινητής Μονάδας Μαστογράφου από τους πολίτες του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων

201502021101308596
Όχι μόνον αισθητή, αλλά και ιδιαίτερα συγκινητική, υπήρξε η χθεσινή άφιξη της Κινητής Μονάδας Μαστογράφου (ΚΜΜ) της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στον πρώτο σταθμό του ταξιδιού της, στην πόλη των Ψαχνών του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Με στόχο, αφενός να αφυπνίσει το γυναικείο πληθυσμό για την προληπτική επιδίωξη των απαιτούμενων εξετάσεων, αφετέρου να αγκαλιάσει εκείνες τις περιπτώσεις που αδυνατούν οικονομικά να ανταποκριθούν στη δαπάνη που συνεπάγεται η πραγματοποίηση μιας μαστογραφίας στις μέρες μας, η διήμερη επίσκεψη της ΚΜΜ σημείωσε αξιόλογη επιτυχία και ως προς τα δύο σκέλη.

Χαρακτηριστική ήταν η άμεση ανταπόκριση του γυναικείου πληθυσμού που, ακόμη και από όμορους δήμους, αναζήτησαν, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρωτοβουλία αυτή, να επικοινωνήσουν προκειμένου να ενημερωθούν και να προχωρήσουν σε εξέταση μαστογραφίας, είτε για πρώτη φορά, είτε –σε αρκετές περιπτώσεις- έπειτα από αρκετά χρόνια, επιβεβαιώνοντας την επιβεβλημένη αναγκαιότητα της συγκεκριμένης δράσης.
Το γεγονός μάλιστα ότι το ποσοστό υλοποίησης των προκαθορισμένων ραντεβού άγγιξε το 100% (συνολικά πραγματοποιήθηκαν και οι 100 προγραμματισμένες μαστογραφίες), αναδεικνύει τόσο την ευρεία απήχηση που απέκτησε η προσπάθεια αυτή, αλλά και την αδυναμία της να ικανοποιήσει την αντικειμενικά πλεονάζουσα ζήτηση, θέτοντας στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη για ανανέωση του ραντεβού εντός των επόμενων μηνών.
Αξίζει να επισημανθεί, ξεχωριστά, ότι δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που, αναγνωρίζοντας τη διάσταση των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών, παραχώρησαν χωρίς κανέναν ενδοιασμό την προτεραιότητά τους σε γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες καθημερινά με τις οικονομικές δυσκολίες της σημερινής πραγματικότητας. Όντας προς τιμήν τους αυτή τους η ευαισθησία και η ωριμότητα –αρετές που εξακολουθούν να απουσιάζουν από μεγάλη μερίδα πολιτών- κρίθηκε αναγκαίο να γραφτούν λίγες λέξεις, ως η ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης εκ μέρους του δήμου μας στις φωτεινές αυτές εξαιρέσεις.
Συγχαρητήρια, όμως, θα πρέπει να δοθούν και σε αρκετούς εκπροσώπους του ετέρου φύλου που, με πρωτοβουλία τους, επικοινώνησαν για να κλείσουν ραντεβού για τις συντρόφους τους, αναδεικνύοντας πως όλοι -εν τέλει- μπορούμε να συμβάλλουμε με ποικίλους τρόπους στην πρόληψη, ακόμη και με την τόσο απλή διαδικασία της παρότρυνσης!
Σε μια ασθένεια που τείνει να προσβάλλει όλο και μικρότερες ηλικίες, μία είναι η θεραπεία: ΠΡΟΛΗΨΗ. Ας γίνει λοιπόν κατανοητή από όλους μας η τόσο εξαιρετικά σωτήρια συνεισφορά της πρόληψης, και ας υιοθετηθεί ως απαράβατη αρχή για κάθε πτυχή της υγείας μας και όχι μόνον.
Ως Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, να ευχηθούμε καλό ταξίδι στους επόμενους προορισμούς της Μονάδας Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και καλή αντάμωση προσεχώς!
Όσο για τις γυναίκες που, λόγω ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης, δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν μία θέση για μαστογραφία, δεσμευόμαστε για ανάλογες ενέργειες στο μέλλον, έχοντας πάντα ως αρωγό, συντονιστή και σύμμαχό μας την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Σχόλια