Σε διαβαλκανικό πρόγραμμα εντάσσεται ο Δήμος για έρευνες στην ποιότητα του νερού και του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή μας. Ενστάσεις από Χασάνδρα ,Ηλιάδη και Γαρέφαλο για το εξασθενές χρώμιο.

Το ζήτημα της ποιότητας του νερού στον Δήμο μας και ιδιαίτερα στην περιοχή των Ψαχνών είναι πολύ γνωστό σε όλους μας. Εδώ και περίπου δεκαέξι χρόνια μας απασχολεί έντονα και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δημοσιευμάτων και της ενημέρωσης. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 διαπιστώθηκαν νιτρικά άλατα σε αυτό και κατόπιν το περιβόητο πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο, το οποίο μέχρι σήμερα μας απασχολεί.

Έχοντας περάσει από πολλά στάδια το ζήτημα του νερού και έχοντας δει το φως της δημοσιότητας μελέτες, προτάσεις αλλά και έντονη αντιπαλότητα ανάμεσα σε δημοτικές αρχές, εταιρίες και συλλόγους, ο Δήμος όπως όλα συνηγορούν προχωράει σε μία δράση η οποία ίσως δώσει τελικές απαντήσεις σε αυτό το τόσο μεγάλο ζήτημα αλλά και σε μία άλλη σειρά ζητημάτων που περιστρέφονται γύρω από αυτό.
Ο Δήμος  Διρφύων-Μεσσαπίων εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα Διακρατικό το "Balkan Mediterranean 2014-2020".
Η προς υποβολή πρόταση στην οποία α ενταχθεί και ο Δήμος ΔΙρφύων-Μεσσαπίων πιλοτικά, φέρει τον τίτλο "FERMIGATE" και ασχολείται μεταξύ άλλων με την μόλυνση των υπόγειων υδάτων στην περιοχή της Βαλκανικής Μεσογείου από τα βαρέα μέταλλα λόγω της κινητικότητας των τελευταίων εντός του εδάφους από διαδικασίες όπως η υπερβολική χρήση λιπασμάτων και η άρδευση που σχετίζεται άμεσα με την γεωργία.
Οι σημαντικότερες παράμετροι της συγκεκριμένης πρότασης σχετίζονται με:
  1. την Μείωση των κινδύνων για την υγεία
  2. Βελτίωση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας
  3. Κοινωνικοοικονομικά πλεονεκτήματα που θα αναδυθούν από την κατανάλωση ασφαλών γεωργικών προϊόντων
  4. Κοινωνικοοικονομικά πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από την βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων υδάτων
  5. Επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα και άλλα.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει πολύ την περιοχή μας, όπου έχει βεβαρυμένο παρελθόν, όπως τόνισε και ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου έφερε το θέμα προς ψήφιση ως έκτακτο. Κάτι με το οποίο συμφώνησε όλο το σώμα του Δ.Σ αλλά υπήρξαν αντιδράσεις σε ότι αφορά την παράγραφο της πρότασης που αναφέρεται στο εξασθενές χρώμιο. Η παράγραφος αναφέρει τα εξής:
"Στην Ελλάδα  οι συγκεντρώσεις του εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια ύδατα είναι συχνά πάνω από το όριο των 50 μg/l  φτάνοντας ακόμη και τα 140 μg/l. Σε ορισμένες περιοχές όπου η γεωργία είναι η κύρια δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα στα Ψαχνά (που είναι και η επιλεγμένη προς εξέταση περιοχή στο πλαίσιο της προς υποβολή πρότασης) υπάρχουν ενδείξεις ότι η κινητικότητα του χρωμίου στα υπόγεια ύδατα επηρεάζεται σημαντικά από την έντονη χρήση λιπασμάτων".
Θα πρέπει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η προς υποβολή πρόταση συγχέει το ολικό χρώμιο με το εξασθενές. Και αυτό αναφέρεται διότι το ολικό χρώμιο έχει όριο τα 50 μg/l και όχι το εξασθενές, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρέπει να είναι μη ανιχνεύσιμο. Αυτό τόνισε και ο πρώην αντιδήμαρχος κος Νίκος Χασάνδρας στην χθεσινή συνεδρίαση και πρότεινε να σταλεί έγγραφο ώστε να διορθωθεί και να υπάρξει στο σημείο αυτό μια πιο σαφή εισήγηση. Πέραν βέβαια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία υπάρχει και δεδικασμένη απόφαση του δικαστηρίου Χαλκίδας, όπου έχει ορίσει ότι το εξασθενές χρώμιο στην περιοχή μας δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2μg/l.  Όλα αυτά θα πρέπει να επισημανθούν διότι αλλιώς μπορεί να προκαλέσουν δυσχερείς συνέπειες στην περιοχή.
Την διαγραφή της συγκεκριμένης παραγράφου από την πρόταση πρότεινε και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κος Ηλιάδης διότι δεν υπάρχει καμία μελέτη που να οδηγεί σε τετελεσμένα δεδομένα σαν αυτά που υπάρχουν στην παραπάνω παράγραφο. Κατά το παρελθόν και επί Δημαρχίας Γιάννη Μπουροδήμου έχουν γίνει δύο μελέτες μία από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μία από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο χωρίς όμως να έχουν δει τα αποτελέσματα αυτών το φως της δημοσιότητας. Οπότε δεν είναι λογικό να αναφέρουν οι συντάκτες της προς υποβολή πρότασης τέτοια δεδομένα.
Τέλος ο Δημοτικός Σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης κος Κώστας Γαρέφαλος ζήτησε να του δοθούν σχετικά με τα παραπάνω περισσότερες διευκρινήσεις.
Πέραν βέβαια της συγκεκριμένης παραγράφου, η ένταξη στο πρόγραμμα θα βοηθήσει πολύ την ευρύτερη περιοχή.

Σχόλια