Με επιτυχία η εκπαιδευτική ημερίδα για τις δυναμικές της σχέσης σχολείου-οικογένειας
Την Τρίτη 12 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφερειακής ενότητας Ευβοίας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκπαιδευτική ημερίδα για τις δυναμικές μεταξύ σχολείου και οικογένειας από τη Σχολική Σύμβουλο 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Ευβοίας κυρία Ευαγγελία Μπλατσούκα, σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους: της 5ης Περιφέρειας Προσχολικής Εκπαίδευσης κυρία Δέσποινα Μπαλάση και της 1ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης κύριο Πέτρο Ορφανό και σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του ετήσιου προγράμματος Ειδικής Αγωγής του Εργαστηρίου Συμβουλευτικής του Π.Τ.Δ.Ε. Αθηνών.
Η ημερίδα, επικεντρώθηκε στους τρόπους επικοινωνίας και στις παρεμβάσεις για την ενδυνάμωση της συνεργασίας των μελών της σχολικής κοινότητας, συνδυάζοντας την θεωρητική τεκμηρίωση με την πρακτική και τα βιώματα των ίδιων των διοργανωτών και των συμμετεχόντων στις σχολικές δράσεις του φετινού σχολικού έτους και απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων 2ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης και 5ης Περιφέρειας Προσχολικής Εκπαίδευσης.
Στο καλωσόρισμα της εκδήλωσης, η κυρία Ευαγγελία Μπλατσούκα, τόνισε τη θετική εμπλοκή επιστημόνων που προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες, στις σχολικές κοινότητες. Στην ημερίδα συμμετείχε και ο Μητροπολίτης Χαλκίδος επισημαίνοντας τη διάθεση της εκκλησίας να συμπαρασταθεί βάζοντας το δικό της "λιθαράκι" και χωρίς να συγχέονται, όπως είπε, οι ρόλοι, στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
Το κυρίως μέρος της εκδήλωσης, ξεκίνησε με την εισήγηση του καθηγητή Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του ΕΑΠ, κυρίου Κωνσταντίνου Πετρογιάννη, ο οποίος ανέλυσε οικοσυστημικά μοντέλα και πιο συγκεκριμένα τα ευρήματα μεσο-συστημικών ερευνών σε σχέση με τον τρόπο που ο μαθητής δέχεται τα "κοντινά" και "μακρινά" ερεθίσματα και τις επιρροές των άτυπων και τυπικών πλαισίων και δομών κοινωνικοποίησης. Τόνισε ότι, τα πλούσια γνωστικά ερεθίσματα είναι εκείνα που αυξάνουν τις επιδόσεις των μαθητών και ότι, η σχέση του μαθητή με τον εκπαιδευτικό, είναι ένας παράγοντας που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι "δραστηριότητες", τα "συναισθήματα" και η "ακαδημαϊκή καθοδήγηση", είναι ένα σύνολο στόχων του εκπαιδευτικού σήμερα και ότι η εμπλοκή των γονέων (αν όχι η συνεργασία, η οποία είναι έννοια με περισσότερες "απαιτήσεις") είναι σημαντική και επιθυμητή, αφού οι Έλληνες γονείς συχνά συμμετέχουν και εθελοντικά βοηθώντας σε σχολικά θέματα, ωστόσο χρειάζεται η συνεχής καλλιέργεια ορισμένων δεξιοτήτων και η θέληση και από τις δυο πλευρές.
Στη συνέχεια, η σχολική σύμβουλος κυρία Ευαγγελία Μπλατσούκα, παρουσίασε τον τρόπο και τις αρχές της συνεργασίας της με τις σχολικές κοινότητες, τόσο με θεωρητική τεκμηρίωση και όσο και με πολλά παραδείγματα. Σύμφωνα με την κυρία Μπλατσούκα, επειδή η συνεργασία οικογένειας και σχολείου ενδέχεται να περιλαμβάνει και τη διαχείριση κρίσεων, θα πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα-πρώτα από τη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων και στη συνέχεια να ακολουθήσει μια ψύχραιμη διαπραγμάτευση στην κοινότητα, η οποία θα χρησιμοποιεί το τοπικό ανθρώπινο δυναμικό, τη δυναμική της ομάδας και τα εργαλεία της διαμεσολάβησης, ως μέσα και όχι ως αυτοσκοπό, προκειμένου να αναπτύξει, με το δικό της τρόπο, λειτουργικές λύσεις. Άλλωστε, η ομαδική δουλειά, σύμφωνα με την κυρία Μπλατσούκα, είναι κάτι που μαθαίνεται, αρκεί όμως να ακούμε τον άλλο και να κρατάμε κάθε φορά κάτι απ' όλα όσα μαθαίνουμε.
Η σχολική σύμβουλος κυρία Δέσποινα Μπαλάση, τόνισε ότι οι στόχοι των εκπαιδευτικών της προσχολικής αγωγής και της δημοτικής εκπαίδευσης είναι κοινοί και ότι έχει σημασία να βλέπουμε το σύνολο και όχι τα μέρη. Άλλωστε, πρόκειται όχι για διαφορετικές κοινότητες, αλλά για μια κοινότητα με ενδιαφέρον για τα παιδιά, η οποία μπορεί να συνεργαστεί στη βάση της εμπιστοσύνης και στη βάση της δια βίου μάθησης.
Στη συνέχεια, ο σχολικός σύμβουλος κύριος Πέτρος Ορφανός, τόνισε το κομμάτι της αλλαγής των στάσεων ως έναν ιδιαίτερα σημαντικό στόχο του σύγχρονου εκπαιδευτικού, μέσα από καινοτόμες πρακτικές, διαφοροποιημένη διδασκαλία και συναισθηματική κατανόηση του διαφορετικού. Μάλιστα, αναφέρθηκε ως καλή πρακτική, στις Επιστημονικές Επιτροπές των σχολείων, οι οποίες ήδη σε κάποια σχολεία διαχειρίζονται με συστηματικό τρόπο τις "κρίσεις" και η εισήγηση του έκλεισε, με μια ακόμη καλή πρακτική, εκείνη "της ένταξης ενός σχολικού περιβάλλοντος στην αναπηρία", αντί για την ένταξη της αναπηρίας στο σχολικό περιβάλλον.
Η κυρία Θάλεια Καλαμπαλίκη, Υπεύθυνη των Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, παρουσίασε φωτογραφικό υλικό και καλές πρακτικές βιωματικών από σεμινάρια αλλά και υλικό μέσα από εκπαιδευτικές ιστορίες και εργαστήρια γονέων.
Η κυρία Ελένη Μπενιάτα, Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, άνοιξε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάζοντας μια θεωρητικά τεκμηριωμένη εισήγηση για τη σχέση γλώσσας και σκέψης και τον τρόπο που επηρεάζει τη διδακτική, με έμφαση στον τρόπο με τον οποίο μέσω της γλώσσας μαθαίνουμε στα παιδιά τον επιστημονικό τρόπο σκέψης και στη δυναμική της γλώσσας, η οποία αναπτύσσεται μέσα από ερεθίσματα που θα είναι φυσικά και οικεία στους μαθητές.
Τέλος, το βήμα είχαν τα σχολεία της δεύτερης περιφέρειας δημοτικής εκπαίδευσης, μέσω των διευθυντών και των επιστημονικών συνεργατών που πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές δράσεις, με ποικιλία θεμάτων και πολύ χρήσιμες πρακτικές συμβουλές, τονίζοντας τις δυναμικές σχολείου και οικογένειας που αναπτύχθηκαν σε αυτές τις συζητήσεις. Οι επιστήμονες που συνεργάστηκαν σε αυτές τις δράσεις με τα σχολεία είναι οι: Χαρμαντάς Aναστάσιος - οικογενειακός σύμβουλος, Bίλλα Ιωάννα - λογοθεραπεύτρια, Καλαβρή Χριστίνα - ψυχολόγος, εγκληματολόγος, Μουστάκα Κων/να - κοιν. λειτουργός, Στάμου Έλλη - ψυχολόγος χαμόγελο του παιδιού, Ψυχίδου Ρένα - νηπιαγωγός.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου