Σήμερον κρεμάται επί ξύλου. Του Γεωργίου Πρατζίκου


Σήμερα το βράδυ στους Ιερούς Ναούς θα ψαλλεί το "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,ο εν ύδασι την γην κρεμάσας". Ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός σταυρώθηκε για όλους μας.

Εμείς όμως έχουμε σκεφτεί ποτέ να σταυρώσουμε τα πάθη μας, τις αδυναμίες μας, τις αστοχίες μας, τις αμαρτίες μας; Οι περισσότεροι από εμάς, δυστυχώς που το αναφέρω, όχι. Όχι μόνο δεν τις σταυρώνουμε, αλλά πάντα ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους, και όχι στον εαυτό μας. Οι άλλοι φταίνε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, οι άλλοι φταίνε για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη μας, οι άλλοι για το ένα, ο άλλος για το άλλο. Και εμείς πουθενά. Τι εγωισμός είναι αυτός; Δυστυχώς που θα το πω αλλά όλοι μας, ο καθένας έχει την δική του ευθύνη για ότι του συμβαίνει. Και αυτές οι ημέρες, που υπάρχει περισσότερος χρόνος, θα πρέπει να ψαχτούμε λίγο μέσα μας. Να βρούμε τις ευθύνες μας και τις αστοχίες μας. και να μην ντραπούμε καθόλου, να τις σταυρώσουμε και με την Ανάσταση να αναστηθούμε και εμείς και να γίνουμε πιο υπεύθυνοι άνθρωποι, να αναγνωρίζουμε τις δικές μας ευθύνες και να προχωράμε μπροστά. Μόνο έτσι μπορούμε να δούμε στο μέλλον αναστημένη την ζωή μας και την χώρα μας. Αλλιώς τα πράγματα είναι πολύ δυσοίωνα.
Και αν κάποιος μου πει ότι όλα αυτά είναι πολύ θεωρητικά και πολύ θεολογικά, εγώ να απαντήσω ότι απλά είναι η πραγματικότητα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Και ο καθείς μπορεί να το κατανοήσει μόνο αν ψάξει ειλικρινά μέσα στην καρδιά του και την ψυχή του. Και αυτό το λέει ένας άνθρωπος ο οποίος δεν ήθελε ποτέ στην ζωή του να αναγνωρίζει τις δικές του ευθύνες.
Γεώργιος Πρατζίκος
Θεολόγος

Σχόλια