Με επιτυχία η Εκδήλωση για την Ημέρα Πολιτισμού και Πολιτισμικής Διαφορετικότητας στο ΚΕΦΙΑΠ. Φωτογραφικό υλικό

Στα πλαίσια των δράσεων των εθελοντών του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, που συμμετέχουν στην Ομάδα Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ, του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων και με αφορμή την 21η Μαίου, Ημέρα για τον Πολιτισμό και την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, την Παρασκευή 20/5, προσκαλέσαμε στο χώρο του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Ευβοίας, όπου φιλοξενούνται τα εργαστήρια της ομάδας μας, δυο έμπειρα, σε θέματα ειδικής αγωγής, δημοτικά σχολεία, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας, ώστε να διεξάγουμε μια διασχολική δράση ευαισθητοποίησης σχετικά με θέματα της διαφορετικότητας.

Η δομημένη διασχολική δράση, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα: εισαγωγικά, διεξήχθη ομιλία για την εφηβεία, τη μετάβαση στο Γυμνάσιο και τα θέματα διαφορετικότητας, από το Διευθυντή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών, κύριο Θοδωρή Μπισμπικόπουλο και καλωσόρισμα από το Διευθυντή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας, κύριο Αντώνη Μπαλτά. Ακολούθησε ομιλία για τον εθελοντισμό, τις διακρίσεις των ΑμεΑ της ομάδας μας και τις εργασίες των τμημάτων δημιουργικής απασχόλησης στο ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ., από τον κύριο Κυριάκο Στάντζο, καθηγητή βυζαντινής μουσικής κι εθελοντή. Στη συνέχεια, οι μαθητές, παρακολούθησαν και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, θέματα από παραμύθια και ιστορίες για τη διαφορετικότητα και τη διαχείριση σχετικών θεμάτων, που τους αφηγήθηκαν η κυρία Μαρία Αναστασίου, υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης Καθενών και ο κύριος Σταύρος Παπασηφάκης, εκπαιδευτικός, αφηγητής και συγγραφέας παραμυθιών και επιμορφωτής θεατρικής αγωγής. Στις παρουσιάσεις του υλικού, συμμετείχε και ο κύριος Γιώργος Πρατζίκος, θεολόγος-δημοσιογράφος και εθελοντής των εργαστηρίων, ο οποίος είχε συλλέξει στοιχεία για τα άτομα με αναπηρία που έχουν διαπρέψει σε διάφορους τομείς, τα οποία παρουσίασε στους μαθητές. Τέλος, ο κύριος Πέτρος Ορφανός, ολοκλήρωσε τις παρουσιάσεις του υλικού για τη διαφορετικότητα, με πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση της διαφορετικότητας, ενθουσιάζοντας τους μαθητές των δημοτικών σχολείων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις νέες τους δεξιότητες σε παιχνίδι ρόλων από κοινού με τα Άτομα με Αναπηρίες.
Παρόντες, στην εκδήλωση ήταν, ο Σχολικός Σύμβουλος κύριος Πέτρος Ορφανός, διδάκτορας σε θέματα πολυαναπηριών, εκπαιδευτής ενηλίκων και εθελοντής-επιμορφωτής στην ομάδα δημιουργικής απασχόλησης, ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων κύριος Γιώργος Ψαθάς, η κυρία Ευαγγελία Μύταλα-Τζεράνη, πρόεδρος ΔΗΚΑΔΙΜΕ, η οποία είναι συχνή επισκέπτρια και ιδιαίτερα αγαπητή στους μαθητές, αφού εκείνη είχε το όραμα και οργάνωσε τα εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ, η διοικητική υπεύθυνη του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ., κυρία Ειρήνη Λαλανίτη, η οποία, από την πρώτη στιγμή, στηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία των εργαστηρίων, οι διευθυντές των δημοτικών σχολείων και οι δασκάλες των τριών τμημάτων των Στ΄ τάξεων, το προσωπικό του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. και οι εθελοντές των εργαστηρίων δημουργικής απασχόλησης: Κυριάκος Στάντζος, Γιώργος Πρατζίκος, Χριστίνα Καλαβρή, Γεωργία Χουλιάρα, Νίκη Καραγκούνη, Νίκος Καβαρντής, Κωνσταντίνα Πασσαλή, Αγγελική Γιούλη, Χριστίνα Μαντασά και Παυλίνα Μπαμπαράκου.
Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που η ομάδα δημιουργικής απασχόλησης ΑμεΑ έχει συνδιοργανώσει εκδήλωση ψυχαγωγίας και ευαισθητοποίησης μαζί με σχολεία, αφού και στη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση των εργαστηρίων μας, συμμετείχε, επίσης επιτυχώς, με παρουσίαση θεατρικής παράστασης, το δημοτικό σχολείο των Καθενών. Πιστεύουμε ότι, τέτοιες κοινές δραστηριότητες, είναι ο καλύτερος τρόπος, ώστε όλοι να εξοικειωνόμαστε με τις έννοιες της συνεργασίας και των υποβοηθητικών σχέσεων, στις οποίες, μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο, χωρίς να στεκόμαστε στην «επιφάνεια», αλλά, επιτρέποντας στο διαφορετικό/ άλλο, να συμμετέχει με το δικό του τρόπο και να μας καθοδηγήσει σύμφωνα με τον τρόπο που επιθυμεί να τον βοηθήσουμε… Άλλωστε, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε, μιας και την αφορμή, αυτής της όμορφης συνάντησης μας, την έδωσε η μέρα για τον Πολιτισμό, είναι ότι, η διαφορετικότητα, είναι τελικά κάτι «σχετικό»: σε κάποια πλαίσια, όλοι μπορεί να έχουμε νιώσει σαν «μαύρα πρόβατα»… Επίσης, οι δυσκολίες, είναι μέρος της ζωής όλων μας και δεν χρειάζεται να χάσουμε κάτι που θεωρούμε δεδομένο για να έχουμε μεταξύ μας αγάπη και αλληλεγγύη.
Ευχαριστούμε πολύ για την αγάπη και την υποστήριξη των επισκεπτών και των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις μας. Ευχαριστούμε επίσης, το προσωπικό του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Ευβοίας, για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει όλο αυτό το διάστημα. Αυτή η συνεργασία άλλωστε, στηρίζεται αποκλειστικά στην πρωτοβουλία των εθελοντών και στη μεγάλη αγάπη όλων εκείνων που στηρίζουν τις δράσεις της ομάδας.
Από την ομάδα μαθητών κι εθελοντών Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA

Σχόλια