Με μεγάλη επιτυχία η πρώτη ημέρα της διημερίδας "Εθελοντισμός και Αναπηρία". Δείτε αναλυτικά τι ειπώθηκε. Φωτογραφικό Υλικό

Εχθές στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού "Κριεζώτη" πραγματοποιήθηκε η έναρξη της διημερίδας με θέμα "Εθελοντισμός και Αναπηρία". Ενώ θα πρέπει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι το Σάββατο θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου που έχει γραφτεί για την τοπική κοινότητα της Τριάδας από τον αρχαιολόγο-ιστορικό Ν. Καρατζά και από την εκπαιδευτικό Ιωάννα Λουπίδου.

Την παρουσίαση της πρώτης ημέρας έκανε η εθελόντρια της ομάδας δημιουργικής απασχόλησης Βασιλική Καραχάλιου. Το συνέδριο άρχισε με παραδοσιακούς χορούς από τον Χορευτικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Τριάδας "Νικόλαος Κριεζώτης και ακολούθησε ο  χαιρετισμός του Δημάρχου Γιώργου Ψαθά, όπου με συγκίνηση αναφέρθηκε στα άτομα με ειδικές ανάγκες, και στο πως αυτά τα άτομα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται, διότι κανείς δεν ξέρει εάν κάποιος από εμάς βρεθεί σε μία παρόμοια θέση και κατάσταση. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από την δημιουργική ομάδα απασχόλησης που απαρτίζεται από εθελοντές του Δήμου μας, όπου απασχολούν, διδάσκουν και προσφέρουν σε παιδιά με ιδιαιτερότητες στο ΚΕΦΙΑΠ, που βρίσκεται στα "Δυο Βουνά". Η συγκεκριμένη προσπάθεια άρχισε από το Νοσοκομείο Χαλκίδας σε συνεργασία με τον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων  η οποία όμως έχει στεφθεί με μεγάλη επιτυχία χάρη στους εθελοντές που την αγκάλιασαν και την πλαισίωσαν.
Σε αυτό το σημείο και πριν την συνέχιση των χαιρετισμών η Πρόεδρος της ΔΗΚΑΔΙΜΕ κα Μύταλα-Τζεράνη Ευαγγελία τίμησε μία κοπέλα η οποία με την ζωή της και την αυτοθυσία της δίδαξε τι σημαίνει πραγματικά εθελοντισμός. Πρόκειται για την δική μας Τασούλα Κατσαρού, η οποία έφυγε πριν από δύο χρόνια άδοξα από την ζωή, αλλά όσο ήταν σε αυτόν τον κόσμο με την προσφορά της σε άτομα που είχαν ανάγκη, που δεν είχαν ακόμη και παπούτσια να φορέσουν, έδειξε μαθήματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, ανθρωπισμού και εθελοντισμού. Η κα Μύταλα κάλεσε την μητέρα της αείμνηστης Τασούλας και της προσέφερε ένα μικρό δώρο για την μνήμη και την προσφορά της νεαρής κοπέλας, που έφυγε νωρίς αλλά κατάφερε να προσφέρει τόσα πολλά χωρίς όμως τυμπανοκρουσίες και με μεγάλη ταπεινότητα.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Σχολικό Σύμβουλο Πέτρο Ορφανό, από τον εφημέριο του Αγίου Σπυρίδωνα Τριάδας πατέρα Φώτιο, από τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου της κοινότητας κο Ντόβα, από τον νέο πρόεδρο της ομάδας του Α.Ο. Ηρακλή Ψαχνών κο Αλέξανδρο Θεοδοσίου, ο οποίος ανέφερε ότι αποφασίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας α. να δηλώσουν εθελοντές σε εκδηλώσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες και β. σε συνεργασία με την δημοτική αρχή να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις στο Δημοτικό Στάδιο Ψαχνών ώστε να γίνει φιλικός αγώνας με θεατές άτομα με ειδικές ανάγκες.
Στην συνέχεια χαιρέτισαν ο Σούλης Παππάς, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κος Ηλιάδης, ο οποίος ανέφερε και μία προσωπική του εμπειρία και ο Σταύρος Μακαρίου.
Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε ένα ιστορικό για το Κριεζώτειο αλλά και για την Τριάδα από τον αρχαιολόγο-ιστορικό Νικόλαο Καρατζά.
Το συνέδριο άρχισε με την τοποθέτηση του φιλοξενούμενου Χαράλαμπου Κουτσοπέτρου, ο οποίος έχει ολική τύφλωση, είναι δικηγόρος, συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών εδώ και πέντε χρόνια όπου διδάσκει στην γλώσσα Braille. Αναφέρθηκε επίσης στο ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι άνθρωποι καθημερινοί όπως όλοι εμείς. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, όπως σημείωσε, μπορούν και οι τυφλοί να ζήσουν σχεδόν όπως όλοι εμείς. Δεν μπορούν βέβαια να οδηγήσουν κάτι το οποίο βέβαια μπορεί να συμβεί στο μέλλον με την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας. Ανέφερε ότι έχει ασχοληθεί το παρελθόν επαγγελματικά με την μουσική και θέλει να αποκτήσει και ακόμη ένα πτυχίο, αυτό των πολιτικών επιστημών. Κλείνοντας τον λόγο του ο κος Κουτσοπέτρος σημείωσε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει σε οτιδήποτε είναι χρήσιμο εθελοντικά και πρότεινε η συγκεκριμένη ημερίδα να γίνεται μία φορά το χρόνο στο συγκεκριμένο μέρος και ο ίδιος θα είναι πάντα παρόν. Ενώ χάρισε στον Δήμο ως μία φιλική κίνηση ένα κείμενο γραμμένο στην γλώσσα Braille.
Κατόπιν μίλησε η κα Κική Σχοινιά για το τι είναι εθελοντισμός, η κα Λαλανίτη Ειρήνη  για τον ορισμό αναπηρίας και την λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ αλλά και του προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης, Η κα Αφέντρα Σοφία μίλησε γενικά για τον εθελοντισμό και για την εθελοντική αιμοδοσία στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, ο κος Συνεφιάς Γεώργιος για το έργο του κοινωνικού λειτουργού στο ΚΕΦΙΑΠ αλλά και γενικότερα και η διευθύντρια του Γυμνασίου Ψαχνών κα Κυριακή Μαυρωτά για την υποστήριξη μαθητών και μαθητριών για μαθησιακά προβλήματα, που μπορούν να απευθυνθούν και όχι μόνο. Και μοιράστηκαν φωτοτυπίες με τα όσα η κα Μαυρωτά ανέφερε. Ακόμη μίλησε και ο κος Σταύρος Μακαρίου για τα παιδιά Speciali Olympics αλλά και για άλλες εμπειρίες μέσω της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όταν αρχιεπίσκοπος ήταν  ο μακαριστός Χριστόδουλος. Και χάρισε στην πρόεδρο της ΔΗΚΑΔΙΜΕ ένα βιβλίο που είχε γράψει για τον μακαριστό.
Στην χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής των εθελοντών δασοπυροσβεστών κος Σπύρος Ραπτάκης.  Ο κος Ραπτάκης άρχισε με λόγια αναστάσιμα και συνέχισε αναφέροντας ότι η Ανάσταση την χθεσινή ημέρα ήταν ο κος Κουτσοπέτρος. Και αντί να καθίσουν οι παρευρισκόμενοι να τον ακούσουν, κάποιοι αποφάσισαν να φύγουν. Αναφέρθηκε επίσης στον εθελοντισμό και στην βοήθεια που έχουν προσφέρει, αφού τους ζητήθηκε, για την μεταφορά των ατόμων με ιδιαιτερότητες στο ΚΕΦΙΑΠ, κάτι που γινόταν με μεγάλη χαρά από τους εθελοντές, και στο ότι θα συνεχίσουν να βοηθούν σε ότι είναι για το καλό του τόπου. Ακόμη εξέφρασε το παράπονό του ότι περιμένει τους ανθρώπους της πόλης αλλά και χωριών τις μεγάλες γιορτές να πάρουν στο ΣΕΔΔΔ ένα τηλέφωνο, να τους πουν ένα χρόνια πολλά, έτσι ώστε να παίρνουν δύναμη να συνεχίσουν. Ενώ μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους ένα περιστατικό. Ένα άτομο με ιδιαιτερότητες του πήγε ένα δώρο από "Αη Βασίλη" κάτι που συγκίνησε πάρα πολύ.
Κατόπιν μίλησε η κα Σπυροπούλου από το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"  και έκλεισε ο κος Πέτρος Ορφανός λέγοντας ότι ένα Παιδί με ειδικές Ανάγκες, είναι ένα ΠΑΙΔΙ. Και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουμε. Και πέραν αυτού δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόβλημα αλλά για ΠΡΟΚΛΗΣΗ. Μόνο αν αλλάξουμε σκέψη και φιλοσοφία και στάση ζωής τόσο για το θέμα αυτό όσο και για όλα τα υπόλοιπα μπορεί να αλλάξει και η κοινωνία.
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA

Σχόλια