Δημοτικά "κανόνια" και.... κλαρίνα! Του Γιάννη Ρουσόδημου

Ακόμη ένας Δήμος "έσκασε" στα χέρια της νυν Δημοτικής Αρχής του μην μπορώντας να αντεπεξέλθει και να εξυπηρετήσει τα χρέη του.


Μέσα σε έξι μήνες τρεις μεγάλοι Δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων έχουν χρεοκοπήσει. 25 Δήμοι περίπου έπονται και είναι στα όρια της χρεοκοπίας. Κάτι που έκανε προχθές τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ασθμαίνοντας να ζητήσει την βοήθεια του κράτους με οικονομική ενίσχυση!

Όταν ένας Δήμος χρεοκοπεί, αυτοί που πληρώνουν την χρεοκοπία έναντι "μνημονίου" το οποίο τους επιβάλλεται, είναι οι Δημότες του και οι υπάλληλοί του. Τα Δημοτικά τέλη εκτινάσσονται, οι λογαριασμοί, όπως αυτός του νερού παραδείγματος χάριν, τετραπλασιάζονται και ο Δήμος μπαίνει σε μία διαδικασία εποπτείας ακόμη και για το στυλό που πρέπει να αγοράσει! Οι μισθοδοσίες των υπαλλήλων του γίνονται προβληματικές και όπως αντιλαμβάνεστε γενικώς τα πράγματα μεγαλώνουν ποικιλοτρόπως σε αυτόν.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να δεχόμαστε αλήθειες. Και πόσο μάλλον όταν αυτές οι αλήθειες αφορούν τα οικονομικά και την διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Έχουμε μάθει ταυτόχρονα να απαιτούμε από το κράτος να το "βυζαίνουμε". Και ειδικότερα σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση το μοντέλο της για πολλά χρόνια ήταν αυτό το "άρμεγμα" του δημοσίου χρήματος και η κατασπατάλησή του με μόνο έναν στόχο πάντα. Έργα, που σκοπό είχαν την επανεκλογή του εκάστοτε Δημάρχου και του συνδυασμού του!

Αυτό δεν συνέβαινε σε όλους τους Δήμους φυσικά, γιατί άλλοι δήμαρχοι είχαν ένα άλλο μοντέλο. Αυτό των αθρόων προσλήψεων και το να πετάνε στην κυριολεξία πακτωλό εκατομμυρίων στην θητεία τους σε πανηγύρια, εκδηλώσεις και κλαρίνα!

Έως τώρα και πριν την χρεοκοπία της χώρας το 2010, οι Δήμοι αποτελούσαν την κατεξοχήν "μαύρη τρύπα" της ελληνικής οικονομίας. Η λέξη που μπορεί να περιγράψει το τι γινόταν αλλά και το τι γίνεται εν μέρει και σήμερα, είναι μία και ακούει στο γνωστό ρηθέν "του Κουτρούλη ο Γάμος"!

Οι Δήμαρχοι και οι σύμβουλοί τους είχαν μάθει αφού εκλεγούν να διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα κατά το δοκούν. Να το διανέμουν και να το κατανείμουν όπου αυτοί έκριναν ότι αυτό ήταν σωστό. Σε πολλές περιπτώσεις, παρά την μεθοδολογία αυτή, έκαναν έργο. Στις περισσότερες όμως αυτό που πετύχαιναν ήταν να χρεώνουν διαρκώς τον Δήμο δίχως να νοιάζονται αλλά και δίχως να μπορούν να προβλέψουν την πιθανότητα που σήμερα ζούμε στην χώρα μας, αυτή της χρεοκοπίας και της επιτροπίας στα οικονομικά της.

Είμαι από αυτούς που ασπάζομαι το δόγμα ότι οι Δήμοι πρέπει να είναι αυτόνομοι. Ότι πρέπει να έχουν έσοδα από ιδίες επενδύσεις, από εισφορά πολιτών(δημοτικά τέλη, ύδρευση, αποχέτευση), ότι πρέπει να έχουν έσοδα από την φορολόγησή μας και έσοδα όπως ήδη έχουν μέσω της ΔΕΗ (δημοτικά τέλη).

Αυτό όμως για να συμβεί σε μία χώρα του "ότι να 'ναι" όπως είναι σήμερα η χώρα μας, προϋποθέτει υποδομές οι οποίες δεν υπάρχουν. Από την άλλη προϋποθέτει ότι ο λαός όταν ψηφίζει, θα ψηφίζει με κριτήρια δυνατοτήτων, κατάρτισης, μόρφωσης, καριέρας αυτού ή αυτής που ζητάει την ψήφο του. Δεν μπορεί ένας εργάτης να διαχειρίζεται τα οικονομικά του Δήμου και να γίνεται αντιδήμαρχος. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν έκανε καριέρα στην ζωή του να γίνεται Δήμαρχος. Δεν μπορεί ένας κατώτατος συνταξιούχος του δημοσίου, ο οποίος δούλεψε σε αυτό δίχως αρμοδιότητες να διαχειρίζεται τα οικονομικά και όχι μόνο ενός Δήμου.Δεν μπορεί ένας άνθρωπος γενικότερα που δεν έχει παιδεία και μόρφωση ανάλογη να καλείται πρώτος πολίτης. Δυστυχώς στην χώρα μας αυτά δεν είναι αυτονόητα. Καθώς ο κομματισμός έφερε κάθε "καρυδιάς καρύδι" στον δημόσιο βίο της χώρας.

Αποτέλεσμα σε πάρα πολλές περιπτώσεις άνθρωποι με μηδενικά προσόντα, και κυριολεκτώ, να διαχειριστούν, αν είναι δυνατόν, θεσμούς όπως οι Δήμοι. Επειδή απλά ήταν καλοί "πρασινοφρουροί" ήταν καλοί "δεξιοί" ή ήταν, όπως στις μέρες μας ζούμε, καλοί "σύντροφοι".

Άρα οι φωνές της ΚΕΔΕ και των Δημάρχων κατ' επέκταση, ναι μεν μπορεί να έχουν την αξία τους σε ότι αφορά την επερχόμενη πιθανή κατάρρευση, αλλά πρέπει να στραφούν προς το εσωτερικό. Και το λέω αυτό γιατί ακόμη και τώρα στους Δήμους συνεχίζεται να γίνεται το ίδιο "πανηγύρι". Αδυναμία πλήρης προσώπων να διαχειριστούν τους δημόσιους πόρους, αδυναμία προγραμματισμού, αδυναμία εξεύρεσης χρηματοδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ, αδυναμία προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων. Και το χειρότερο; Συνεχίζουν να πολιτεύονται πρόσωπα τα οποία δεν έχουν να μας πουν τίποτα!

Και αφού δεν έχουν να πουν τίποτα, και να μας προτείνουν τίποτα, αφού δεν γνωρίζουν τίποτα, ξέρετε τι κάνουν; Πάνε και "μπαστακώνονται" στα Δημοτικά Συμβούλια, ζητούν συνεχώς πιστώσεις για πανηγύρια, κλαρίνα και κάτι παλαβούς που παίρνουν τους δρόμους! "Μυξοκλαίνε"στις εξέδρες ότι τους κατηγορούν οι "κακοί" δημοσιογράφοι και διαχειρίζονται την φτώχεια του λαού, με το να τους κουβαλάνε ένα κιλό ρύζι και μακαρόνια και να παίρνουν την ψήφο τους!!!

Την ώρα που οι Δήμοι τους χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που το ρουσφέτι πάει "σύννεφο" και δεν εισπράττονται ούτε καν οι υποχρεώσεις των πολιτών, αυτοί τον "χαβά" τους.

Δυστυχώς όμως ο χρόνος του τελειώνει. Και εύχομαι ειλικρινά οι Δήμοι που διοικούν να μην σκάσουν στα χέρια τους. Όχι για αυτούς αλλά για τους πολίτες, οι οποίοι διαβιούν δύσκολα ήδη και θα κληθούν εκ του νόμου να πληρώσουν την κάθε μαλακία τους και την ψηφοθηρία τους!

Εύχομαι λοιπόν να μην συμβεί σε κανέναν Δήμο, γιατί τότε τα κλαρίνα που πλήρωσαν για να μας'' απαλύνουν τα προβλήματα,'' κάτι τύποι που λέγονται εισαγγελείς αλλά και οι πολίτες θα τους βάλλουν να τα παίξουν με άλλο τρόπο!

Σχόλια