Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου "Τριάδα Ευβοίας, ο άνθρωπος, ο τόπος και η ιστορία του"

Εδώ και κάποια χρόνια είχε αρχίσει μία προσπάθεια από τον  διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Τριάδας κου Ντόβα με την βοήθεια της εκπαιδευτικού Ιωάννας Λουπίδου, ώστε να γραφεί ένα βιβλίο σχετικά με την ιστορία της τοπικής κοινότητας. Η συλλογή του υλικού ήταν πολύ δύσκολη. Αλλά τελικά επετεύχθη, αφού στην ομάδα αυτή εντάχθηκε και ο γνωστός αρχαιολόγος-ιστορικός από την Τριάδα Νικόλαος Καρατζάς. Ο κος Καρατζάς μαζί με την κα Λουπίδου ένωσαν τις δυνάμεις τους και έγραψαν το βιβλίο "Τριάδα Ευβοίας, ο άνθρωπος, ο τόπος και η ιστορία του". Το βιβλίο παρουσιάστηκε εχθές σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο "Κριεζώτειο". Κύριος βέβαια ομιλητής, πέραν των δύο συγγραφέων, ήταν ο κος Αναστασόπουλος Νικόλαος.

Ο Νίκος Αναστασόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2001). Επίσης είναι αριστούχος Διδάκτορας σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας του ιδίου Πανεπιστημίου (2007). Την διδακτορική του διατριβή την εκπόνησε ως Υπότροφος έρευνας του Ανωτάτου Προγράμματος «Ηράκλειτος» του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχει διατελέσει και υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Το 2006 πραγματοποίησε στο πλαίσιο της υποτροφίας του επιστημονική έρευνα στο Universite Libre de Bruxelles (ULB) του Βελγίου.
Το 2004, με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ορίστηκε μέλος της τριμελούς Επιτροπής σύνταξης και έκδοσης του τιμητικού τόμου"Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιστορία και Εξέλιξη 1964 - 2004" (έκδοση 2004, σελίδες 604). Κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2011 - 2012 δίδαξε σύγχρονη Ελληνική ιστορία στη Μαράσλειο Ακαδημία του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2012 ορίστηκε από το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναπληρωτής υπεύθυνος του «Μουσείου
Τυπογραφίας και Τεχνολογίας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μεταξύ άλλων, συμμετείχε στο Επιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Interreg II "Ελλάδα - Ιταλία", για ζητήματα που αφορούσαν την μελέτη σε πολιτισμικά θέματα της Grecia Salentina.
Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και έχει λάβει μέρος σε συνέδρια του εσωτερικού και του εξωτερικού. Είναι εταίρος Ιδρυμάτων και Επιστημονικών Εταιρειών, όπως η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, η Εταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών, η Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, η Εταιρεία Φίλων της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ιδρυτικό μέλος) και το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας. Επίσης είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού "Ηπειρωτικό Ημερολόγιο" της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και επόπτης έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού "Ηπειρωτικά Χρονικά".
Το 2009 εκδόθηκε η μελέτη του "Δίβρη (Λαμπεία) Ηλείας, Ιστορικά Μελετήματα 19ος - 20ός αι." (έκδοση της Βιβλιοθήκης του Πνευματικού Κέντρου Δίβρης Αρχαίας Ολυμπίας).
Τον Δεκέμβριο του 2012, εκδόθηκε από την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών το βιβλίο του "Παραβατικές συμπεριφορές και καταστολή στην Ελλάδα κατά τον Μεσοπόλεμο: το παράδειγμα του νομού Ιωαννίνων" (2 τόμοι, 1.056 σελίδες).
Τον Μάρτιο του 2015, εκδόθηκε από το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή το βιβλίο του"Η Ισραηλιτική Λέσχη Ιωαννίνων κατά τον Μεσοπόλεμο, Ίδρυση, στόχοι, παρουσία".
Τον Ιανουάριο του 2012 ανέλαβε καθήκοντα λέκτορα νεώτερης και σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας (19ου-20ού αι.) στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από τον Νοέμβριο του 2015 είναι επίκουρος καθηγητής νεώτερης και σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας (19ου-20ού αι.) στο ίδιο Τμήμα.
Την εκδήλωση πλαισίωσε βέβαια και η χορωδία του δημοτικού σχολείου Τριάδας υπό την διεύθυνση της κας Ιωάννας Λουπιδου.
Απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος κος Ψαθάς, η πρόεδρος της ΔΗΚΑΔΙΜΕ κα Μύταλα, η αντιδήμαρχος κα Βασιλείου, ο εφημέριος της Τριάδας πατήρ Φώτιος, η πρόεδρος της εταιρίας πολιτισμού Χαλκίδας κα Σόνια Σπσνού και ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Τριάδας κος Ντόβας.
Στην χθεσινή εκδήλωση πέραν από το βιβλίο παρουσιάστηκε και η ιστοσελίδα του βιβλίου από τον κο Βλάσση Γιουρούκο μέσω βίντεο βέβαια διότι βρίσκεται στη Σουηδία.
Η προσπάθεια που έγινε από τον κο Καρατζά και την κα Λουπίδου είναι αξιόλογη και θα πρέπει να στηριχτεί απ' όλους και γιατί όχι να υπάρξουν και άλλοι στα υπόλοιπα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου, που να κάνουν παρόμοιες κινήσεις και προσπάθειες.
Παράλληλα με την παρουσίαση υπήρξε στο εσωτερικό του "Κριεζώτειου" και έκθεση φωτογραφικού υλικού σχετικά με την ιστορία της Τριάδας και του αρχοντικού.
Θα θέλαμε να αναφέρουμε τις ευχαριστίες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου της Τριάδας προς τα πρόσωπα των δύο επιστημόνων για την πολύ όμορφη δουλειά που έκαναν και προς την Ευβοϊκή Ζύμη για την προσφορά που έκανε για το μπουφέ.
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA
HP DIGITAL CAMERA

Σχόλια