"Εθελοντισμός και Αναπηρία": Πεπραγμένα κι Ευχαριστίες. Της Χριστίνας Καλαβρή

Επειδή, τα γραπτά είναι εκείνα που μένουν, παρακάτω ακολουθούν μερικά μόνο, από τα όμορφα λόγια που ξεχώρισα απ’ όσα ακούστηκαν στη διημερίδα «Εθελοντισμός και Αναπηρία»:

«Το ανάπηρο παιδί, είναι πρώτα απ’ όλα παιδί».
«Η ανταμοιβή του εθελοντή, είναι να τον θυμούνται κάποιοι, ίσως κάποιες μέρες γιορτινές, όχι για να του πουν «ευχαριστώ», ούτε για να του ανταποδώσουν κάτι, αλλά για να νιώθει ότι οι άλλοι αναγνωρίζουν ότι είναι εκεί και προσπαθεί».
«Το να αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο όλα τα πράγματα δεν είναι ισότητα».
«Έχω το χέρι μου κάτω από το δικό σου», σημαίνει ότι: «…είμαι παρών, μπορώ να δω με τα μάτια σου, δεν θα σου ζητήσω να προσαρμοστείς σε μια «κανονικότητα» που ορίζεται «απ’ έξω», αλλά θα φροντίσω να βρω πολλούς τρόπους, ώστε να αξιοποιήσουμε τη σχέση μας και τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να έχει για όλους μας, ένα κοινό κι ένα ξεχωριστό νόημα, ο χρόνος που περνάμε μαζί».
«Αυτά που πήραμε ως εθελοντές, δουλεύοντας με άτομα με αναπηρίες, ήταν σίγουρα περισσότερα σε σχέση με αυτά που δώσαμε».
«Η αναπηρία, επειδή είναι κάτι διαφορετικό, συνήθως αναζητούμε έναν τρόπο να τη βάλουμε σε ένα «κουτάκι» κι αυτό σημαίνει, ότι μπορεί να τη βλέπουμε με υπερβολικό θαυμασμό ή με μια τάση να προσπαθούμε να διευκολύνουμε περισσότερο τα άτομα με αναπηρία, δίνοντάς τα όλα στο χέρι τους. Και στις δυο περιπτώσεις, υπάρχει διάκριση… Η αναπηρία, δεν είναι ένα εμπόδιο ούτε ένα πρόβλημα για τους άλλους… Είναι ταυτόχρονα μια πρόκληση (αν κι όχι πάντα ευχάριστη) αλλά κι ένας διαφορετικός τρόπος ώστε να πραγματοποιεί τις καθημερινές δραστηριότητές του ένας άνθρωπος. Η αυτοπεποίθηση, κερδίζεται, για όλους, όταν προσφέρουμε κι όχι όταν παίρνουμε κι εδώ είναι το σημαντικό κομμάτι που συνδέει τον εθελοντισμό και την αναπηρία, αφού και τα άτομα με αναπηρίες έχουν κι εκείνα την επιθυμία να προσφέρουν».
Η διημερίδα «Εθελοντισμός και Αναπηρία», ξεκίνησε, ως μια πρωτοβουλία
των εθελοντών της Ομάδας Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Η άμεση ανταπόκριση και έμπρακτη υποστήριξη του Δημάρχου και της Προέδρου της ΔΗ.Κ.Α.ΔΙ.ΜΕ. ήταν καθοριστικής σημασίας στη διεξαγωγή της. Οι άνθρωποι, οι οποίοι προστέθηκαν στη συνέχεια, είναι μερικοί από τους ανθρώπους του Δήμου μας, οι οποίοι έχουν ένα μακροχρόνιο έργο προσφοράς και άνθρωποι οι οποίοι, στήριξαν ενεργά, την Ομάδα Δημιουργικής απασχόλησης ΑμεΑ, τους 7 πρώτους, συνεχόμενους μήνες λειτουργίας της. Έχουν ήδη προστεθεί καινούργια πρόσωπα, που γνωρίσαμε μέσα από τις δράσεις μας και θα συνεργαστούμε μαζί τους από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη!
Ποτέ δεν μπορείς, όμως, να περιλάβεις «τα πάντα», μέσα σε δυο μόλις ημέρες, που διαρκεί μια εκδήλωση…
Προσωπικά, θα ήθελα να σταθώ, σε 5 ακόμη σημαντικά σημεία:
1) Σε αυτήν τη διημερίδα, δεν έχουμε κάνει αναφορά στις διάχυτες διαταραχές της ανάπτυξης, οι οποίες αποτελούν, βεβαίως, ένα μεγάλο κεφάλαιο, στην εκπαίδευση και στις ανθρώπινες σχέσεις. Από τη δική μου πλευρά, ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής, θα ήθελα να προσθέσω, ότι δεν πρόκειται για μια παράλειψη, αλλά για ένα θέμα το οποίο εκτιμώ ότι βρίσκεται ένα «σκαλί» πιο πάνω, στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού, την οποία πραγματοποιούμε: πολλές από τις δράσεις της εθελοντικής ομάδας δημιουργικής απασχόλησης, όπως έχουμε αναφέρει, ήταν πιλοτικές, με σκοπό, να εμπλουτιστούν και να παρουσιαστούν σε κάποια επόμενη συνάντηση. Σε αυτές λοιπόν, τις προσπάθειες, που όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να κάνουμε, αυτή η διημερίδα, είναι μόνο η αρχή…
2) Οι υψηλοί στόχοι, χρειάζονται υψηλά επίπεδα ενότητας. Σίγουρα, σε μια τόσο μεγάλη προσπάθεια, που έγινε για πρώτη φορά φέτος, από την ομάδα μας, δεν καταφέραμε να έχουμε μαζί μας, άτομα από όλους τους φορείς που ασχολούνται με την αναπηρία, παρά μόνο τα άτομα εκείνα που συνεργάστηκαν με την ομάδα μας στο διάστημα των επτά πρώτων μηνών λειτουργίας της. Κι εμείς από την πλευρά μας θα επιδιώξουμε αλλά κι έχουν γίνει ήδη προτάσεις, το δίκτυο αυτό να επεκταθεί και να γνωρίσουμε και τους άλλους πρωταγωνιστές της ευρύτερης περιοχής κι όχι μόνο.
3) Σε αυτή τη διημερίδα, αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε, επίσης, μια καλή αρχή προσφοράς: ο αγαπητός κύριος Χαράλαμπος Κουτσοπέτρος, δικηγόρος κι εκπαιδευτής κώδικα Braille, προσέφερε ένα κείμενο στη γλώσσα Braille κι έκανε την πρόταση αυτή η διήμερη συνάντηση να αποτελέσει θεσμό. Η πολυαγαπημένη φίλη, συμφοιτήτρια και συνάδελφός μου, κυρία Μαρία Ιωαννίδου, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στην Ψυχολογία της Υγείας, μας χάρισε, ως εκπαιδευτικό υλικό για τους εθελοντές της ομάδας, ένα αντίγραφο της ταινίας μικρού μήκους- ντοκιμαντέρ για τα άτομα με αναπηρία, με τίτλο «Ο Χρονοπειρατής» στην οποία πρωταγωνιστεί και η ίδια.
4) Ο εθελοντισμός, αποτελεί έναν τρόπο να αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας και τις δεξιότητές μας, να ικανοποιήσουμε κάποιες επιθυμίες μας και ως ένα βαθμό, να βρούμε διεξόδους στα αισθήματα μοναξιάς, κατάθλιψης κι απελπισίας που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία.
5) Κι όπως, έχουμε ξαναπεί, μπορεί να ξοδεύουμε πολύ από το χρόνο μας αναζητώντας την «ισότητα», ωστόσο, η πραγματική ισότητα, δεν βρίσκεται πάντα, στις σχέσεις όπου θα κάνουμε ακριβώς τα ίδια βήματα με τους άλλους… Επειδή, οι πιο σημαντικές σχέσεις της ζωής μας, είναι εκείνες, στις οποίες κάνουμε, ευχαρίστως, τα περισσότερα βήματα!!!
Η Ομάδα Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ,
θα παρουσιάσει τις δραστηριότητες της και στα Μεσσάπεια 2016!
Στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ Ευβοίας, δώσαμε ραντεβού για τις αρχές του Σεπτέμβρη!
Καλό Καλοκαίρι!
*Βεβαίως, «πίσω» από τους διοργανωτές και τους εθελοντές της ομάδας, βρίσκονται πολλά άτομα που στηρίζουν την κάθε προσπάθεια μας και πρώτα απ’ όλα οι οικογένειές μας. Προσωπικά, ως υπεύθυνη της εθελοντικής ομάδας δημιουργικής απασχόλησης, ταυτόχρονα με τους συναδέλφους μου εθελοντές, τους οποίους ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη συνέπεια, την υπευθυνότητα και την ευαισθησία τους, βρήκα αμέριστη συμπαράσταση στο πρόσωπο της φίλης μου, κυρίας Μαρίας Αναστασίου, υπεύθυνης της βιβλιοθήκης Καθενών και του κυρίου Σταύρου Παπασηφάκη εκπαιδευτικού και επιμορφωτή θεατρικής αγωγής. Επίσης, ο σχολικός σύμβουλος και εκπαιδευτής ενηλίκων δρ. Πέτρος Ορφανός, αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο της Ομάδας Δημιουργικής Απασχόλησης, χάρη στην παρουσία και σημαντική καθοδήγηση που μας προσφέρει. Σε κάθε δραστηριότητα, της ομάδας, λοιπόν, κάνουμε μια απόπειρα να συγκεντρώσουμε όσο περισσότερα ονόματα από αυτά μπορούμε, ώστε να τους ευχαριστούμε… Το «ευχαριστώ» ωστόσο, είναι μόνο μια λέξη κι όσοι έχουμε δουλέψει μαζί, τόσο δημιουργικά, όλον αυτόν τον καιρό, γνωρίζουμε ότι όταν είσαι εθελοντής, μπορεί να δίνεις τα πράγματα που έχεις μέσα σου, αλλά είναι άλλα τόσα τα κίνητρά σου να δώσεις περισσότερα, αφού συνεχώς τροφοδοτείσαι, εμπνέεσαι, νιώθεις ξεχωριστός, γνωρίζεις νέες πτυχές της κάθε κατάστασης, ανακαλύπτεις τον εαυτό σου και τους άλλους…
Μεταφέρω, λοιπόν, μόνο, ένα απόσπασμα αυτών των ευχαριστιών…
Ευχαριστίες Εθελοντικής Ομάδας Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ, Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων:
Καταρχάς, ευχαριστούμε τους μαθητές των εργαστηρίων και τις οικογένειές τους, τους εθελοντές των εργαστηρίων και τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς και τους επαγγελματίες υγείας που μας έχουν στηρίξει με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις μας, τις συμβουλές και τις προτάσεις τους.
Τις υπαλλήλους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», Μαρία Σπυροπούλου, Ελένη Γιανούτσου, Αγγελική Ράζου, Φωτεινή Σπανού και Κατερίνα Στρατή που αποτελούν ένα θεσμό-ομπρέλα που έχει αγκαλιάσει, ενεργά, τις οικογένειες της περιοχής μας που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα, με επαγγελματισμό και ευαισθησία,
τους Εθελοντές Δασοπυροσβέστες Ψαχνών,
την οικογένεια του Χρήστου Λεοντή, εθελοντή της ομάδας, που ως ξυλουργοί, προσέφεραν την κατασκευή μιας φορητής ξύλινης ράμπας, κατάλληλης για αναπηρικά αμαξίδια, για την πρόσβαση των ΑμεΑ στο Αρχοντικό Κριεζώτη,
τους πολιτιστικούς συλλόγους Καθενών, Νεροτριβιάς και Πολιτικών, για την υποστήριξή τους,
των υπάλληλο του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, κύριο Βαγγέλη Τουλούμη.
Ευχαριστίες Οργανωτικής Επιτροπής 3ημέρου:
Ευχαριστούμε όλους τους ομιλητές,
τους συλλόγους που πλαισίωσαν την εκδήλωση με δραστηριότητες, χορευτικό σύλλογο Τριάδας «Νικόλαος Κριεζώτης» και Α.Σ. «Πολυδεύκης», τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Τριάδος, το διευθυντή και το εκπαιδευτικό προσωπικό,
τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης,
τις εθελόντριες δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης,
την Ηώ Σακελαρίου, εκπαιδευτικό και συντονίστρια παρουσίασης βιβλίου,
το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Τριάδος.
Ευχαριστούμε, τους χορηγούς μας:
Ζύμη Ψαχνών
Ιατρικές Συσκευές- Οξυγονοθεραπεία- Ακουστικά Βαρηκοίας Χαρ. Γκάβαλης,
Supermarket Καλογιάννης, στα Ψαχνά,
Mini Market Μακρή, στην Τριάδα,
Ζωοτροφές Μακρή,
Ψητοπωλείο-Ψησταριά «Τα Κατούνια», στα Ψαχνά
και Star Κεντρικής Ελλάδος (χορηγός επικοινωνίας)
Και τέλος, ευχαριστούμε όλους όσους εργάστηκαν εντατικά για την οργάνωση του χώρου, τα θέματα προσβασιμότητας και την παρουσίαση της εκδήλωσης.
Ευχαριστούμε όλους εκείνου που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Χριστίνα Καλαβρή,
Ψυχολόγος-εγκληματολόγος,
Υπεύθυνη της Εθελοντικής Ομάδας Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της διημερίδας «Εθελοντισμός και Αναπηρία».

Σχόλια