16η δράση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καθενών

Μια ακόμη αποστολή μέσα στα πλαίσια της καλοκαιρινής εκστρατείας με θέμα «Γίνε εξερευνητής του κόσμου», επεφύλαξε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καθενών, την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016, στους μικρούς της επισκέπτες.
Ο τίτλος της αποστολής: «Μια μηχανή».

Με αφορμή το βιβλίο του Χρήστου Δ. Λάζου «Μηχανική & τεχνολογία στην αρχαία Ελλάδα», αναφερθήκαμε στις τεχνολογικές ανακαλύψεις των αρχαίων ελλήνων, όπως την κατασκευή κολοσσιαίων αγαλμάτων, κατασκευές μεγάλων διαστάσεων, την ναυπηγική, τις πολιορκητικές και πολεμικές μηχανές και τα διάφορα υδραυλικά έργα.
Ξεκινήσαμε το διερευνητικό μας ταξίδι από τους αυτόματους μηχανισμούς του Ήφαιστου, με χαρακτηριστικές τις γυναίκες ρομπότ που τον βοηθούσαν στο εργαστήριο του. Στην ίδια παράδοση ανήκει και ο Δαίδαλος με τις περίφημες κατασκευές του, όπως ο Λαβύρινθος και τα πτητικά μηχανήματα που χρησιμοποίησε για να αποδράσουν με τον γιο του από την Κρήτη.
Έπειτα, μιλήσαμε για το πρώτο αυτόματο ρομπότ της ιστορίας, τον Τάλω, που σύμφωνα με την μυθολογία δωρίστηκε από τον Δία για να φυλάει την Κρήτη από τους εισβολείς.
Συνεχίσαμε, με έναν άλλο τομέα όπου οι τεχνολογικές επιτεύξεις υπήρξαν εξίσου εντυπωσιακές, εκείνον της ναυπηγικής και πληροφορηθήκαμε μέσα από τις τοιχογραφίες στο Ακρωτήρι της Θήρας, ότι οι Κρήτες και οι Μυκηναίοι είχαν φτάσει σε θαυμαστά επίπεδα ναυπηγικής με πλοία που από τους σύγχρονους ειδικούς θεωρούνται προωθημένης τεχνολογίας.
Ανακαλύψαμε τις ανυψωτικές μηχανές που βοήθησαν στην κατασκευή των μεγαλιθικών μνημείων, όπως το Δρακόσπιτο της Όχης που βρίσκεται στην Εύβοια και κυρίως στην κατασκευή του ναού της Αρτέμιδος στην Έφεσο.
Επίσης, ανακαλύψαμε τον μηχανισμό που κατασκεύασε ο Ήρωνας με τον οποίων άνοιγαν αυτόματα οι πύλες των ναών, εκμεταλλευόμενος το νερό, τη φωτιά και την πίεση του αέρα.
Αναφερθήκαμε στον Αρχιμήδη και στις κυριότερες ανακαλύψεις του, όπως το πλανητάριο, το υδραυλικό ρολόι και το ατμοτηλεβόλο. Μιλήσαμε για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων και ολοκληρώσαμε την περιήγηση μας με τις πολεμικές, πολιορκητικές και βλητικές μηχανές που είχε μαζί του ο Μέγας Αλέξανδρος και τον βοήθησαν στην κατάκτηση της Ασίας.
Στην συνέχεια, τα παιδιά εμπνευσμένα από τα βιβλία του Ιούλιου Βέρν, κατασκεύασαν μια χρονομηχανή για να εξερευνήσουν το σύμπαν, να ανοίξουν μια πύλη για το παρελθόν και το μέλλον και να συναντήσουν μέρη και ανθρώπους που θα πάντα θα ήθελαν να γνωρίσουν και να λύσουν μυστήρια.
Η δράση υλοποιήθηκε από την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης.

6dbadaf0-a472-4b09-b07d-b16ee836ce0b 7654b0d9-52c5-4b80-8c07-5d58351e9ccf 39648ca8-92c1-4aca-88f4-c7043e8c0414 e84ce2d6-8c7f-40fc-a3ad-be1634cb4028 efcb2e29-aeb5-4c97-9834-11d5539f62fe
Η υπεύθυνη
Μαρία Αναστασίου

Σχόλια