Πολιτισμός και.... "πολιτισμός" Θα ανοίξει η συζήτηση; Του Γιάννη Ρουσόδημου.

Η χθεσινή συνεδρίαση της κατά τύποις επιτροπής διαβούλευσης του Δήμου μας απέδειξε αυτά που κατά καιρούς δημοσιογραφικά λέμε εδώ στο eviawelle σε ότι αφορά αυτό το τεράστιο κομμάτι κοινωνικής δράσης, που λέγεται πολιτισμός. Δυστυχώς ο Δήμος μας "έχει μπλέξει τα μπούτια του" και σε αυτόν τον τομέα. Καθώς στο όνομα του πολιτισμού και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αλλά και πρόσωπα ξεχωριστά λειτουργούν κατά το δοκούν και το πως οι ίδιοι αντιλαμβάνονται τα πράγματα.


Το γεγονός αυτό δε ότι όλοι αυτοί χρηματοδοτούνται με περισσότερα ή λιγότερα χρήματα, αυτό δεν έχει καμία σημασία, δείχνει περίτρανα ότι για πολλούς από αυτούς και ιδιαιτέρως το τοπικό πολιτικό σύστημα, ο πολιτισμός δεν είναι ένα δεδομένο το οποίο προβάλλει τον τόπο, τα έθιμα, τις παραδόσεις κ.ο.κ αλλά είναι μία καθαρή διαπλοκή ανάμεσα σε τοπικές εξουσίες και συλλόγους οι οποίοι επιδιώκουν τον κατά τόπους έλεγχο με αυτό το οποίο κάνουν!

Τελικά τι είναι πολιτισμός; Είναι μια έκθεση ζωγραφικής; Είναι μια ομιλία για κάτι πολύ σημαντικό; Είναι η προβολή ενός προσώπου που έχει συνεισφέρει; Είναι ήθη, έθιμα και παραδόσεις; Είναι πανηγύρια και κλαρίνα και διάφοροι φολκλόρ καλλιτέχνες σε αυτά; Είναι αυτά λοιπόν και κάποια από αυτά όχι μόνο δεν είναι πολιτισμός, αλλά είναι ότι πιο ευκαιριακό μπορεί να συμβεί και απλά συμβαίνει γιατί αποτελεί έθιμο!

Το γεγονός ότι ο Δήμος επί Ψαθά άνοιξε "την βεντάλια του πολιτισμού" και μάλιστα επί χρήμασι, αυτό είναι γεγονός. Το ζητούμενο όμως είναι να δούμε επιτέλους ποιοι πραγματικά παράγουν πολιτισμό και που ή ακόμη και νεωτερισμούς σε αυτόν και να τους χρηματοδοτήσουμε. Γιατί το να χρηματοδοτεί ένας Δήμος αβέρτα όποιο γεγονός συμβαίνει, όπως αυτό συμβαίνει και με τον τρόπο που στήνεται, όχι μόνο πολιτισμός δεν είναι αλλά αποτελεί σημείο αναφοράς τοπικής διαπλοκής και ανταλλαγής ψήφων επί χρήμασι! Γιατί όσο και να "σκούξουν" κάποιοι δεν είναι δυνατόν να βάλλω στην ίδια μοίρα "τις Ρίζες", την "Έκφραση" , τους Αθλητικούς Συλλόγους που μαζεύουν τα παιδάκια από δεξιά και αριστερά και από διάφορες παγίδες, με κάποιους άλλους οι οποίοι παίρνουν τους δρόμους επειδή έτσι τους την έχει δώσει ή άλλους που στήνουν μία καζανίτσα κάπου ή τέλος αυτούς που φέρνουν έναν λαϊκό καλλιτέχνη με εισιτήριο για τον όποιο επισκέπτη και στέλνουν και ένα μπιλιέτο στον Δήμο και του λένε δώσε μας και την επιχορήγησή μας!

Ο πολιτισμός είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για την ιστορία τούτης της χώρας. Και οι πρώτοι που πρέπει να τον σέβονται και να τον οριοθετούν θα πρέπει να είναι τα πρόσωπα, τα οποία έχουν λάβει εντολή από την τοπική κοινωνία να την διοικήσουν. Αυτοί θα πρέπει θεσμικά να οριοθετούν το ποιος παράγει, το ποιος διατηρεί και το ποιος αναπτύσσει πραγματικά πολιτιστική δραστηριότητα. Και γιατί όχι να χρηματοδοτείται για να το κάνει. Αρκεί αυτό να μην ενέχει οποιοδήποτε ιδίων όφελος για τα μέλη του.

Δυστυχώς από την εποχή που καθιερώθηκαν τα Μεσσάπεια στον Δήμο Ψαχνών, ο πολιτισμός έχει μείνει ένα ξέφραγο αμπέλι δίχως να υπάρχει καμία διάθεση από το τοπικό πολιτικό σύστημα να το οριοθετήσει. Με τα χρόνια δε εξελίχθηκε σε μία κατάσταση η οποία ήταν και παραμένει εν δυνάμει ένα δούναι και λαβείν ανάμεσα στους εκπροσώπους του κι στην εκάστοτε τοπική εξουσία.

Ο Γιώργος Ψαθάς χθες στην επιτροπή διαβούλευσης είπε ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί αυτόν τον "πολιτισμό". Γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δήμος έχει ηθική υποχρέωση απέναντι σε αυτόν τον "πολιτισμό". Θα ήταν προτιμότερο ο Γιώργος Ψαθάς να τολμούσε να ανοίξει σε όλα όσα έπρεπε του τι είδους πολιτισμό έχουν. Και αν αυτός ο πολιτισμός αξίζει τα τόσα χιλιάδες ευρώ που διοχετεύονται κατ' έτος σε αυτόν. Τότε θα γινόταν πραγματικά ένας αποκαλυπτικός και χρήσιμος διάλογος για το τι σημαίνει πολιτισμός.

Γνωρίζω ότι πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι είτε διαφωνούν είτε θα θυμώσουν με το σημερινό μου άρθρο. Το μόνο που δεν με ενδιαφέρει όμως είναι το τι θα πουν. Άλλωστε οι εξελίξεις που έρχονται από τον Σεπτέμβριο εμένα με δικαιώνουν. Οι Δήμοι αποδεδειγμένα αποτέλεσαν και αποτελούν την μεγαλύτερη "μαύρη τρύπα" της εθνικής οικονομίας. Ένα από τα "βαρέλια δίχως πάτο" όπου εδώ και τριάντα χρόνια έχουν πετάξει πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ είναι και ο "πολιτισμός" που επικαλούνται. Ίσως για αυτό η κυβέρνηση με την συμβολή και των υπολοίπων κομμάτων της Βουλής αποφάσισε πρόσφατα να ελέγχει σε κάθε Δήμο αυτές τις δαπάνες. Αποφάσισε να δέχεται και τις καταγγελίες είτε ιδιωτών είτε και των παρατάξεων των δημοτικών αντιπολιτεύσεων ώστε να ελέγχονται ανά Δήμο τα χρήματα που δίνονται σε συλλόγους με επίκληση τον πολιτισμό.

Όπως αντιλαμβάνεστε εγώ δεν μιλάω "κουκουρούκου" όπως πολλοί κάνουν σε αυτόν τον τόπο. Αλλά μιλάω με βάση νόμους, τους οποίους είτε έχει ψηφίσει είτε εφαρμόζει η πολιτεία. Είναι καιρός λοιπόν να γίνει ένας μεγάλος διάλογος σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου για το τι είναι πολιτισμός στον Δήμο μας. Για το αν θεσμικά μπορεί ο Δήμος να ξοδεύει τα όσα ξοδεύει με βάση το έργο που γίνεται από αυτούς που παίρνουν τις χορηγίες. Εάν αυτό δεν το κάνει ο Δήμος, καθώς η άρνηση είναι προφανής, να είστε σίγουροι ότι με βάση το νέο νομικό πλαίσιο θα το κάνει η πολιτεία. Και τότε ορισμένοι εδώ μέσα σε αυτή την "κούρμπα" θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν!

Σχόλια