Ανησυχία από την επέκταση της ελονοσίας και στους όμορους Δήμους της Χαλκίδας.

Πολλά είναι τα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι μεταξύ των 12 Δήμων που έχουν μπει σε "καραντίνα" για την ελονοσία είναι και ο Δήμος Χαλκιδέων. Βέβαια επειδή η ασθένεια αυτή εξαπλώνεται με το τσίμπημα κουνουπιού και όχι μόνο, ανησυχία υπάρχει σε όλους τους όμορους Δήμους της Χαλκίδας, όπως και στον Δήμο μας για πιθανή εξάπλωση της ασθένειας.


Για αυτό από την μεριά της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου κου Γιώργου Ψαθά θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει μία τέτοια εξέλιξη, όπως είναι ο ραντισμός για τα έντομα και ειδικότερα για τα κουνούπια. Προς αυτή βέβαια την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν και τα αρμόδια υπουργεία, πριν το ζήτημα γίνει μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο.

Η ελονοσία είναι η πιο σοβαρή παρασιτική λοίμωξη και σημαντικό αίτιο θανάτου παγκόσμια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 300 - 500 εκατομμύρια άτομα προσβάλλονται κάθε χρόνο, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι παιδιά κάτω των 5 ετών, ενώ καταγράφονται πάνω από 1 εκατομμύριο θάνατοι λόγω της ελονοσίας. Η νόσος ενδημεί σε περισσότερες από 100 χώρες. Οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν τη γεωγραφική και εποχική κατανομή της νόσου. Σε πολλές τροπικές περιοχές η νόσος μεταδίδεται όλο το έτος, ενώ στις εύκρατες περιοχές η μετάδοση σχεδόν διακόπτεται κατά τους ψυχρούς μήνες.

Ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης της νόσου είναι το τσίμπημα από κουνούπια που μεταφέρουν το πλασμώδιο στον άνθρωπο. Τα κουνούπια είναι πιο ενεργά κυρίως μεταξύ της δύσης και της ανατολής του ηλίου. Πιο σπάνια, η ελονοσία μπορεί να μεταδοθεί με μετάγγιση μολυσμένου αίματος ή με μολυσμένες σύριγγες και βελόνες. Επίσης, σπανιότερα, η ελονοσία μπορεί να μεταδοθεί από κουνούπια, που μεταφέρονται από ενδημικές περιοχές με αεροπλάνα, και να εμφανιστούν έτσι κρούσματα ελονοσίας χωρίς επίσκεψη σε ενδημική περιοχή. Η μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης είναι σπάνια.

Σχόλια