"Αντώνης Καραχάλιος: ο Ψαχνιώτης Γλύπτης ". Του Νικολάου Καρατζά



Από την στιγμή της γέννησης του ο Αντώνης Καραχάλιος δεχόταν ερεθίσματα και επιδράσεις, τις οποίες μετέτρεπε σε ικανότητες και απέκτησε ιδιότητες που συνέθεσαν μια μοναδική και ξεχωριστή προσωπικότητα. Γεννήθηκε στα Ψαχνά, τον Μάρτιο του 1919, την δύσκολη περίοδο μετά την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η παιδική του ηλικία του ηλικία τραυματίστηκε από τις συνεχείς πολιτικές αλλαγές, τις κοινωνικές αναταραχές και τις στρατιωτικές επεμβάσεις που ακολουθούσαν αυτές.

Παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε σε αυτά τα δύσκολα εφηβικά χρόνια, ο Αντώνης Καραχάλιος, κατάφερε να εισαχθεί το 1942 και σπουδάσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου αποφοίτησε το 1946, λαμβάνοντας υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές του στην φημισμένη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, Ecole des Beaux Arts, μια από τις θρυλικές σχολές Αρχιτεκτονικής του Κόσμου, η οποία υπήρξε το κέντρο του ευρωπαϊκού εκλεκτικισμού του 19ου αιώνα, στην οποία πήγαιναν οι περισσότεροι αρχιτέκτονες της εποχής για μετεκπαίδευση.

Ο γλύπτης Αντώνης Καραχάλιος ήταν μια πολυσύνθετη προσωπικότητα, με ένα σύνολο ιδιαίτερων γνωρισμάτων, τα οποία προέκυπταν από τη σύνθεση των ψυχοφυσικών του προδιαθέσεων και των επιδράσεων που δεχόταν από το φιλικό και καλλιτεχνικό του περιβάλλον. Δημιουργικότατος και δραστήριος, με ταλέντο, δεξιότητα και πολλές ικανότητες τόσο με την τέχνη της γλυπτικής μέσω της οποία έγινε γνωστός, όσο και με την ζωγραφική την οποία δεν πρόβαλε ιδιαίτερα.

Σμίλες, βελόνια, ματρακάδες, πινέλα με χρωματιστές παλέτες, καμβάδες και διάφορα μεγέθη μαρμάρου, δημιουργούσαν την κατάλληλη ατμόσφαιρα στο μικρό και λυτό εργαστήριό του, μέσα στο οποίο ο καλλιτέχνης μπορούσε να εμπνέεται και να δημιουργεί. Ακόμη και σήμερα το εργαστήριο του διατηρεί αρκετά από τα προσωπικά του αντικείμενα, έργα και ορισμένες ημιτελείς κατασκευές.

Δεν άργησε να γίνει αντιληπτό το ταλέντο του και το χάρισμά του στην τέχνη της γλυπτικής. Οι παραγγελίες δεν άργησαν έρθουν από διάφορα μέρη. Φιλοτέχνησε πλήθος προτομών, ανδριάντων, γλυπτών συνθέσεων, μαρμάρινα ανάγλυφα, και διάφορα γλυπτά, τα οποία κοσμούν αρκετές πόλεις της Ελλάδος. Γλυπτά του έργα στη Χαλκίδα, οι προτομές του Νίκου Σκαλκώτα, του Γιάννη Σκαρίμπα, του Αριστοτέλη και του Ανδρέα Συγγρού, και ένα γλυπτό έργο του «Εσταυρωμένου», το οποίο είναι τοποθετημένο στην αίθουσα τελετών, του Δημαρχείου της πόλης. Στην πόλη των Τρικάλων φιλοξενούνται έργα του, όπως ο ανδριάντας του Στέφανου Σαράφη και το μνημείο των πεσόντων ΕΠΟΝιτών. Επίσης, στο Άργος, η προτομή του Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης, στο Ναύπλιο η προτομή της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, στο Λουτράκι Κορινθίας «το Κατσικάκι», στην Λυκόβρυση Αττικής ανάγλυφο με τον «Θνήσκων Πολεμιστή» και στη Λίμνη Ευβοίας η γλυπτή αναθηματική στήλη του «Αφανούς Ναύτου». Μεγάλος αριθμός έργων βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, της Ρόδου, της Χαλκίδος, στο Μουσείο Βορρέ στην Παιανία της Αττικής και πολλά σε ιδιωτικές συλλογές. Αξιοσημείωτο η μη ύπαρξη γλυπτού έργου στα Ψαχνά, γενέτειρά του και τόπο διαμονής του. Τα Ψαχνά που τόσο αγαπούσε και διαφήμιζε σε κάθε μέρος που επισκεπτόταν. Συνήθιζε δε να παρουσιάζεται ως ο «Ψαχνιώτης Γλύπτης»









































Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα σε πολλές Διεθνείς Εκθέσεις, καθώς συμμετείχε στις Bienalle του Σαν Πάολο και της Αλεξάνδρειας. Έλαβε πολλούς επαίνους, τιμητικά διπλώματα και κέρδισε 20 πρώτα βραβεία σε πανελλαδικούς διαγωνισμούς.

Συνέχισε να δημιουργεί με το ίδιο πάθος ακόμη και σε μεγάλη ηλικία. Παρέμεινε καλλιτεχνικά ακμαίος και δημιουργικός μέχρι και το τέλος της ηλικίας του. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου του 2009.

Ο γλύπτης και ζωγράφος Αντώνης Καραχάλιος ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, με κύρος, με υπόληψη και σεβαστός στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Μια προσωπικότητα, η οποία δεν πρέπει να χαθεί στη μνήμη και τη λήθη, αλλά να λάβει την θέση που του αξίζει στην κοινωνία της Μεσσαπίας. Το πλούσιο έργο του, τόσο στη γλυπτική όσο και στη ζωγραφική δεν θα πρέπει να χαθεί, αλλά να συγκεντρωθεί και να εκτεθεί σε Μουσείο προς τιμήν του μεγάλου γλύπτη και ζωγράφου Αντώνη Καραχάλιου.

Σχόλια