ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘ. ΛΙΤΣΑΣ: "ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΩΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡ. ΚΑΤΣΑΝΑΣ"

Είχα την χαρά και την τιμή στα πολιτιστικά δρώμενα αυτού του καλοκαιριού να παρακολουθήσω στα Ψαχνά Ευβοίας μια σεμνή, πλην όμως ιδιαιτέρως  ξεχωριστή εκδήλωση, παρουσίασης ενός βιβλίου για τον Δάσκαλο Αθ. Κατσανά από τον  αγαπητό συγγραφέα και Μέλους της Πανελλήνιας Ενωσης Λογοτεχνών Γιώργου Αντ. Γεωργίου, επίσης Ευβοέα στην καταγωγή, όπως εγώ.

Η εκδήλωση δεν ήταν συνηθισμένη. Ηταν ένα διαρκές  δρώμενο  πέραν της παρουσίασης του βιβλίου. Μια σειρά από  σπάνιες φωτογραφίες  πλέον ενός αιώνα βγήκαν στο φως συνοδευόμενες με ένα ευαίσθητο βίντεο με την ζωή του Διδάσκαλου, ήχοι  και μελωδίες  μαντολίνου και κιθάρας  παίχτηκαν με εξαίσιο τρόπο σε μουσική Χατζηδάκη από την Μαίρη Χουλιέρη και τον Δημήτρη Κικίδη.
Ο Δάσκαλος, το τιμώμενο πρόσωπο, αναστήθηκε στην εκδήλωση, δημιουργώντας μια μεταφυσική αίσθηση, «αδιευκρίνιστο», αν ο Γεωργίου μιλούσε για τον Διδάσκαλο ή ο Διδάσκαλος για τον ίδιο!
Η εικόνα και η μουσική αλληλοσυμπληρώνονταν με το κείμενο και την ανάγνωση του βιβλίου με την μεστή φωνή της Βασιλικής Μπισμπικοπούλου, που διάβασε κομμάτια του βιβλίου. Μια εκδήλωση, που αξίως ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου δια της Προέδρου κας Ευαγγελίας Μύταλα περιέλαβε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του καλοκαιριού, ενώ εξαιρετικές ήταν και οι παρουσιάσεις της Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Παιδείας κας Βασιλείου και του Αρχαιολόγου  Ιστορικού  Νίκου Καρατζά, που με ακρίβεια αλλά και εφευρετικότητα προσέδωσε στο έργο δυνατότητες ακόμη και αναπαραγωγής του στο θέατρο!!!
Διαβάζοντας το βιβλίο – αφιέρωμα στον Δάσκαλο Αθανάσιο Γεωργ. Κατσανά, ένοιωσα την αποκαλυπτική δύναμη των διάχυτων και τόσο έντονων συναισθημάτων, που ενεργοποίησαν  καταφανέστατα το συγγραφικό πνεύμα και το καθοδήγησαν στην πηγαία ανάγκη ανάδειξης του μεγαλείου ενός τιμημένου ανδρός στις μη αλλοτριωμένες από την οικονομική κρίση της σημερινής εποχής και τη πνευματική ένδεια συνειδήσεις των νεότερων γενεών του τόπου, όπου γεννήθηκε, καθώς ο Διδάσκαλος Κατσανάς απετέλεσε για το πρόσωπο του συγγραφέα ένα είδος οδηγού, καθοδηγητή, άλλως κοινωνικού προτύπου, που έδρασε σε μια κοινωνία ανύπαρκτης πνευματικής δραστηριότητας ενός μόλις νεοσύστατου κράτους, προελθόντος από μια μακραίωνη πολεμική κατοχή.
Η αναδεικνυόμενη προσωπικότητα του τιμώμενου προσώπου, θελκτική για την ομοίως πνευματικά ανήσυχη, κοινωνικά ευαίσθητη, ευρηματική και δια της δύναμης της συνθέσεως δημιουργική προσωπικότητα του συγγραφέα, διακρίνεται για την ανιδιοτελή πνευματική προσφορά της και προσήλωσή της σε μια πορεία ενστικτώδους πνευματικής καθοδήγησης μιας κοινωνίας με πολιτισμική υστέρηση, την αγνότητα των κινήτρων ενός πνευματικού καθοδηγητή και ανθρώπου, που συνέθεσε στενά τη ζωή και το έργο του με το όραμα της πνευματικής αναγέννησης μιας κοινωνίας, στερημένης ιδεωδών!
Η φαινομενική συγκυρία της ιστορικής αναδρομής του συγγραφέα με αφορμή την τιμητική διάκριση του Διδάσκαλου Αθανασίου Γεωργ. Κατσανά κατά την σημερινή εποχή της  καθρέπτη της σύγχρονης Ελληνικής κοινωνίας στη ζώνη της υπαίθρου, που στιγματίζεται από κοινωνικοπολιτικά αδιέξοδα και την αποσάρθρωση των ιδεωδών στην καθημερινότητα των ανθρώπινων σχέσεων, των μελών της Ελληνικής οικογένειας, των ευρύτερων κοινωνικών σχημάτων, της πολιτικής ζωής, οραματιζόμενος την πολιτισμική αναγέννηση και άνθιση της περιοχής, αναγνωρίζοντας προφανώς την πνευματική γονιμότητα μελών της τοπικής κοινωνίας στη σημερινή εποχή.
Παραθέτω αυτές τις σκέψεις ως ελάχιστη απόδοση τιμής, μαζί με τα θερμά μου συγχαρητήρια στη διοργανώτρια αρχή της πρόσφατης εκδήλωσης, τον Δήμο Μεσσαπίων και Διρφύων, που αγκάλιασε αυτήν την εκδήλωση, του Ψαχνιώτη συγγραφέα  μελετητή Γιώργου Αντ.  Γεωργίου, ο οποίος  εκτός από την δωρεά των βιβλίων στο Δήμο, αφιέρωσε  μέρος από τον πολύτιμο χρόνο της ζωής του για την εμφύτευση σπόρων ιδεωδών στην εποχή της απαξίωσης, όπου ζούμε.


 Παναγιώτης Αθ. Λίτσας  18.9.2016

Psaxniwths

Σχόλια