Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα βρέθηκαν κατά τις εργασίες του αποχετευτικού. Ψαθάς: "Πρόθεσή μας να δημιουργηθεί μουσειακός χώρος". Χασάνδρας: "βρέθηκαν αμφορείς της Αλεξανδρινής εποχής"!



Ένας από τους λόγους που υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο έργο του Αποχετευτικού, είναι και τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται συνεχώς τόσο στα Ψαχνά όσο και στην τοπική κοινότητα της Καστέλλας, όπως τονίστηκε και στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δήμαρχο Γιώργο Ψαθά.

Αν και η περιοχή, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, αρχικά είχε χαρακτηριστεί "παρθένα" από την αρχαιολογική υπηρεσία, συνεχώς βρίσκονται αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία δίνουν πολλά στοιχεία για την ιστορία της περιοχής και όχι μόνο.

Ευρήματα όπως αμφορείς, που όπως ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης κος Χασάνδρας, πιθανολογείται ότι είναι της αλεξανδρινής εποχής ή και παλαιότερης, κτερίσματα ρωμαϊκής και πρωτοχριστιανικής εποχής, μία σαρκοφάγος, δεξαμενή και όχι μόνο. Ολοένα και περισσότερα είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία έρχονται στην επιφάνεια. Αυτά, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, συλλέγονται, όπου είναι δυνατόν, από τους αρχαιολόγους που εποπτεύουν το έργο, πηγαίνουν στην αρχαιολογική υπηρεσία και εκεί γίνεται έρευνα για τα ακριβή στοιχεία των ευρημάτων, όπως χρονολογία, εποχή κ.ο.κ.

Πρόταση του Δημάρχου αλλά και γενικότερα της δημοτικής συμπολίτευσης, είναι ότι όταν ολοκληρωθεί το παρόν έργο να δοθεί ένας χώρος στην περιοχή μας όπου θα βρίσκονται μόνιμα όλα τα ευρήματα αυτά, τα οποία θα μπορεί να τα επισκεφτεί και να τα δει ο κάθε πολίτης και ο κάθε επισκέπτης στην περιοχή.

Επίσης, σε ότι αφορά την σαρκοφάγο την οποία βρέθηκε στην τοπική κοινότητα της Καστέλλας, επιθυμία του Δήμου ήταν να κοσμήσει αυτή την είσοδο στην τοπική κοινότητα. Κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατόν για να μην υποστεί αυτή φθορές.

Πέραν όλων των παραπάνω όλοι πιστεύουν ότι η αποκαλύψεις της τοπικής ιστορίας σε σχέση με τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν σταματούν εδώ και ότι θα υπάρξει και μέλλον.

Σχόλια