Εμπειρίες από την "Εθελοντική Ομάδα Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ" συμμετέχοντας στην εκδήλωση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Της Χριστίνας Καλαβρή



Παρακάτω, ακολουθεί η αναφορά των δράσεων της Εθελοντικής Ομάδας Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, για το διάστημα λειτουργίας Νοέμβριος 2015- Σεπτέμβριος 2016, όπως παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του προγράμματος "Βοήθεια Στο Σπίτι" (Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων και με θέμα τους θεσμούς φροντίδας και προστασίας Ατόμων με Αναπηρίες και Ηλικιωμένων.
Προσωπικά, θα ήθελα, να δώσω συγχαρητήρια στους διοργανωτές και σε όλους τους συμμετέχοντες, κοινό και εισηγητές, και να τονίσω ιδιαίτερα, τρία σημεία τα οποία παρουσίασα στην εισήγησή μου, που έχει ως θέμα τη συνεργασία της Εθελοντικής Ομάδας Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ με το πρόγραμμα "Βοήθεια Στο Σπίτι":

1. Ότι, η ανάγκη φροντίδας και προστασίας των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, παραμένει η μία πλευρά της σχέσης μας με αυτά τα άτομα, επειδή, πέρα από την όψη της "μοναξιάς", συχνά, ή των "δυσκολιών" και του "αγώνα", εξακολουθεί να υπάρχει η πλευρά του νοήματος που αυτά τα άτομα έχουν να μας διδάξουν. Και δεν κάνω λόγο, μόνο για το νόημα του να κάνει κάποιος τα περισσότερα βήματα επάνω στο "γεφύρι", για να πάει δηλαδή πιο κοντά στον άλλο και να τον συναντήσει, αλλά, κυρίως, για το νόημα του να βλέπει τα πράγματα από μια άλλη πλευρά, ουσιαστικά εναλλακτική, συνεπώς, να μπορεί να ζυγίζει τα πράγματα με πιο αληθινά κριτήρια, τελικά, και να είναι σε θέση να κάνει πιο δημιουργικές κριτικές και αυτοκριτικές... Συχνά λέω, ότι δεν με ικανοποιούν τα "Συγχαρητήρια" που παίρνουμε όλοι μας καθημερινά, όσο, ότι επιμένω ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται γι΄αυτήν την οπτική, θα πρέπει να καθιερώσουν, στα εβδομαδιαία δρομολόγια τους, μια φιλική επίσκεψη σ' εμάς! Επειδή, δεν αρκούν, ακόμη κι όλες οι γνώσεις του κόσμου, οι επιβραβεύσεις, τα καλά λόγια, ακόμη κι οι αξίες ή τα "αγνά κίνητρα" δεν αρκούν, εάν δεν δημιουργούμε όμορφους χώρους για να συναντιόμαστε κι αν, αυτούς τους χώρους, δεν μπορούμε να τους δείξουμε στους φίλους μας και να τους δείξουμε και με ποιον τρόπο κάνουμε εμείς τα πράγματα που κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουν ως "δεδομένα": με περισσότερο χαμόγελο, με περισσότερη μουσική, με περισσότερη αγάπη, με περισσότερη ανοχή και αποδοχή χωρίς όρους προς το διαφορετικό και με χαλαρωτικούς ρυθμούς που όλοι έχουμε ανάγκη...

2. Ότι, ιδιαίτερα για τον παραπάνω λόγο, κρίνω ότι είναι πολύ σημαντικό, το να δίνεται τόσο η ευκαιρία όσο και το βήμα στους εθελοντές (και γενικά σε νεαρά άτομα), ώστε να προσφέρουν τις γνώσεις τους και να διαμορφώνουν με τις αξίες τους, τους θεσμούς για την φροντίδα ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επειδή έτσι τονώνεται η αλληλεγγύη και οι κοινωνικοί δεσμοί. Μάλιστα, τέτοιου είδους συνεργασίες, θα πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη στις αξιολογήσεις των θεσμών.

...και 3. Ότι, για την ευκαιρία αυτής της εξαιρετικής συνεργασίας, ευχαριστούμε πολύ τις υπαλλήλους του προγράμματος "Βοήθεια Στο Σπίτι", για τη συνεργασία και τη συμπαράσταση που έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας, συμπεριλαμβάνοντας και τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρίες και αυτή η σχέση εμπιστοσύνης, επιβεβαιώνεται μέσα από καθημερινές "μικρές" και "μεγαλύτερες" πράξεις και από το γεγονός ότι, στη διάρκεια αυτού του προγράμματος, υπάρχει σύμπνοια μεταξύ όλων των συμμετεχόντων αλλά και με τη δημοτική αρχή και δεν έχουν υπάρξει ούτε παράπονα ούτε συγκρούσεις.
--------(ακολουθεί η αναφορά)--------

ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Δραστηριότητες 2015-2016
Εθελοντές: Η Εθελοντική Ομάδα Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ, ξεκίνησε τη λειτουργία της το Δεκέμβριο του 2015 με 14 εθελοντές της ΔΗΚΑΔΙ-ΜΕ, οι οποίοι εντάχτηκαν στα μητρώα εθελοντισμού του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας. Στη συνέχεια του προγράμματος προστέθηκαν κι άλλα άτομα για εθελοντισμό και σήμερα διαθέτουμε 27 εθελοντές, οι οποίοι είναι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Εξυπηρετούμενοι: Στην πρώτη περίοδο του προγράμματος, εγγράφηκαν 11 Άτομα με Αναπηρίες, ηλικιών 19-37 ετών, που διαμένουν στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων και στη συνέχεια του προγράμματος, εγγράφηκαν 3 ακόμη Άτομα με Αναπηρίες, 2 εκ των οποίων αποτελούν περιστατικά που εξυπηρετούνται ταυτόχρονα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Σήμερα, εξυπηρετούμε 14 Άτομα με Αναπηρίες (δημιουργώντας συχνά διάφορες υποομάδες ενδιαφερόντων και πιλοτικών δραστηριοτήτων) κι έχοντας θέσει ξεχωριστούς προσωπικούς στόχους για το κάθε άτομο.

Χώρος και δράσεις: Για τις συναντήσεις της ομάδας, μας παραχωρήθηκε, αρχικά, μια αίθουσα στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ Ευβοίας, ως χώρος που συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις προσβασιμότητας για Άτομα με Αναπηρίες. Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε η ανάγκη ύπαρξης μιας βοηθητικής αίθουσας, για την προσαρμογή ενός ατόμου με ΔΑΦ. Η διοικητική υπεύθυνη του ΚΕΦΙΑΠ, ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρότασή μας, παραχωρώντας ακόμη μια αίθουσα στην ομάδα μας, όπου σήμερα φιλοξενούνται έως και 4 ΑμεΑ, σε μια προσπάθεια ένταξης και κοινωνικοποίησης του ατόμου με ΔΑΦ.

Πρόγραμμα: Η ομάδα μας, πραγματοποιεί συναντήσεις τρεις φορές την εβδομάδα, συνολικής διάρκειας 12 ωρών, διεξάγοντας τα ακόλουθα εργαστήρια: βυζαντινής μουσικής, παραδοσιακών χορών, ιστορίας και λαογραφίας, θεατρικού παιχνιδιού, πηλού, καλλιτεχνικών και χειροτεχνίας, θρησκευτικών, λεπτής κίνησης, αγγλικών, οικιακής οικονομίας και φροντίδας σώματος, κηπουρικής, γραφής-ανάγνωσης-δακτυλογράφησης και εκμάθησης Braille (γλώσσας ατόμων με μειωμένη όραση). Οι εξυπηρετούμενοι του προγράμματος, μεταφέρονται στους χώρους του ΚΕΦΙΑΠ, με τη βοήθεια γονέων και εθελοντών-υπαλλήλων του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων.

Στόχοι του προγράμματος: Το πρόγραμμα, ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης, για την «αποφόρτιση» των γονέων Ατόμων με Αναπηρίες και στη διάρκειά του, προστέθηκαν στόχοι κοινωνικοποίησης και κοινωνικής ένταξης των Ατόμων με Αναπηρίες. Η ψυχαγωγία με εκπαιδευτικά θέματα, η ανάγκη για αισιοδοξία και αύξηση της αυτοπεποίθησης με τη δημιουργικότητα και η κοινωνική ένταξη μέσω της συμμετοχής στα πολιτιστικά δρώμενα, αποτελούν προτεραιότητες των δράσεων που σχεδιάζουμε.

Οι δράσεις του προγράμματος περιληπτικά: Στο πρώτο διάστημα, των επτά μηνών λειτουργίας του προγράμματος, επιτύχαμε τη συμμετοχή όλων των εξυπηρετούμενων στα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν, στη βάση των ενδιαφερόντων τους, διεξάγαμε πέντε επιμορφωτικές συναντήσεις με θέματα Ειδικής Αγωγής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Λογοθεραπείας του ΕΚΠΑ και τον δρ Πέτρο Ορφανό, Σχολικό Σύμβουλο που ειδικεύεται σε θέματα πολύ-αναπηριών, διοργανώσαμε μια εκδήλωση φιλαναγνωσίας, μια θεματική επίσκεψη 2 σχολείων στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ και ένα διήμερο επιστημονικό συνέδριο για την Αναπηρία, συμμετείχαμε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας και κάναμε μια προσκυνηματική εκδρομή. Επίσης, διατηρήσαμε την αναφορά εθελοντών και εξυπηρετούμενων με συχνή επαφή με τις οικογένειες και συναντήσεις σε καφετέριες, όλο το καλοκαίρι.

Οι δράσεις του προγράμματος αναλυτικά:

09/12/2015 Ξεκίνημα του προγράμματος και γνωριμία.

Δεκέμβριος 2015 Συμμετοχή στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του ΚΕΦΙΑΠ.

Ιανουάριος 2016 Εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας.

08/01/2016 Έναρξη εργαστηρίων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

15/01/2016 Επίσκεψη διευθυντή ειδικού σχολείου για ενημέρωση.

25/01/2016 Έγινε η πρώτη προσπάθεια ένταξης ατόμου με ΔΑΦ σε αίθουσα διδασκαλίας και διαπιστώθηκε ότι χρειαζόμαστε μια βοηθητική αίθουσα.

01/02/2016 Το άτομο με ΔΑΦ απόκτησε το δικό του χώρο και απασχολείται βάσει εξατομικευμένου προγράμματος.

05/02/2016 Προστέθηκαν νέοι εθελοντές στην ομάδα.

10/02/2016 Προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ για τον Μ. Αλέξανδρο.

02/03/2016 Αποκριάτικη γιορτή στην αυλή.

21/03/2016 Ξεκίνημα εργαστηρίου πηλού.

23/03/2016 Επιμόρφωση εθελοντών και εξυπηρετούμενων στη συνοδεία ατόμων με μειωμένη όραση.

02/04/2016 Συμμετοχή της ομάδας στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δήμου μας.

05/04/2016 Εκδήλωση για την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

11/04/2016 Φτιάξαμε ένα «ειδικό τραπέζι» χρησιμοποιώντας ένα κόντρα πλακέ, για να συμμετέχει στο μάθημα καλλιτεχνικών μαθήτρια με αναπηρικό αμαξίδιο.

09/05/2016 Επιστρέψαμε από τις διακοπές του Πάσχα.

20/05/2016 Διοργανώσαμε εκπαιδευτική εκδήλωση στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ, καλώντας δυο έμπειρα σε θέματα ειδικής αγωγής σχολεία: μιλήσαμε για τις μεταβάσεις, την αναπηρία και τη διαφορετικότητα.

26/05/2016 Διοργανώσαμε προσκυνηματική εκδρομή στον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο.

16-17/06/2016 Διοργανώσαμε την επιστημονική διημερίδα «Εθελοντισμός και Αναπηρία», όπου συμμετείχαν όλοι όσοι συνεργάστηκαν με την Εθελοντική Ομάδα Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ στο πρώτο διάστημα λειτουργίας της.

12/07/2016 Συμμετείχαμε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Μεσσάπεια 2016» παρουσιάζοντας θεατρικό αυτοσχεδιασμό και 2 παραδοσιακούς χορούς.

Μελλοντικοί στόχοι: Για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2016-Ιουνίου 2017, έχουμε θέσει τους εξής στόχους: δημιουργία βιβλιοθήκης με σχολικό και επιστημονικό υλικό, απόκτηση εκπαιδευτικού υλικού σε γλώσσα Braille, δημιουργία χώρου ψυχαγωγίας για εξυπηρετούμενους και γονείς στα Ψαχνά, εξοπλισμός της βοηθητικής αίθουσας με έναν ακόμη ηλεκτρονικό υπολογιστή (ο οποίος έχει ήδη προσφερθεί στην ομάδα μας κι έχει εγκατασταθεί στη βοηθ. αίθουσα), αγορά αρμονίου για τα μαθήματα μουσικής, δημιουργία εργαστηρίου μαγειρικής, δημιουργία εργαστηρίου περιποίησης για δραστηριότητες προσανατολισμένες σε γυναίκες (φροντίδα μαλλιών και νυχιών).

Χριστίνα Καλαβρή,
Ψυχολόγος-εγκληματολόγος,
Συντονίστρια του προγράμματος
Ημερομηνία: 1 Οκτωβρίου 2016

ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Boat

Messapia Travel

Messapia Travel
Όπου ονειρεύεσαι να βρεθείς.... Καλαβρής

Footer