Τσιγαρίδες!



της Αναστασίας Θεοχαροπούλου

Οι τσιγαρίδες ειναι ο τοπ χριστουγεννιάτικος μεζές {και όχι μόνο}. Παλιά που έσφαζαν τα γουρούνια για τα Χριστούγεννα, κρατούσαν το λίπος για να κάνουν αυτό το μεζεδάκι. Γιαυτό τις έχουμε συνδυάσει με τις γιορτές. Η προετοιμασία τους ήταν σαν ένα μικρό πανηγύρι. Το τσίπουρο και το κρασί για συνοδεία και όλοι πάνω απο τις κατσαρόλες να περιμένουν να βγεί η πρώτη βράση!! Γίνονται απο το λίπος του χοιρινού, δηλαδή το ξίγκι {παστό}. Συνήθως άφηναν και λίγο κρεατάκι στο λίπος για να τρώνε ( σαν κιντερ έκπληξη, όποιος το πετύχενε ). Εκτός απο μεζεδάκι, οι τσιγαρίδες γίνονται πολύ ωραία σούπα με τραχανά! Βράζουμε τον τραχανά και τις βάζουμε μέσα στη κατσαρόλα να πάρουν μια βράση και να βγάλουν τη γεύση στη σούπα. Για να κάνουμε τις τσιγαρίδες καθαρίζουμε το λίπος να μην έχει βρωμιές ή αίμα, να είναι άσπρο και το βάζουμε στην κατσαρόλα σε ΠΟΛΥ χαμηλή φωτιά. Κανονικά, ΔΕΝ βάζουμε τίποτα άλλο μέσα, ουτε νερό ούτε λάδι. Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε κανένα μυρωδικό ή μπαχαρικό. Μερικές παραλλαγές όμως τις τσιγαρίδας {ανάλογα με την παράδοση κάθε τόπου} είναι με την προσθήκη χοντροκομμένων κρεμμυδιών και κρασιού μέσα στην κατσαρόλα. Σκεπάζουμε tsigaridesτην κατσαρόλα με το καπάκι και το αφήνουμε στη φωτιά. Κάπου κάπου ανοίγουμε να το ανακατέψουμε και να στραγγίσουμε το λίπος για να μη βράσει. Θα είναι έτοιμο όταν λιώσει όλο το λίπος και αρχίσει να τσιγαρίζετε και στεγνώνει σα μπέικον. Προσθέτουμε αλάτι και είναι έτοιμο.

Το λίπος που στραγγίζουμε απο την κατσαρόλα είναι η περίφημη ΛΙΓΔΑ !! Τη μαζεύουμε σε βαζάκια και τη φυλάμε στο ψυγείο . Οταν κρυώσει μοιάζει με βούτυρο. Αν το κρέας ηταν πολύ, έβαζαν μερικά κομμάτια να τσιγαριστούν και τα συντηρούσαν σε πήλινα δοχεία με τι λίγδα. Συνήθως την έβαζαν πάνω σε φέτες ψωμιού για κολατσιό. Επίσης με τη λίγδα γίνονται οι καλύτερες και νοστιμότερες παραδοσιακές πίτες αν αντι για βούτυρο στα γκεζλεμέδια, τα αλείψουμε με λίγδα.

ΠΗΓΗ

Σύμφωνα με τους παλαιότερους τσιγαρίδες έφτιαχναν και στα χωριά του Δήμου μας.

Σχόλια