Σκαλίμπηδες ή Σκαλίμπια



Όπως σε κάθε περιοχή της Ελλάδας έτσι και στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων οι κάτοικοι πιστεύουν ότι ανήμερα των Χριστουγέννων εμφανίζονται οι Καλικάντζαροι ή όπως τους λένε στα χωριά του Δήμου οι Σκαλίμπηδες ή αλλιώς Σκαλίμπια.

Τα Σκαλίμπια τα οποία κατοικούν σύμφωνα με την παράδοση στον Κάτω Κόσμο την ημέρα των Χριστουγέννων βγαίνουν στον επάνω κόσμο και προσπαθούν να πειράξουν ή να φοβίσουν τους ανθρώπους. Κάποτε είχα ακούσει από κάποια γριούλα ότι τα Σκαλίμπια αναστατώνουν τα σπίτια και κάνουν διάφορες ακόμη σκανταλιές. Τα Σκαλίμπια ή Σκαλίμπηδες όπως αναφέρουν οι παλαιότεροι είναι άσχημα όντα τα οποία έχουν το ένα πόδι τους πιο κοντό από το άλλο, εξ ου και το όνομα, έχουν ουρά, τουλάχιστον όπως αναφέρουν οι ιστορίες που έχουν εξιστορηθεί σε εμένα από παλαιότερους και κάνουν διάφορες σκανταλιές.

Οι Σκαλίμπηδες φεύγουν παραμονή των Φώτων κατά τον αγιασμό των οικιών που φωνάζουν σε τροχαίο ρυθμό:




«Φεύγετε να φεύγωμε

τι έρχεται ο τρελόπαπας

με την αγιαστούρα του

και με τη βρεχτούρα του.

Μας άγιασε μας έβρεξε

και μας, μας εκατέκαψε!» ή «και θα μας μαγαρίσει»

Από τη παραμονή και ανήμερα των Φώτων πραγματοποιείται καθαρμός των χωριών των οικιών και της υπαίθρου με υπαίθριες φωτιές.




Όπως μου ανέφεραν παππούδες όταν ήταν μικρά παιδιά, οι γονείς τους τους έλεγαν διάφορες ιστορίες για τα σκαλήμπια με αποτέλεσμα να φοβούνται και εκείνη την περίοδο να μην έβγαιναν από τα σπίτια τους μόνα τους κατά τις βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με πολλούς μελετητές η δοξασία των Σκαλίμπηδων από την αρχαία Ελληνική Μυθολογία και ειδικότερα από τους Σάτυρους που τους συναντάμε στα Διονυσιακά Μυστήρια αλλά και από τον θεό Πάνα.

Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που έχω συγκεντρώσει για τα Σκαλίμπια

Σχόλια