Σκέψεις για την θεματική εβδομάδα στις έμφυλες ταυτότητες. Του Γιώργου Πρατζίκου



Πολλές είναι οι συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα για το μάθημα των έμφυλων ταυτοτήτων που έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί την εβδομάδα από 20 έως 24 Φεβρουαρίου στα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι έφηβοι και οι έφηβες βρίσκονται σε μία μεταβατική περίοδο, όπου από παιδιά γίνονται ενήλικες άνθρωποι στην οποία εμπεδώνονται τάσεις και αντιλήψεις για τις ικανότητες των δύο φύλων. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η ισότητα του άνδρα με την γυναίκα, κάτι το οποίο το δίδαξε και ο ίδιος ο Χριστός μέσα από την ζωή του και όχι μόνο . Κάτι το οποίο βέβαια θα πρέπει να γίνει πράξη και μέσα στις τάξεις της Εκκλησίας αλλά και στην κοινωνία ολόκληρη.




Μέσα από αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό προς τους έφηβους ότι κανένας δεν έχει κανένα δικαίωμα να ασκεί την οιαδήποτε μορφή βίας προς τον άλλον, διότι κανένας δεν είναι κτήμα κανενός. Και θα πρέπει όλοι να διακατέχονται από τον αλληλοσεβασμό, αλληλοκατανόηση και να συνυπάρχουν αρμονικά όλοι σε μία κοινωνία.




Το τελευταίο όμως κομμάτι της εγκυκλίου είναι αυτό το οποίο δημιουργεί και σε εμένα πολλά ερωτήματα. Πριν όμως παραθέσω αυτά θα ήθελα να πω, ότι ως προς το πρώτο σκέλος της θεματικής εβδομάδας, το οποίο ανάλυσα παραπάνω, με βρίσκει σύμφωνο και θα πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο όχι μόνο μέσα στα σχολεία αλλά και στα κατηχητικά αλλά και σε διάφορες ενημερωτικές ημερίδες, διότι πολλά είναι τα φαινόμενα κακοποίησης γυναικών, αμβλώσεων κ.ο.κ που συναντάμε τόσο στην χώρα μας όσο και στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου. Όπως τονίστηκε παραπάνω, κανένας δεν είναι κτήμα κανενός και όλοι είμαστε ίσοι είτε είμαστε άνδρες είτε είμαστε γυναίκες. Όμως σε αυτό το σημείο θα με ρωτούσε κάποιος και οι ομοφυλόφιλοι; Όπως μου έγινε αυτό το ερώτημα τις προηγούμενες ημέρες από συμπολίτη μου.




Η απάντησή μου είναι ότι και αυτοί οι άνθρωποι είναι ίσοι με εμάς, και πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε όπως όλους τους υπόλοιπους. Και επειδή έχω διαβάσει κάποια περιστατικά που ιερείς αναφέρουν ότι δεν μπορούν να κοινωνήσουν, είτε δεν έχουν δικαίωμα να μπαίνουν στην εκκλησία κ.ο.κ, αυτές είναι ακραίες κινήσεις και δεν έχουν κάνουν με τίποτα με τον Χριστιανισμό. Ο Χριστός μας δίδαξε το αγαπάτε αλλήλους, ενώ όταν πήγαν κάποιοι να λιθοβολήσουν μία πόρνη, τους είπε ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτο. Ας μας γίνουν αυτά κτήμα στην καρδιά μας, στην ψυχή μας και στην ζωή μας.




Όμως πέραν όλων των παραπάνω, καλό θα ήταν να δούμε για ποιο σκοπό θα γίνει αναφορά στην ομοφοβία. Για λόγους που προαναφέρθηκαν ή για λόγους καθαρά προβολής και δημιουργώντας λανθασμένα πρότυπα στους νέους μας; Αν ισχύει το δεύτερο καλύτερα να μην δεχθούν οι γονείς να μετέχουν τα παιδιά τους στο παρόν μάθημα. Αν όμως ισχύει το πρώτο, τότε είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούν οι νέοι μας. Για αυτό θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση, προς όλους και να επικρατήσει η λογική, η ηρεμία και όχι ο φανατισμός προς όποια πλευρά, διότι ποτέ αυτός δεν έφερε θετικά αποτελέσματα.




Ο Γιώργος Πρατζίκος είναι θεολόγος και συντάκτης στο eviawelle

Σχόλια