Μ ε επιτυχία η ημερίδα "Σχολείο-Οικογένεια: Χτίζοντας Γέφυρες." στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών.



Σε όλα τα χαρτονομίσματα του ευρώ απεικονίζεται μια γέφυρα, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. έχουν "χτιστεί γέφυρες" κατανόησης, συνεργασίας κ.ο.κ. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχουν "γέφυρες" μεταξύ τους και όπως αποδεικνύεται μόνο με το χρήμα δεν χτίζονται αυτές. Για να χτιστούν "γέφυρες" χρειάζονται ειδικά υλικά. Και ειδικότερα για να "χτιστούν γέφυρες" μεταξύ οικογένειας και σχολείου αυτά τα υλικά είναι πολύ σημαντικά και μοναδικά, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η αγάπη, η κατανόηση, η αλλήλοσυνεργασία κ.ο.κ.

Με αυτές τις γέφυρες μεταξύ οικογένειας και σχολείου ασχολήθηκε η χθεσινή ημερίδα που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών. Το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων κος Ψαθάς, η αντιδήμαρχος και συνταξιούχος εκπαιδευτικός κα Βασιλείου, ο Δημοτικός Σύμβουλος της συμπολίτευσης κος Στούπας, οι διευθυντές των δημοτικών σχολείων των Ψαχνών και αρκετοί γονείς.

Την εκδήλωση άνοιξε ο ο Δρ Μητάκος Δημήτριος Σχολικός Σύμβουλος 3ης Εκπ/κής Περιφέρειας Δημοτικής Εκπ/σης Ν. Ευβοίας, ο οποίος, ζητώντας να βγάλουν όλοι οι παρευρισκόμενοι από ένα χαρτονόμισμα και να κοιτάξουν πάνω σε αυτό τις γέφυρες που σχηματίζονται, αναφέρθηκε στα "υλικά" από τα οποία πρέπει να αποτελούνται "οι γέφυρες" επικοινωνίας σχολείου και οικογένειας ώστε αυτές να μην "γκρεμιστούν" και "βουλιάξουν" και τόνισε ότι θα πρέπει όλοι μας να δούμε πιο βαθιά το θέμα της συγκεκριμένης ημερίδας. Ανέφερε διάφορα παραδείγματα σχετικά με το παρόν θέμα και έκλεισε με το ότι θα πρέπει να σκύψουμε όλοι πάνω από το σχολείο ώστε να παραμείνει ελληνικό.

Το λόγο κατόπιν έλαβε η κα Ακριώτη Φραντζέσκα Ψυχολόγος, από Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας και αναφέρθηκε στην πρόληψη, στους τρεις τρόπους που επιτυγχάνεται αυτή, στα διάφορα σεμιναριακά προγράμματα που υπάρχουν σχετικά με το παρόν θέμα, αλλά και στις σχέσεις παιδιού-οικογένειας, παιδιού εκπαιδευτικών και οικογένειας-σχολείου.

Κατόπιν το λόγο πήρε ο κος Καρβελάς Γεώργιος, Κοινωνιολόγος-Επιμελητής Ανηλίκων στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Χαλκίδας, ο οποίος ασχολήθηκε με το θέμα Παραβατικότητα-Θυματοποίηση-Διαφορετικότητα, αναλύοντας το καθένα από αυτά ξεχωριστά με φωτογραφικό υλικό ή βίντεο και με ερωταπαντήσεις με παρευρισκόμενους. Ιδιαίτερη βέβαια αίσθηση, σε όσους έδωσαν το παρόν, έκανε το κομμάτι της διαφορετικότητας και τα βίντεο τα οποία προβλήθηκαν από τον κο Καρβελά.

Τοποθέτηση για το παρόν θέμα έκανε και η κα Σιούτη Ζωή Ψυχολόγος υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών, η οποία για αρκετά χρόνια εργάζεται με άτομα με ιδιαιτερότητες και μεταξύ των άλλων τόνισε ότι όλοι μας είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι, ενώ με την μεθοδολογία του παραδείγματος αναφέρθηκε στην σημαντικότητα των γεφυρών μεταξύ σχολείου και οικογένειας.

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση.











Σχόλια