Ψαθάς παράταση για τους δασικούς χάρτες και μείωση των παράβολων. Μπουροδήμος: Εξαίρεση από τους δασικούς χάρτες Θεοτόκος. Κακοπέρατο, Χλόες.

Ένα από τα θέματα που απασχολεί σχεδόν όλους τους πολίτες της χώρας μας το τελευταίο διάστημα είναι οι δασικοί χάρτες. Αν και η ανάρτηση των δασικών χαρτών επρόκειτο να συμβάλλουν στην κατάρτιση του σωστού χωροταξικού σχεδιασμού, στη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου με εξασφάλιση της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας και στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών, δημιουργούνται αρκετά προβλήματα. Για αυτό το λόγο στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος κος Ψαθάς ανέφερε προς το σώμα του Δ.Σ. ότι θα πρέπει να κινηθούν συντονισμένα σύμφωνα με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, με το οποίο ζητούν:


.Την αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και επανεκκίνησής της, αφού εξασφαλιστεί η χρήση απεικονίσεων που αποτυπώνουν τη σημερινή κατάσταση.

· Να ληφθούν υπόψη οι εποικιστικές εκτάσεις και οι αναδασμοί.

· Να δοθεί παράταση της υποβολής αντιρρήσεων από δύο μήνες σε έξι μήνες.

· Να μειωθεί το παράβολο, το οποίο να έχει συμβολικό χαρακτήρα.

· Να συμμετέχουν εκπρόσωποι των δήμων, με γεωπόνο ή μηχανικό, στην Επιτροπή Αξιολόγησης Αντιρρήσεων που πρόκειται να συσταθεί».

Επίσης κατά την συνεδρίαση που είχε γίνει στις 17 Φεβρουαρίου από την ΚΕΔΕ, είχαν τονιστεί τα παρακάτω προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί τα οποία είναι:

Πρώτον, οι χάρτες δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, καθώς οι αεροφωτογραφίες που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι τους έτους 1945, ενώ σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ευκρίνεια χρησιμοποιούνται αεροφωτογραφίες του έτους 1960.

Δεύτερον, οι χάρτες δεν έχουν θεωρημένα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες τα σχέδια πόλης και τα όρια των οικισμών, δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των εποικιστικών εκτάσεων και δεν λαμβάνονται υπόψη οι αναδασμοί.

Τρίτον, οι δασικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα δεν περιέλαβαν στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων εκτάσεις ανέκαθεν γεωργικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζοντας τις αναδασωτέες, υποχρεώνοντας τον πολίτη να υποβάλλει ένσταση σε μια έκταση την οποία η επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων θα απορρίψει λόγω αναρμοδιότητας.



Το θέμα των δασικών χαρτών, όπως τόνισε και ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κος Μπουροδήμος, είναι μείζον ζήτημα, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας. Είναι ένα έργο πνοής, αλλά η σύνταξή του έχει γίνει πρόχειρα, "στο πόδι" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί "να πετάει η πολιτεία το μπαλάκι ακόμη και για αυτό το θέμα στους πολίτες".

Ο κος Μπουροδήμος αν και συμφωνεί στα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος, ο ίδιος σημειώνει ότι η παράταση δεν λύνει το πρόβλημα και αυτό που θα βοηθήσει είναι να γίνουν οι διορθώσεις που χρειάζονται στην σύνταξη των χαρτών, ενώ πρότεινε να ανοίξουν οι κωδικοί και στον κάθε Δήμο, για να μπορέσουν να γίνουν διορθώσεις και αντιρρήσεις και από αυτούς. Το ερώτημα του κου Μπουροδήμου είναι αν ελέγχθηκαν οι δασικοί χάρτες πριν την παραλαβή τους. Ερώτημα βέβαια το οποίο ήταν περισσότερο ρητορικό παρά ουσιαστικό, αφού οι χάρτες βρίθουν ανακριβειών και αστοχιών.

Τέλος ο πρώην Δήμαρχος πρότεινε την οριοθέτηση των περιοχών Κακοπέρατο, Θεοτόκος και Χλόες, ώστε να εξαιρεθούν από τους δασικούς χάρτες, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάς, π.χ. Βοιωτίας και Χαλκιδικής.

Για την επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης και δημοτική σύμβουλο κα Πύθουλα σε ότι αφορά τους δασικούς χάρτες, ένα από τα βασικά αιτήματα, όπως είχε αναφέρει και κατά την ενημέρωση που είχε γίνει για το παρόν θέμα προ ολίγον ημερών στην αίθουσα του Δ.Σ, να μην πληρώσει ο κάθε πολίτης ούτε ένα ευρώ για τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες. Ενώ σημείωσε ότι το ψήφισμα της ΚΕΔΕ δεν λύνει το πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος της Νεροτριβιάς, τώρα, ο οποίος έχει τοποθετηθεί και άλλες φορές σχετικά με το φλέγον ζήτημα, ανέφερε ότι οι δασικοί χάρτες είναι χρήσιμοι, οι σωστοί όμως και όχι αυτοί που είναι άλλα αντί άλλων. Ενώ τόνισε ότι δεν έχουν ληφθεί καθόλου υπόψιν οι ιδιαιτερότητες ορισμένων περιοχών, όπως της Νεροτριβιάς. Δεν έχει ληφθεί υπόψιν σημείωσε ούτε η φωτιά του 1946, που άλλαξε την μορφολογία της περιοχής ούτε ο δεύτερος εμφύλιος 1947-1949.

Τέλος στο θέμα τοποθετήθηκε και ο γνωστός νομικός κος Καργιοπούλης, ο οποίος ανέφερε ότι άμεσος σκοπός των δασικών χαρτών είναι όχι το ιδιοκτησιακό αλλά το να γίνει διαχωρισμός τι είναι δάσος και τι όχι. Ενώ συνέστησε και μεγάλη προσοχή για τις περιοχές που  το τελευταίο διάστημα πήραν φωτιά, για το πως θα χαρακτηριστούν, αφού το θέμα των δασικών χαρτών κλείνει στις 6 Απριλίου, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Boat

Messapia Travel

Messapia Travel
Όπου ονειρεύεσαι να βρεθείς.... Καλαβρής

Footer