«Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καθενών»



Ένα βιωματικό εργαστήρι που περιγράφει μια πρωτότυπη ιστορία, την «Ιστορία της γραφής» γνώρισαν την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πισσώνα και του παραρτήματος Πούρνου, ύστερα από συνεργασία της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Καθενών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στα σχολεία της περιοχής, από τον κ. Δημήτρη Κουρουβακάλη ,βιβλιοθηκονόμο της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Το συγκεκριμένο εργαστήριο πρόσφερε στους μαθητές, μια βιωματική επαφή στο γοητευτικό κόσμο της γραφής από την αρχαιότητα ως σήμερα, ταξιδεύοντας τους πίσω στο χρόνο κάνοντας μια βυθοσκόπηση στην ιστορία και την πολιτιστική αυτογνωσία της ανθρωπότητας.
Τους δόθηκε η ευκαιρία να πειραματιστούν με τα «υλικά της γραφής». Έγραψαν σε πηλό, σε φύλλα παπύρου, σε κομμάτια περγαμηνής, σε χειροποίητα χαρτιά, χρησιμοποιώντας καλαμένιες και ξύλινες γραφίδες, πένες αλλά και φτερά χήνας.
Στόχος του εργαστηρίου ήταν η κατανόηση της αξίας της γραφής στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, ανιχνεύοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες και τις συνθήκες που οδήγησαν κατά καιρούς στην αντικατάστασή της, παρουσιάζοντας στα παιδιά με απλό και κατανοητό τρόπο τις πτυχές της ανθρώπινης ιστορίας.
Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Ευγενίδου, καθώς και τον κ. Δ. Κουρουβακάλη για την πολυετή συνεργασία και την δυνατότητα που παρέχεται στους μαθητές της περιοχής μας να έρχονται σε επαφή με τέτοιου είδους εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η υπεύθυνη

Μαρία Αναστασίου

Σχόλια