Δράση με συναισθήματα στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καθενών



Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των συναισθημάτων έκαναν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μαλακώντα, την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017, με την επίσκεψή τους στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καθενών.
Αφού αναφερθήκαμε στον τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης, μελετήσαμε το συναίσθημα της χαράς και της λύπης, συνδέοντας τα, με την ευτυχία και την δυστυχία.
Η δράση ξεκίνησε με την αφήγηση του παραμυθιού του Αντονί Σνάιντερ «Ο κύριος Ευτύχης και η κυρία Δυστυχία», παρουσιάζοντας στα παιδιά μια αλληγορική ιστορία, όπου η συνταγή για την απόκτηση της ευτυχίας δεν εναποτίθεται στα άπιαστα όνειρά μας, αλλά βρίσκεται καθημερινά μπροστά μας.
Έπειτα, μέσα από έργα τέχνης μεγάλων ζωγράφων προσεγγίσαμε τα ανωτέρω συναισθήματα. Τα παιδιά εξέφρασαν τις απόψεις τους και κατανόησαν πως οι πίνακες ζωγραφικής αποτελούν ένα μέσο έκφρασης όπου προβάλλεται η φαντασία και ο συναισθηματικός κόσμος του καλλιτέχνη.
Στην συνέχεια ακολούθησαν δραστηριότητες μέσα από τις οποίες τα παιδιά αντάλλαξαν προσωπικές τους εμπειρίες που τους προκαλούν χαρά και λύπη, και εστιάσαμε στον τρόπο διαχείρισης των συναισθημάτων τους. Η δράση ολοκληρώθηκε με την κατασκευή του πανού της ευτυχίας και της δυστυχίας.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βασιζόμενο σε μια διαδραστική προσέγγιση, μέσω ασκήσεων και εικαστικών δράσεων στόχευσε στην κατανόηση της σωστής ανάπτυξης στην συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών. Τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους, να εκφράζουν αυτό που αισθάνονται, να αντιλαμβάνονται την κατάσταση των άλλων, να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και φροντίδα για τον διπλανό τους (ενσυναίσθηση) και να νουθετούν έναν τρόπο ζωής προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις διάφορες καταστάσεις.


Η υπεύθυνη
Μαρία Αναστασίου

Σχόλια