Τοπική συνάντηση εργασίας στη Λαμία για θέματα κοινωνικής ένταξης των Ρομά. Ένας εκ των εισηγητών και ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς.




Την Τρίτη, 16 Μαϊου, στη Λαμία (στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου -Λεωνίδου 9-11), πραγματοποιήθηκε Τοπική συνάντηση εργασίας για τα θέματα κοινωνικής ένταξης των Ρομά, με την υποστήριξη της Περιφέρειας και του Δήμου Λαμιέων και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Δήμων με πληθυσμούς Ρομά, αρμόδιων Υπηρεσιών / φορέων της περιοχής, της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και οργανώσεων των Ρομά.

Με παρουσιάσεις / εισηγήσεις συμμετείχαν αιρετοί εκπρόσωποι Δήμων, οι οποίοι έδωσαν στοιχεία για την κατάσταση του πληθυσμού των Ρομά στις περιοχές ευθύνης τους και για τις προσπάθειες υλοποίησης κατάλληλων δράσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και συγκεκριμένα από τους Δήμους:

Λαμιέων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ζάχος Χαλαβατζής και η Αντιδήμαρχος κα Β. Αργύρη
Λεβαδέων, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, κα Κ. Κοσκοβόλη
Διρφύων – Μεσσαπίων, ο Δήμαρχος κ. Γ. Ψάθας
Δελφών, ο Αντιδήμαρχος κ. Αριστ. Αγγελόπουλος
Λοκρών, η Γεν. Γραμματέας , κα Γ. Παπαϊωάννου
DSC01394Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Ειδική Γραμματέας για την Κοινωνική ένταξη των Ρομά κα Κ. Γιάντσιου, η οποία αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – στα αποτελέσματα της πρόσφατης χαρτογράφησης των 370 οικισμών Ρομά της χώρας και το στόχο που έχει τεθεί για την εξάλειψη των 80 εξ αυτών που χαρακτηρίστηκαν ως εντελώς ακατάλληλοι. Η κα Γιάντσιου κατέγραψε όλα τα προβλήματα που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες, καθώς και τις προτάσεις τους και απάντησε στα ερωτήματα των εκπροσώπων των Δήμων και των ίδιων των Ρομά.

«Κοινωνική ένταξη», είπε, «σημαίνει, να ζούμε όλοι επί ίσοις όροις και αυτό, σήμερα, δεν υφίσταται για τους Ρομά. Για το λόγο αυτό, απαιτούνται συστηματικές παρεμβάσεις που θα άρουν τον κοινωνικό αποκλεισμό των Ρομά».

Επίσης, παρίστατο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, ο π. Παναγιώτης Σερέτης, ενώ ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Χρ. Δημητρίου και στελέχη της Α’βαθμιας Δ/νσης Φθιώτιδας έδωσαν στοιχεία για τις δράσεις υποστήριξης των παιδιών Ρομά και των οικογενειών τους, προκειμένου να ενταχθούν στην εκπαίδευση.

Υπηρεσιακά στελέχη συμμετείχαν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και την οικεία Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και οκτώ Δήμους: Λαμιέων, Λεβαδέων, Θηβαίων, Χαλκιδέων, Διρφύων – Μεσσαπίων, Δελφών, Λοκρών και Ορχομενού. Με τις τοποθετήσεις – παρεμβάσεις τους έδωσαν την εικόνα των υφιστάμενων προβλημάτων και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στους τομείς ευθύνης τους, κατά την υλοποίηση παρεμβάσεων κοινωνικής ένταξης των Ρομά.

Η εκπροσώπηση των ίδιων των Ρομά πολιτών υπήρξε εντυπωσιακή, τόσο σε αριθμό όσο και ως προς τη συμμετοχή τους στη συζήτηση. Με τις τοποθετήσεις τους περιέγραψαν τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, πολλοί εξέφρασαν απογοήτευση και αγανάκτηση, ωστόσο διατύπωσαν προτάσεις και ακούστηκαν και μηνύματα ελπίδας για βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά με τον Πρόεδρό της κο Πάτζιο, η ΠΕΕΡ, ο Σύλλογος Ρομά Στερεάς Ελλάδας με το Διοικητικό του Συμβούλιο και μέλη του, ο Σύλλογος Ρομά «Λεωνίδας ο Σπαρτιάτης», «Ρομά χωρίς Σύνορα» και πολλοί Διαμεσολαβητές Ρομά.

Τέλος, ο κ. Σωτήρης Νικολάου, Πρόεδρος ΑμΚΕ Αντίρροπον, αναφέρθηκε στα Προγράμματα ROMED
με τα οποία εκπαιδεύτηκαν 130 διαμεσολαβητές και στην αξία του ρόλου της διαβούλευσης, της διαμεσολάβησης
εκπαιδευμένων Ρομά και της συμμετοχής της κοινότητάς τους στις πολιτικές κοινωνικής ένταξης.
Δείτε εδώ το πρόγραμμα της συνάντησης.

Η συνάντηση ήταν στο πλαίσιο των δράσεων του έργου «Ανάπτυξη της Εθνικής πλατφόρμας διαβούλευσης και διαλόγου για θέματα Ρομά» («Development of the National Roma Platform for consultation and dialogue exchange of the Greek NRCP»), που υλοποιεί το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ (Πρόγραμμα «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια 2014-2020»).

Στόχος της δράσης είναι η ενεργοποίηση της συμμετοχής των Ρομά και των εκπροσώπων τους στις διαδικασίες διαβούλευσης για την κοινωνική τους ένταξη και η ανάπτυξη συστηματικού διαλόγου, με τα στελέχη της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και τους εμπλεκόμενους φορείς και οργανώσεις.

Σχόλια