Πάρτο χαμπάρι ρε μα.... ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη. Του Γιάννη Ρουσόδημου

1600 με 1800 Έλληνες, Ελληνίδες και μικρά παιδιά σκοτώνονται κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα που συμβαίνουν στην χώρα μας.

Κάθε τριήμερο, κάθε αργία, κάθε σχόλη και γιορτή κάποιοι από εμάς κινδυνεύουμε να αφήσουμε την τελευταία μας ανάσα στην άσφαλτο!


Ήταν η κακιά η ώρα, ήταν θέλημα Θεού, ήταν η κακιά στιγμή, αυτές είναι μερικές από τις βλακείες, που καθημερινά ακούω, εδώ και εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια ως ασφαλιστικός διαμεσολαβητής καθώς εγώ και οι άνθρωποί μου έχουμε διαχειριστεί, δυστυχώς, πολλά τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.

Αυτό που φταίει λοιπόν είναι η ανευθυνότητα, η ασυδοσία και η έλλειψη σεβασμού μαζί με την έλλειψη ασφαλιστικής και οδηγικής συνείδησης που διέπει τούτο τον λαό στους δρόμους.

Συμφωνώ απόλυτα με τον Ιαβέρη, είμαστε ένας από τους χειρότερους λαούς του κόσμου. Και επειδή έχω εικόνες και παραστάσεις και από άλλους λαούς, έχοντας περπατήσει στις χώρες τους, λέω ευθαρσώς ότι το έλλειμμα συνείδησης ενός σημαντικού ποσοστού των Ελλήνων οδηγών είναι υπαρκτό. Ξεκινάει από τα μικρά τους χρόνια, όταν μαθαίνουν να οδηγούν. Και του ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή καθώς αυτοί οι Έλληνες είναι αυτοί που έχουν "υπογράψει συμβόλαια με τον Θεό" και δεν πρόκειται να τους τύχει ποτέ τίποτα γιατί είναι μάγκες και αλάνια, όπως οι ίδιοι αρέσκονται να λένε οι άλλοι για αυτούς.

Κρεμάνε κομποσκοίνια στους καθρέφτες τους, σταυρούς και εικονίτσες αλλά παρκάρουν όπου να' ναι, δεν σέβονται τον πεζό, προσπερνάνε στην διπλή γραμμή, πιάνουν την κουβέντα και μπλοκάρουν την κυκλοφορία, οδηγούν ανασφάλιστοι και συνήθως με αυτοκίνητα ρημαγμένα και δίχως τα στάνταρ ασφαλείας που χρειάζονται, διακοσαρίζουν είτε για μαγκιά είτε επειδή μονίμως βιάζονται και δεν τους βγαίνει ο χρόνος.

Το φοβερό δυστύχημα που έγινε προχθές στην Εθνική Οδό δεν θα είναι το τελευταίο και δυστυχώς ο μέσος Έλληνας οδηγός θα το ξεχάσει σύντομα. Ξέρετε γιατί; Γιατί πλέον θεωρείται φυσιολογικό απ' όλους μας ότι ένα ποσοστό αυτών που οδηγούν καθημερινά στους δρόμους, θα σκοτωθεί!

Είμαστε τόσο αγενείς προς την ανθρώπινη ζωή, που έχουμε ταυτιστεί με το να σκοτώνονται άνθρωποι στους δρόμους. Θεωρούμε φυσιολογικό το να μας προσπερνάει κάποιος με διακόσια χιλιόμετρα. Δείχνουμε οίκτο σε αυτόν που δηλώνει απένταρος και είναι ανασφάλιστος και στην ουσία δημόσιος κίνδυνος αλλά έχει χρήματα για να γεμίζει το ρεζερβουάρ, να αλλάζει τα λάδια και να κινεί ένα αυτοκίνητο, το οποίο στην ουσία είναι ένα "περίστροφο" που μας σημαδεύει όλους μας!

Δείχνουμε αδιαφορία για το γεγονός ότι έχουμε το χειρότερο οδικό δίκτυο στην Ευρώπη. Λακκούβες, μπαλώματα, κακές κατασκευές, κακής ποιότητας άσφαλτο στους δρόμους, κακή αποκατάσταση μετά από έργα.

Έχουμε μία αστυνομία και ειδικά μία τροχαία η οποία μας είπε το Σαββατοκύριακο που πέρασε ότι "εμείς έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Πάρτε και εσείς τα δικά σας"! Απίστευτο ε; Πως δεν μας είπαν πως "ο σώζων τον εαυτόν σωθείτω".

Αυτό και μόνο αποτελεί δείγμα μιας νοοτροπίας η οποία αντί να περιλαμβάνει την απόλυτη επαγρύπνηση και ειδικά στις περιόδους που έχουμε μαζικές εξόδους στις εθνικές οδούς. Αλήθεια η τροχαία, όταν βλέπει ένα αυτοκίνητο να κινείται με υπερβολική ταχύτητα στην εθνική οδό, να προσπερνάει από δεξιά το σταματάει; Οι κάμερες που βρίσκονται κατά τόπους τι ρόλο παίζουν; Ειδικά στην περίπτωση αυτή που σκόρπισε τον θάνατο δεν τον είχαν αντιληφθεί; Ερωτήματα τα οποία μας απασχολούν διαρκώς.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να σταθούμε είναι η εφαρμογή του νόμου και πως αυτός γίνεται αντιληπτός αλλά και εφαρμόζεται από τις διάφορες αρχές. Μιλάς στο κινητό; σκοτώνεσαι. Αλλάζεις ξαφνικά λωρίδες κυκλοφορίας; Σκοτώνεσαι. Παραβιάζεις τις διατάξεις κυκλοφορίας, όπως π.χ. η κίνηση βαρέων οχημάτων τις ημέρες που απαγορεύεται; Σκοτώνεις και σκοτώνεσαι. Κάνεις τα στραβά μάτια σε αγώνες στοιχημάτων; Είσαι συμμέτοχος στο θανατηφόρο που θα συμβεί. Είσαι χαλαρός με τον μεθυσμένο; Τότε ή σε σκοτώνει ή σκοτώνεται. Το κυριότερο όμως ας καταλάβουν όλοι ότι το αυτοκίνητο ή η μηχανή τους είναι ένα μέσον για να κάνουν την δουλειά τους αλλά και για να χαρίζουν στιγμές αναψυχής στους ίδιους και τις οικογένειές τους. Και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πεδίο στο οποίο συμβαίνουν όλα αυτά τα οποία σήμερα ζούμε. Γιατί πάρτο χαμπάρι ρε μαλάκα ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη. Και όταν ο άλλος στην χαρίζει, επειδή παρκάρεις πάνω στην πλατεία, επειδή παραβιάζεις το κόκκινο, επειδή τρέχεις σαν παλαβός, επειδή διπλοπαρκάρεις, επειδή κυκλοφορείς ανασφάλιστος, επειδή..... επειδή..... επειδή.... τότε σου φτιάχνει μια χαλαρή συνείδηση και σε κάνει υποψήφιο φονιά και φονευμένο. Και τότε ρε μαλάκα ή που θα ζήσεις με τις τύψεις σου για μια ζωή ή που θα μαυροφορέσεις την μάνα σου, την γυναίκα σου και τα παιδιά σου για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Για αυτό και επειδή ξεχνάς εύκολα σου λέω πρόσεχε και μάθε να εκτιμάς κάθε ζωή που βρίσκεται γύρω σου.

Σχόλια