Έγινε η συγκέντρωση για τον Κολοβρέχτη, όλα όσα ειπώθηκαν για τον ρόλο των δήμων. Παρόν και ο Ψαθάς.

Εχθές το βράδυ στην πλατεία του Δημοτικού Διαμερίσματος της Ν. Αρτάκης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-συζήτηση για την προστασία και την ανάδειξη του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη. Η πρώτη ομιλήτρια ήταν η κα Εύη Σαραντέα συγγραφέας-εικαστικός η οποία αναφέρθηκε κυρίως στην ιστορία της περιοχής Βολέρι, η οποία έχει ανακηρυχθεί από το 1985 ως αρχαιολογικός χώρος και σημειώνεται στους αρχαιολογικούς χάρτες ως μία από τις πιο σημαντικές παλαιολιθικές θέσεις στον ελλαδικό χώρο. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα σπάνια ήδη πτηνών που υπάρχουν στην περιοχή Κολοβρέχτης, όπως φάνηκαν από το φωτογραφικό υλικό το οποίο προβαλλόταν παράλληλα με προτζέκτορα.


Τον λόγο κατόπιν έλαβε ο βιοκαλλιεργητής κος Σπύρος Μανέτας, ο οποίος με τον δικό του τρόπο ανέφερε σκέψεις και θέσεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον υγροβιότοπο.

Ο τρίτος ομιλητής της χθεσινής εκδήλωσης ήταν από την ομάδα πολιτών κος Νίκος Φραντζής, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στην κατάσταση που έχει περιέλθει σήμερα ο Κολοβρέχτης, λόγω των πυρκαγιών που προκλήθηκαν κατά το 2016 στην περιοχή, λόγω των καταπατήσεων που έχουν γίνει στην περιοχή, λόγω του Βιολογικού Καθαρισμού της Ν. Αρτάκης που χύνεται στην περιοχή, λόγω της αδιαφορίας παλαιότερων δημοτικών αρχών των δύο πρώην Δήμων Μεσσαπίων και Ν. Αρτάκης, λόγω των φυτοφαρμάκων που πέφτουν στην περιοχή και όχι μόνο. Ενώ έγινε αναφορά και στις κινήσεις που έχουν γίνει ως σήμερα σχετικά με το παρόν ζήτημα.

Πέραν από τους τρεις παραπάνω ομιλητές, τοποθετήθηκαν σχετικά με το ζήτημα ο κος Σέληνας από την ομάδα διάσωσης του Κολοβρέχτη, ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων κος Ψαθάς, ο οποίος με έγγραφα τα οποία είχε μαζί του, αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά του, στις επιστολές που έχουν σταλεί από την πλευρά του Δήμου και όχι μόνο, ώστε να πάψει να συντελείται αυτό το έγκλημα στην περιοχή.

Επίσης τοποθετήθηκαν από τον Δήμο Χαλκιδέων από την μεριά της αντιπολίτευσης η κυρία Μιτζιφίρη και η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Ν. Αρτάκης κα Ματζάναοι οποίες αναφέρθηκαν στις κινήσεις που έχουν γίνει και στο παρελθόν από την μεριά τους και από την μεριά της τότε αντιπολίτευσης της Ν. Αρτάκης, ενώ η κα Μιτζιφίρη ανέφερε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί και στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων. Αναφέρθηκαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η προστασία και η ανάδειξη του Κολοβρέχτη ενώ έγινε αναφορά και σε πρώην Δήμαρχο της Ν. Αρτάκης και νυν βουλευτή όπου κλωτσούσε αρχαία που είχαν βρεθεί στην περιοχή της Ν. Αρτάκης και τα απαξίωνε.

Επίσης μίλησαν ο κος Καρλής και ο κος Παπαχριστοδούλου.

Το παρόν έδωσαν μεταξύ των άλλων και ο πρόεδρος του Δ.Σ του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων κος Κοντογιάννης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ Ματράκας και Σπαθής, ο Δημοτικός Σύμβουλος και υπεύθυνος για τα αγροτικά θέματα κος Κιαπέκος, από την ΔΗΚΑΔΙΜΕ ο κος Βουκούτης.

Κλείνοντας θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επόμενη συζήτηση-ομιλία για το θέμα θα γίνει τον επόμενο μήνα στην πόλη των Ψαχνών.

Σχόλια