Κωνσταντινάκη: "Επιστρέφουμε πίσω στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων με αγώνες και την στήριξη συγκεκριμένων ανθρώπων. Δίκαια και κόντρα σε ένα τοπικό πολιτικό σύστημα"!

Στον απόηχο των εξελίξεων που είχαμε την εβδομάδα που πέρασε, σε σχέση με την επιστροφή των 25 πρώην υπαλλήλων των πρώην Δημοτικών Επιχειρήσεων ΔΗΚΕΜΕ-ΔΕΥΑΜ του πρώην Δήμου Μεσσαπίων, μιλήσαμε με την πρόεδρο των εργαζομένων κα Νίκη Κωνσταντινάκη για την εξέλιξη αυτή. Η κα Κωνσταντινάκη, όπως συνηθίζει, ήταν ξεκάθαρη και όπως όλα δείχνουν έχει ατσαλωθεί όλα αυτά τα χρόνια τόσο αυτή όσο και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, καθώς η περιπέτεια που έζησαν τα είχε όλα σε ότι αφορά παρασκήνιο, εντάσεις, επιχειρήματα, αντιδράσεις και πολύ περισσότερο πολιτικά συμφέροντα τοπικής και ευρύτερης εμβέλειας.

Ως γνωστόν οι εργαζόμενοι αυτοί απομακρύνθηκαν από τον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων με πρωτοβουλία της πρώην δημοτικής αρχής Μπουροδήμου, η οποία επικαλέστηκε τότε "παραβατικότητα" της συνέχισης των συμβάσεων τους με αποτέλεσμα να τους "εξοστρακίσει" από τις θέσεις εργασίας τους. Είναι η εποχή που η Ελλάδα ήδη έχει μπει στο 1ο μνημόνιο και οι υπάλληλοι αυτοί όπου εργάζονται ανά την Ελλάδα μπαίνουν στο στόχαστρο των δανειστών, προκειμένου να "εξυγιανθεί" ο ευρύτερος δημόσιος τομέας!
Μέσα σε ένα σκηνικό, το οποίο έχει νομικίστικα δεδομένα, έντονο πολιτικό παρασκήνιο αλλά και τάσεις ρεβανσισμού, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μεθοδευμένα οδηγήθηκαν εκτός εργασίας σε ανεργία και ομηρία ταυτόχρονα, παρά το γεγονός ότι το ΙΚΑ τους αναγνώριζε και παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων τους όφειλε δεδουλευμένα χιλιάδων ευρώ τα οποία έπρεπε να διεκδικήσουν πλέον στα δικαστήρια. Είναι γνωστές οι κινητοποιήσεις τους, οι καταλήψεις τους και ταυτόχρονα οι εντάσεις με την πρώην δημοτική αρχή Μπουροδήμου, οι οποίες έφτασαν να γίνουν θυελλώδεις και να καταλήξουν στα δικαστήρια.
Οι υπάλληλοι ΔΗΚΕΜΕ-ΔΕΥΑΜ βρέθηκαν ξαφνικά δίχως καμία υποστήριξη και έπρεπε οι ίδιοι να αρχίσουν να χτίζουν την υπερασπιστική τους γραμμή, απέναντι στα όσα συνέβαιναν, γεγονός το οποίο έγινε με πολύ αγώνα, με πολύ κόπο και ενάντια σε ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο εκείνη την περίοδο ήταν πανίσχυρο και το οποίο χρησιμοποίησε εναντίον τους κάθε μεθοδολογία και πρακτική προκειμένου να τους σταματήσει. Και πίσω από αυτό το πολιτικό σύστημα μία κυβέρνηση αρωγός σε όσα δρομολογούνταν εναντίον των συγκεκριμένων υπαλλήλων.
Λίγα ήταν και τα ΜΜΕ, τα οποία τους στήριξαν, και αυτό αξίζει να αναφερθεί καθώς η πλειονότητά τους προτίμησε να παρουσιάζει το θέμα περιστασιακά, δίχως να παρουσιάζει λεπτομέρειες και το νομικό υπόβαθρο, το οποίο οι ίδιοι εργαζόμενοι έχτιζαν προκειμένου να υπερασπιστούν τις εργασίες τους. Πολλά δε από αυτά τα ΜΜΕ, που σήμερα σιωπούν μπροστά στην εξέλιξη που έχει προκύψει, προεξοφλούσαν ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους ποτέ, ενώ υιοθετούσαν τα επιχειρήματα κομματικών παραγόντων της περιοχής.
Παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, κόντρα σε όλα όσα συνέβαιναν πήραν γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θετική για αυτούς και για τον τρόπο που προσελήφθησαν στον Δήμο Μεσσαπίων, αυτή δεν έγινε δεκτή από την δημοτική αρχή Μπουροδήμου, την ώρα που τα δικαστήρια τους δικαίωναν ώστε να πάρουν μέρος των δεδουλευμένων τους ως εκείνη την εποχή!
Στο πλευρό τους την περίοδο εκείνη είχε ταχθεί και η νυν δημοτική συμπολίτευση, ως αντιπολίτευση τότε, καθώς και η πρώην δημοτική αρχή του Δήμου Μεσσαπίων και τα στελέχη της. Μάλιστα ένα από τα θέματα που τέθηκαν στην συνάντηση που είχαν πριν την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών του Μαΐου του 2014 ανάμεσα στους κ.κ. Μπαζώτη και Ψαθά ήταν και αυτό, καθώς η νυν ελάσσων αντιπολίτευση, δέσμευσε την νυν δημοτική αρχή του κου Ψαθά στην κατεύθυνση να βρεθεί λύση, η οποία να υποστηριχθεί από την δημοτική αρχή Ψαθά και να επαναφέρει τους συγκεκριμένους υπαλλήλους πίσω στις θέσεις τους.
Στην ουσία όμως ο αγώνας και η μάχη που δόθηκε όλα αυτά τα χρόνια ήταν αποκλειστικά μία προσπάθεια των συγκεκριμένων υπαλλήλων και συγκεκριμένων ανθρώπων, οι οποίοι στήριζαν και έψαχναν νομικά την επαναφορά τους πίσω στις θέσεις τους. Όπως και η κα Κωνσταντινάκη μας είπε αυτοί οι άνθρωποι ήταν: ο κος Χασάνδρας, ο οποίος ως δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης στάθηκε στο πλευρό τους, ώστε να βρεθεί λύση και να αντισταθούν απέναντι στην ομολογουμένως σκληρή αντιμετώπιση που είχαν από την τότε δημοτική αρχή Μπουροδήμου, τους αντιδημάρχους και της δημοτικής πλειοψηφίας εκείνης της περιόδου. Ο πρώην υπουργός και τότε βουλευτής κος Μαρκόπουλος ο οποίος με τον τότε αρμόδιο υπουργό κο Στυλιανίδη συνέταξαν και προώθησαν γνωμοδότηση, η οποία βοήθησε στην προώθηση του ζητήματος αλλά και έθεσε την βάση, των όσων σήμερα εξελίχθηκαν. Ο κος Σταμάτης Γκάβαλης, ο οποίος συνόδευε και συμπαραστεκόταν στους υπαλλήλους σε επαφές που είχαν με αρμόδια και συναρμόδια υπουργεία και όχι μόνο, προσφέροντας τις γνώσεις του σε ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο νυν περιφερειάρχης κος Μπαογιάννης και ο νυν αντιπεριφερειάρχης κος Σπανός, οι οποίοι αντιλήφθηκαν αμέσως την κατάσταση που επικρατεί και βοήθησαν με τις επαφές τους αλλά και όλες τους τις δυνάμεις ώστε οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι να μπορέσουν να σταθούν και να προωθήσουν περαιτέρω τα αιτήματά τους. Στο πλευρό τους ήταν και το Εργατικό Κέντρο της Εύβοιας και ο πρόεδρος του κος Μπασινάς, συμμετέχοντας σε όλες τις κινητοποιήσεις τους ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τους. Ο κος Στάθης Πανταζής τότε νομικός σύμβουλος του υπουργού κου Κουρουμπλή, ο οποίος παρακολουθούσε νομικά την υπόθεσή τους φροντίζοντας να περιληφθεί συγκεκριμένο άρθρο στο νομοσχέδιο και την νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να δρομολογηθεί η επιστροφή τους πίσω στις θέσεις τους. Ο κος Ψαθάς προώθησε ως δήμαρχος πλέον το ζήτημά τους σε συνεργασία με τους βουλευτές του νομού και ιδιαίτερα την κα Λιβανίου, στηρίζοντας την επιστροφή τους καθώς τόνιζε την αναγκαιότητα επιστροφής των συγκεκριμένων υπαλλήλων πίσω στον Δήμο για την κάλυψη πάγιων και λειτουργικών αναγκών.
Το μεγαλύτερο όμως ευχαριστώ η κα Κωνστναινάκη το δίνει στον νυν υφυπουργό κο Μαυραγάνη, ο οποίος κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες ώστε το νυν νομοσχέδιο να κατατεθεί ως έχει για το ζήτημα τους, η παρουσία του οποίου ήταν καταλυτική για την εξέλιξη που προέκυψε και την μεταφορά τους στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων.
Τελευταίους ευχαρίστησε εμάς στο eviawelle καθώς και ως messapianews και ως eviawelle ήμασταν ίσως το μοναδικό site ή έστω από τα λίγα που παρουσιάζαμε όλες τις λεπτομέρειες του ζητήματος, όλα τα δρώμενα και τα δεδομένα, αποτελώντας πηγή ενημέρωσης τόσο για τους εργαζόμενους αλλά και τους πολίτες και τους πολιτικούς οι οποίοι εμπλέκονταν στην υπόθεση.
Αυτό που περιμένουν τώρα είναι να προσδιοριστεί ο χρόνος; επιστροφής τους, να αναλάβουν τις θέσεις; τους για να μπορέσουν από εδώ και πέρα να προγραμματίσουν την ζωή τους, καθώς είναι γνωστό ότι πολλοί από αυτούς στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο σε αυτή την εργασία, η αποχή από την οποία τους δημιούργησε τεράστια οικονομικά προβλήματα, τα οποία αισιοδοξούν ότι από εδώ και μπρος θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν. 

Σχόλια