Επίκαιρη ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τους Ρετσινάδες Β.Κ. Εύβοιας

Στις 26/6/17 σας καταθέσαμε στο Π.Σ. και τον κ. Περιφερειάρχη την παρακάτω επίκαιρη ερώτηση αλλά δεν μας δώσατε καμία απάντηση. Την επαναφέρουμε σήμερα και σας καλούμε να απαντήσετε στους ρητινοκαλλιεργητές της περιοχής.


Γνωρίζει το Π.Σ. ότι οι  ρετσινάδες της Εύβοιας βγήκαν στους δρόμους του αγώνα για την επιβίωσή τους.
Διεκδικούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους εξωθούν στην εγκατάλειψη του επαγγέλματός τους, πρακτικά στην εγκατάλειψη των δασών των οποίων αποτελούν άγρυπνους φρουρούς, φροντίζοντας για τον καθαρισμό του υπορόφου, τη διάνοιξη δασικών μονοπατιών που λειτουργούν σαν ζώνες πυροπροστασίας, επαγρυπνώντας για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, σπεύδοντας πρώτοι και συμβάλλοντας καθοριστικά στην κατάσβεσή της εφόσον εκδηλωθεί, αφού γνωρίζουν το δάσος καλύτερα απ' τον καθένα, αλλά και για την λαθροϋλοτομία.
Εδώ και χρόνια τα προβλήματά τους διογκώνονται διαρκώς, το εισόδημά τους συρρικνώνεται και οι οικογένειες των ρητινοκαλλιεργητών δίνουν μάχη επιβίωσης. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης και της συνακόλουθης αύξησης της ανεργίας, πολλοί επέστρεψαν στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας και στράφηκαν στη ρητινοκαλλιέργεια, η οποία διαρκεί 9 περίπου μήνες. Μιλάμε για περισσότερες από 1.000 οικογένειες….
Ήδη, με απόφαση του σωματείου τους, έχουν πραγματοποιήσει μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις στους Δήμους της Β.Κ. Εύβοιας , στο Υπουργείο και στην Περιφέρεια , πριν δύο ημέρες με αφορμή την παρουσία του κ. Αποστόλου.
  Παλεύουν με νύχια και με δόντια για να κρατήσουν τη δουλειά τους. Να παραμείνουν στα χωριά, να ζουν τις οικογένειές τους με αξιοπρέπεια.
     Παλεύουν την άθλια πολιτική Κυβέρνησης και Ε.Ε., που τους ξεκληρίζει και τους οδηγεί στην ανεργία.
Ο αγώνας τους, είναι και δικός μας αγώνας. Είναι κοινός αγώνας των εργατών, των ανέργων, των αγροτών, των συνταξιούχων, των μικροεπαγγελματιών και μικροεμπόρων, της νεολαίας.
Οι ρετσινάδες διεκδίκησαν συνάντηση με τον υπουργό. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, χαρακτήρισε την κινητοποίηση ακραία και αδικαιολόγητη, ενώ  μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η αναφορά στην ανακοίνωση του υπουργείου ότι δεν προτίθεται να λάβει κανένα μέτρο που να θίγει τα  συμφέροντα των ρητινοκαλλιεργητών, τη στιγμή που ήδη έχει δρομολογήσει τον αφανισμό του κλάδου.

Η κυβερνητική προπαγάνδα που έχει ως στόχο, είτε να ξεγελάσει τους ρετσινάδες, είτε να τους συκοφαντήσει στους εργαζόμενους προκειμένου να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, πρέπει να πέσει στο κενό.
Ο κ. Περιφερειάρχης είχε σύσκεψη μαζί τους στις 13/3/17. Εκεί, μαζί με τους βουλευτές και τους φορείς που συμμετείχαν, δήλωσαν τη στήριξή τους καθώς και την πρωτοβουλία για συνάντηση με τον υπουργό κ. Φάμελλο. Από ‘κει και ύστερα όμως δεν έγινε καμιά ενέργεια, δεν δόθηκε από την πλευρά της περιφέρειας καμία απάντηση. Σας καλούμε να πάρετε θέση. Να μας ενημερώσετε, κύρια τους ρετσινάδες και τις οικογένειές τους, τι μέτρα θα πάρετε για τη στήριξή τους, την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
•          0,50 €/κιλό τουλάχιστον ενίσχυση ρητίνης για το 2016.
•          Κατάργηση της φορολόγησης με 22% και της προκαταβολής φόρου 22% (δηλ. 44% φόρο).
•          Δωρεάν παροχή εφοδίων (σακούλες, φάρμακα κλπ).

Επίσης παραμένει άλυτο το πρόβλημα των αποζημιώσεων των πληγέντων και των ρετσινάδων από την καταστροφική πυρκαγιά του 2016 καθώς και τα απαραίτητα δασοτεχνικά- αντιδιαβρωτικά- αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή

Σχόλια