Έκλεισε η Enterprise Insurance Company. Στον "αέρα" 142.000 ασφαλισμένοι. Πολλά ασφαλιστήρια και στην περιοχή μας. Όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές για την ασφάλισή τους. Του Γιάννη Ρουσόδημου

Ξεκρέμαστοι βρίσκονται από χθες 142.000 χιλιάδες ασφαλισμένοι της ασφαλιστικής εταιρείας Enterprise Insurance Company, η οποία λειτουργεί στην Ελλάδα με αντιπρόσωπο την Enterprise Hellas για τον κλάδο αυτοκινήτων. Η επιτροπή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Γιβραλτάρ όπου έχει την έδρα της η εταιρία, ειδοποίησε την Τράπεζα της Ελλάδος ότι αποφάσισε την παύση πληρωμών ενόψει διορισμού προσωρινού εκκαθαριστή στην εταιρία, καθώς αυτή δεν καλύπτει τις απαιτήσεις φερεγγυότητας.


Οι 142.000 ασφαλισμένοι καλύπτονται μόνο από το επικουρικό κεφάλαιο και για διάστημα μόνο ενός μηνός. Η Gibraltar Financial Services Commision-GFSC ενημέρωσε την Τράπεζα της Ελλάδος ότι αποφάσισε να λάβει μέτρα κατά της ασφαλιστικής εταιρίας Enterprise Insurance Company Plc.

Τα μέτρα αφορούν την απαγόρευση έκδοσης νέων συμβολαίων και την παύση πληρωμών, εν αναμονή της κατάθεσης αίτησης για διορισμό προσωρινού εκκαθαριστή στην εταιρία, καθώς, όπως αυτή ενημέρωσε την GFSC, δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις φερεγγυότητας και δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση. Η Enterprise Insurance Company Plc εδρεύει στο Γιβραλτάρ και δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και την Ελλάδα.

Η GFSC ενημέρωσε επίσης την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (European Insurance and Occupational Pensions Authority – EIOPA), καθώς και τις εποπτικές αρχές όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, στις οποίες έχει παρουσία η εταιρία Enterprise Insurance Company Plc.

Στην Ελλάδα, για τον κλάδο υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία χερσαίων αυτοκίνητων οχημάτων, η εν λόγω ασφαλιστική εταιρία έχει ορίσει ως ειδικό αντιπρόσωπο την Enterprise Hellas Ε.Π.Ε.

Η συγκεκριμένη εταιρία διατηρεί πληθώρα ασφαλιστηρίων συμβολαίων αυτοκινήτου και στο νομό μας. Ήδη φορείς της ασφαλιστικής αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις εταιρίες ΕΠΥ, οι οποίες εκπροσωπούνται στην χώρα μας από διάφορα σχήματα και οι οποίες έχουν έδρα χώρες του εξωτερικού, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις "φορολογικούς παραδείσους".

Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται πλέον στο τραπέζι είναι η προσοχή την οποία πρέπει να δείχνουν οι ασφαλισμένοι σε ότι αφορά την διαμεσολάβηση για την σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Καθώς στα πλαίσια του ανταγωνισμού που παρατηρείται και μεταξύ των διαμεσολαβούντων, Διαμεσολαβητές νέοι στο χώρο και με μικρά χαρτοφυλάκια, συνάπτουν συμβάσεις με τέτοιες εταιρίες δίχως να ελέγχουν τα οικονομικά δεδομένα που τις συνοδεύουν, αλλά και γνωρίζοντας ότι οι εταιρίες αυτές έχουν έδρα της αλλοδαπής και λειτουργούν στη χώρα μας με παροχή υπηρεσιών.

Έτσι δεν λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός με αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι εμπιστευόμενοι τέτοιου είδους διαμεσολαβήσεις οδηγούνται πολλές φορές σε εξελίξεις οι οποίες τους φέρνουν εξ απήνης καθώς οι εταιρίες ΕΠΥ δεν ελέγχονται από τις εγχώριες αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και σε περίπτωση που αυτές αναστείλουν τις εργασίες τους, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, το κόστος να επιβαρύνει τον ασφαλισμένο, ο οποίος στην κυριολεξία χάνει τα ασφάλιστρα που κατέβαλε, ενώ το κόστος των ζημιών που έχουν δημιουργηθεί επιβαρύνει το επικουρικό κεφάλαιο, το οποίο ήδη είναι επιβαρυμένο με 600 εκ ευρώ αυτή τη στιγμή!

Καλό θα ήταν λοιπόν οι ασφαλισμένοι να εμπιστεύονται διαμεσολαβούντες οι οποίοι έχουν την τεχνογνωσία, είναι γνώστες του αντικειμένου, λειτουργούν με έδρες και σε συγκεκριμένα μεγάλα σχήματα (μεσίτες ασφαλίσεων) και έχουν όλοι την υλικοτεχνική υποδομή καθώς άδειες ασκήσεως επαγγέλματος και ασφαλιστήρια αστικής ευθύνης που να καλύπτουν το εύρος των υπηρεσιών που προσφέρουν και όχι μία μόνο ασφαλιστική εταιρία καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, να έχουν ξεφυτρώσει γραφεία και ασφαλιστές, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες, έχοντας μόνο ένα ασφαλιστήριο αστικής ευθύνης με μία εταιρία, ενώ συνεργάζονται με περισσότερες με αυτή δίχως να πληρούν καμία προδιαγραφή. Παράλληλα προσφέρονται ασφαλιστικές υπηρεσίες από πρόσωπα τα οποία δεν είναι κατ' επάγγελμα διαμεσολαβητές, έχοντας λάβει την άδεια του ασφαλιστικού συμβούλου (κατώτατη βαθμίδα διαμεσολάβησης) ενώ παράλληλα στα γραφεία τους ασχολούνται και με άλλες εργασίες παροχής υπηρεσιών πέραν της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ήδη γίνονται κινήσεις σε επίπεδο διαμεσολαβούντων ώστε το ζήτημα αυτό να τεθεί υπόψιν του υπουργείου το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο της μη σωστής παροχής υπηρεσιών στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης με αποτέλεσμα αυτό να εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους το επάγγελμα της διαμεσολάβησης στην ιδιωτική ασφάλιση, όπως επίσης και να μην προσφέρονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς το καταναλωτικό κοινό, λόγω έλλειψης κανόνων λειτουργίας της αγοράς, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικών υποδομών οι οποίες απαιτούνται με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία.

Σχόλια