Tα ρομπότ του Facebook ανέπτυξαν την δική τους γλώσσα! Μάθε Αγγλικά δωρεάν με δέκα λεπτά την ημέρα.

Μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο, μια από τις δεκάδες χολιγουντιανές ταινίες, ένα λατρεμένο τραγούδι… όλα στην αγγλική. Στην Ελλάδα έχουμε τη φιλομάθεια στο DNA μας και αν δεν κάνω λάθος είμαστε μεταξύ των πρώτων χωρών της Ευρώπης σε εκμάθηση ξένων γλωσσών. Κι όταν λέμε ξένες γλώσσες, αρχικά το μυαλό μας πάει στα αγγλικά. Όταν άκουσα για το πρόγραμμα εκμάθησης 10 minute english σκέφτηκα να κάνω το πείραμα. Ένας μήνας μαθημάτων με το πρωτοποριακό σύστημα online διδασκαλίας θα με βοηθούσε να ξεσκουριάσω. Όσο Guardian και CNN και να διαβάσεις, πάντα οι μικρές ή μεγαλύτερες λεπτομέρειες στη γραμματική και το συντακτικό ενδέχεται να σου ξεφύγουν.


via GIPHY



Κάπως έτσι ξεκίνησε ένα πείραμα. Από τη μία να τεστάρω αν εκείνο το First Certificate του Cambridge πρέπει να το κάψω με πετρέλαιο και από την άλλη βέβαια, να δω αν ένα τόσα πολλά υποσχόμενο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει.

Το 10-minute english απευθύνεται σε όλους εκείνους που θέλουν να βελτιώσουν τα αγγλικά τους, δεν έχουν όμως το χρόνο και εδώ που τα λέμε και το χρήμα για να το κάνουν. Οι υποχρεώσεις ενός ενήλικα, τα ασφυκτικά ωράρια στη δουλειά κάνουν τα μαθήματα ξένων γλωσσών να μοιάζουν με πολυτέλεια. Η σύλληψη είναι απλή. Στην εποχή του ίντερνετ, είναι ιδιαίτερα απλό να έχει πρόσβαση κανείς σε όλα όσα χρειάζεται για να εξασκηθεί από την άνεση του σπιτιού του. Τόσο απλό, όσο να ανοίξει τα email του ή να μπει στο facebook.

Έκανα την εγγραφή και τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους σε τρία απλά βήματα:

1. Κάθε πρωί λάμβανα ένα email με μια επιλογή γραπτού περιεχομένου και ηχογραφήσεων. Το μάθημα ξεδιπλώνει την ιστορία μιας οικογένειας αρωματοποιών με διαλόγους, ερωτήσεις, μίνι-μαθήματα και επαναλήψεις.

2. Σε 10′ λεπτά είχα όντως τελειώσει. “Αποστολή” και το σύστημα έστελνε στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση μια αναφορά με τις διορθώσεις, τη βαθμολογία της ημέρας, εξηγήσεις για κάθε σωστή ή λάθος απάντησή, τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα των ηχογραφήσεων. Στα κείμενα που βρίσκονταν μπροστά μου μπορούσα να μαρκάρω οποιαδήποτε λέξη κι εκείνη έμπαινε αυτόματα στο λεξιλόγιο που επιθυμούσα να μάθω ή να φρεσκάρω.

3. Η σχέση γινόταν προσωπική. Όπως διάβασα, αλλά και το διαπίστωσα στην πράξη τα επόμενα μαθήματα άρχισαν να διαμορφώνονται ανάλογα με τις προηγούμενες απαντήσεις, τις προσδοκίες και τις ανάγκες μου. Το σύστημα χρησιμοποιούσε τα λάθη μου για να αναπτύξει ένα εξατομικευμένο πλάνο μαθημάτων.

Εκείνο που με ιντρίγκαρε ακόμη περισσότερο είναι η ιστορία, που μάθημα το μάθημα ξεδιπλωνόταν και έδινε ένα ακόμη κίνητρο για να επιστρέψεις σε αυτό. Σαν να παίρνεις μια δόση από την αγαπημένη σου σειρά. Ο εγγονός του διάσημου αρωματοποιού, που άφησε την πατρίδα του για την Μέκκα της ομορφιάς, το Παρίσι και μυήθηκε στα μυστικά των αρωμάτων από τον παππού του. Πολλά είπα και δεν είναι ωραίο να κάνει κανείς spoiler σε ωραίες ιστορίες.

via GIPHY



Όσο για το δια ταύτα; Μου ξανάρχονται ένα, ένα όλα εκείνα τα phrasal verbs που πάλευα να μάθω ως μαθητής, η γραμματική σύνταξη και η σωστή χρήση των χρόνων σε κάθε περίσταση. Είναι σαν να έχεις καιρό να γυμναστείς, όμως όταν επιστρέφεις στην άσκηση, οι μύες σου θυμούνται. Και ποιος είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος μυς του ανθρώπου; Μα φυσικά το μυαλό (εντάξει μπορεί με την στενή επιστημονική έννοια να μην συγκαταλέγεται στο μυικό σύστημα, αλλά καταλαβαίνεται που το πάω).

Το πρόγραμμα είναι παγκόσμιο φαινόμενο και το έχουν εμπιστευθεί 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο για να μάθουν ή να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους στα αγγλικά. Πριν λίγο καιρό ήρθε και στην Ελλάδα και περιμένει κάθε ανήσυχο πνεύμα, που δεν θεωρεί ότι κατέχει την απόλυτη γνώση να το δοκιμάσει.

via GIPHY



Α και μια και ανέφερα να το δοκιμάσει, υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής και δωρεάν δοκιμής για μία εβδομάδα (δεν υποχρεούσαι να πληρώσεις στη συνέχεια, το τσέκαρα). Έτσι θα καταλάβετε πώς λειτουργεί και τι ακριβώς σημαίνει μαθαίνω αγγλικά μελετώντας 10 λεπτά την ημέρα. Κάθε χρήστης περνάει ένα μικρό τεστ – αξιολόγηση προκειμένου να εξακριβωθεί το επίπεδο γλωσσομάθειας και έτσι να προσαρμοστούν τα μαθήματα στις δικές του ανάγκες. Μια δοκιμή λοιπόν θα σας πείσει… και έπειτα από μια εβδομάδα, θα ξεκινάτε μαθήματα, εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Σχόλια