Ψαχνά: Ανήλικος αθίγγανος έκλεψε 500 ευρώ από έμπορο.

Η παραβατικότητα που παρατηρείται στην κοινότητα των αθίγγανων είναι δεδομένη, και τα δημοτικά διαμερίσματα των Ψαχνών και της Καστέλλας έχουν υποφέρει και υποφέρουν πάρα πολύ καθώς σε πολλές περιπτώσεις κλοπών οι αθίγγανοι είναι πρωταγωνιστές! Αυτό δεν αφορά όλους τους αθίγγανους, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες οικογένειες στην Καστέλλα, οι οποίες επιδίδονται συχνά σε κλοπές, έχοντας μάλιστα εκπαιδεύσει και τα παιδιά τους, ανήλικα στις περισσότερες των περιπτώσεων, να κλέβουν!

Με το πρόσχημα της επαιτείας ή της δήθεν επίσκεψης σε καταστήματα, ξαφρίζουν κινητά, χρήματα, εμπόρευμα, τρόφιμα κ.ο.κ.
Ένα τέτοιο περιστατικό έγινε προχθές σε εμπορικό κατάστημα των Ψαχνών επί της οδού Μητροπόλεως όπου ανήλικος τσιγγάνος όχι μεγαλύτερος των 14 ετών την ώρα που η καταστηματάρχης και ο σύζυγός της απέσπασαν την προσοχή τους από τον χώρο του καταστήματος και ενώ ήταν μεσημέρι, το κατάστημα είχε την πόρτα κλειστή και τα φώτα κλειστά, άγνωστο πως ο ανήλικος παρείσφρησε σε αυτό, πιθανότατα ανοίγοντας την εξωτερική πόρτα και εκμεταλλευόμενος την απασχόληση των ιδιοκτητών. Άνοιξε την τσάντα της εμπόρου, η οποία κρυμμένη κάτω σε χώρο του γραφείου και πήρε 500 ευρώ.
Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι ο σύζυγος της εμπόρου μπήκε στο κατάστημα, βρήκε τον ανήλικο τσιγγάνο, ο οποίος είναι πολύ γνωστός και αυτός και ο πατέρας του για την δράση τους (το evia welle διαθέτει τα στοιχεία τους) και τον ρώτησε τι ήθελε στον χώρο. Ο ανήλικος απάντησε ότι μπήκε μέσα και φώναξε για να δει αν είναι κάποιος στο κατάστημα. Κατόπιν ο άνδρας προέτρεψε τον ανήλικο να φύγει, καθώς αντιλήφθηκε ότι δεν ήθελε να αγοράσει κάτι, αλλά δεν υποπτεύθηκε ότι ο τσιγγάνος, είχε ψάξει και ήδη είχε πάρει από την τσάντα της συζύγου τα χρήματα.
Αργότερα η σύζυγός του ανακάλυψε ότι την είχαν κλέψει, αμέσως ήλθε σε επαφή με το αστυνομικό τμήμα των Ψαχνών. Εκεί τα πράγματα περιπλέχτηκαν ακόμη περισσότερο, καθώς όπως μας είπε η ίδια συνάντησε άρνηση από τους αστυνομικούς που ήταν υπηρεσία να την συνδράμουν στο πρόβλημά της. Άρχισαν να της λένε τι θέλεις τώρα να μπλέξεις με τους γύφτους, πρέπει να κάνεις μήνυση, ενώ ο κοσμος της ελεγε τι ηθελε μαζι της τα 500 ευρω.
Ταυτόχρονα και επειδή, όπως και πριν είπαμε, ο τσιγγάνος είναι γνωστός ειπε στην αστυνομια το όνομά του. Παρόλα αυτά η αρνητικότητα συνεχίστηκε, αφήνοντάς την έκπληκτη, όπως μας είπε, καθώς οι αστυνομικοί "κολλούσα" το πως θα βρουν το πατρώνυμο και άλλες τέτοιες προφάσεις, οι οποίες δεν βοηθούσαν στην εξέλιξη της υπόθεσης.
Ταυτόχρονα ο σύζυγός της γνωρίζοντας την ταυτότητα του τσιγγάνου, έκανε κάτι που έπρεπε να το είχε κάνει η αστυνομία. Παίρνοντας μεγάλο ρίσκο, η αλήθεια είναι, καθώς οι τσιγγάνοι λειτουργούν χαοτικά και νομαδικά, όταν βρίσκεσαι στην περιοχή τους, βρήκε το νεαρό και του επέστρεψε 250 ευρώ. Ενώ για τα υπόλοιπα του είπε ότι θα τα επέστρεφε και αυτά. Τα οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν επιστραφεί.
Ένα άλλο σημείο που πρέπει να σταθούμε είναι ότι ο νεαρός αθίγγανος λίγη ώρα πριν την κλοπή έχει καταγραφεί από κάμερες άλλου καταστήματος, όπου και εκεί μπήκε μέσα με το πρόσχημα δήθεν κάτι να αγοράσει, αλλά έφυγε, καθώς όλοι αντιλήφθηκαν ότι δεν είχε τέτοιες προθέσεις.
Αυτό εξηγήθηκε ως επίμετρο στους αστυνομικούς ώστε να αναλάβουν δράση άμεσα και να εγκλωβίσουν τον τσιγγάνο καθώς ακόμα βρισκόταν και κινείτο στην περιοχή.
Παρόλα αυτά οι αστυνομικοί επέμεναν ότι έπρεπε να γίνει μηνυτήρια αναφορά την ώρα όμως που "έψαχναν" να βρουν το πατρώνυμο του νεαρού τσιγγάνου.
Η αγανάκτηση των παθόντων δεν περιγράφεται και περισσότερο δεν περιγράφεται γιατί κατάφεραν να πάρουν έστω και τα μισά χρήματα πίσω με δικές τους ενέργειες. Ενώ όπως ανέφεραν στο evia-welle οι αστυνομικοί δεν έδειχναν κανένα σημείο πρόθεσης να επιληφθούν της υπόθεσής τους, αλλά οχυρωμένοι πίσω από την νομοθεσία τους προέτρεπαν να τηρήσουν διαδικασίες, την ώρα που αποδεδειγμένα κλέφτης κυκλοφορούσε στους δρόμους των Ψαχνών.
Ένα άλλο οξύμωρο της υπόθεσης αυτής και έτσι όπως εξελίχθηκε, όπως μας είπε, η παθούσα δεν μπορεί να υποβάλλει μήνυση, διότι αν είναι δυνατόν, και επειδή η υπόθεση εξελίχθηκε κατ' αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχει πατρώνυμο του ανήλικου ώστε να την υποβάλλει! Επίσης οξύμωρο είναι το γεγονός ότι όταν το γεγονός έγινε αντιληπτό και άλλοι καταστηματάρχες της είπαν ότι είχαν πέσει θύματα κλοπής, οι οποίοι όμως αν και είπαν στην ίδια να αναφέρει ότι είχε συμβεί, οι ίδιοι δεν είχαν πάει να το αναφέρουν στην αστυνομία. Δείγμα μιας νοοτροπίας η οποία ούτε γνώση ούτε αντίληψη έχει των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων που πρέπει να έχει ένας πολίτης.
Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής. Καλό όμως θα είναι οι πολίτες να γνωρίζουν, ότι αν δεν μπορούν να βρουν άκρη στις υποθέσεις τους, να το πούμε έτσι απλά, να προσφεύγουν στις εισαγγελικές αρχές και να κάνουν επώνυμες καταγγελίες με ονόματα και όσα χρειάζονται ώστε οι υποθέσεις τους να εξιχνιάζονται. Οι δικαστές και οι εισαγγελείς είναι προστάτες των δικαιωμάτων του πολίτη. Και ο πολίτης όταν συναντάει προβλήματα στην επίλυση των υποθέσεών του πρέπει να προσφεύγει σε αυτούς και να ζητάει την αρωγή τους με όλα τα στοιχεία γιατί δεν έχει πραγματικά να φοβάται τίποτα. 

Σχόλια