Δημοτική Συμπολίτευση: "Με τεχνάσματα έφτιαχναν το τεχνικό πρόγραμμα επί Μπουροδήμου. Ομαδοποιούσαν τα Δ.Δ για να φαίνονται ικανοποιητικοί οι προϋπολογισμοί των έργων"!

Απάντηση δίνουν τόσο ο Δήμαρχος όσο και η δημοτική συμπολίτευση στα όσα είπε ο πρώην Δήμαρχος σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις που μέσω του τεχνικού προγράμματος λαμβάνουν τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων και ειδικά της Δίρφυς. Ο κος Μπουροδήμος για να φημίσουμε μαζί με το σύνολο των συμβούλων της δημοτικής μείζονος αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι υποδεέστερες και αδικούν τις περιοχές αυτές. Καθώς δεν δίνονται τα χρήματα που χρειάζονται ώστε οι περιοχές αυτές να αναπτυχθούν και να εκτελεστούν έργα.

Η δημοτική συμπολίτευση απαντάει λοιπόν ότι ο κος Μπουροδήμος έχει κοντή μνήμη σε ότι αφορά την δημαρχιακή του θητεία και την δημοτική του αρχή. Καθώς "ξεχνάει" ότι στο δικό του τεχνικό πρόγραμμα τα χρόνια που ήταν δήμαρχος ομαδοποιούσε τις χρηματοδοτήσεις με αποτέλεσμα τοπικά διαμερίσματα να λαμβάνουν ποσά τα οποία επιμερισμένα κατά διαμέρισμα ήταν εμφανώς και κατά πολύ λιγότερα από τα ποσά που σήμερα η νυν δημοτική αρχή περιλαμβάνει στο δικό της τεχνικό πρόγραμμα.
Έτσι ενώ σε αυτό αναφέρονταν ποσά τα οποία ως "πιστώσεις" στα έγγραφα φαίνονταν ικανοποιητικά, στην πραγματικότητα ήταν "πιστώσεις" οι οποίες αφορούσαν δύο, τρία, πολλές φορές και τέσσερα τοπικά διαμερίσματα μαζί.
Προκειμένου να διασταυρώσουμε τα στοιχεία, προστρέξαμε στο τεχνικό πρόγραμμα Μπουροδήμου, όπου στο πρακτικό 2/2013 στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, πράγματι ανακαλύψαμε τέτοιου είδους πιστώσεις.
Συγκεκριμένα στον τίτλο έργο με Α/Α55 επέκταση δικτύων ύδρευσης Στενής, Βούνων, Λούτσας από ΣΑΤΑ προϋπολογίστηκαν 30.000 ευρώ.
Σε άλλο σημείο με Α/Α 65 και τίτλο έργου Αναπλάσεις Τ.Κ. Σταυρού, Κοντοδεσποτίου, Καμαρίτσας, Παγώντα, Αγίας Σοφίας από ΣΑΤΑ έχουν προϋπολογιστεί άλλες 50.000 ευρώ
Τέλος ως παράδειγμα και πιο χαρακτηριστικό, καθώς πρόκειται για τοπικά διαμερίσματα με πληθυσμό ο οποίος υπερβαίνει τους 2.500-3000 κατοίκους με Α/Α 64 για Τ.Κ. Νεροτριβιάς, Καστέλλας, Μακρυκάπας από ΣΑΤΑ έχουν προϋπολογιστεί μόλις 50.000 ευρώ!
Ένα άλλο σημείο που η νυν δημοτική συμπολίτευση αναδεικνύει σε ότι αφορά την εφαρμογή του τεχνικού προγράμματος Μπουροδήμου είναι ότι ο προϋπολογισμός επί των ημερών του σε ότι αφορά την εφαρμογή του τεχνικού προγράμματος γινόταν χωρίς πληθυσμιακά κριτήρια. Κάτι που σήμερα η νυν δημοτική αρχή Ψαθά το εφαρμόζει.
Αυτό και μόνο όπως υποστηρίζουν στην δημοτική συμπολίτευση είχε ως αποτέλεσμα οι προϋπολογισμοί και τελικά οι πιστώσεις να αδικούν κατάφωρα τα μεγάλα τοπικά δημοτικά διαμερίσματα, όπου ο πληθυσμός ήταν σαφώς μεγαλύτερος και οι ανάγκες περισσότερες.
Όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά από δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης, με αυτόν τον τρόπο και την ομαδοποίηση αλλά χωρίς πληθυσμιακά κριτήρια αδικούσαν την έδρα του Δήμου τα Ψαχνά κατάφωρα καθώς εκεί που κατοικοεδρεύει το 50% των πολιτών του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων και φιλοξενείται το ΤΕΙ με συν 10.000 και πλέον φοιτητές γίνονταν πιστώσεις οι οποίες ομαδοποιούνταν με άλλα δημοτικά διαμερίσματα. Χαρακτηριστικά μας ανέφεραν τρεις περιπτώσεις στο τεχνικό πρόγραμμα Μποπυροδήμου, που σας περιγράφουμε πιο πάνω, η πρώτη με Α/Α 28 για την κατασκευή έργων υποδομής και επέκταση σχεδίου πόλης είχαν προϋπολογιστεί μόλις 10.000 ευρώ στα Ψαχνά.
Άλλη περίπτωση με Α/Α 29 τα Ψαχνά τα είχαν ομαδοποιήσει με τα Πολιτικά, την Καμαρίτσα και την Μακρυκάπα για έργα εσωτερικής οδοποιίας με μόλις 110.000 ευρώ!
Ενώ σε ότι αφορά το έργο αποχετευτικό ομβρίων με Α/Α 32 και πάλι τα Ψαχνά είναι ομαδοποιημένα με την Καστέλλα, την Μακρυκάπα, το Κοντοδεσπότι, Νεροτριβιά, Άτταλη, Τριάδα, Σταυρό όπου και εκεί ο προϋπολογισμός είναι μόλις 80.000 ευρώ.
Με αυτόν τον τον τρόπο η νυν δημοτική συμπολίτευση του Δήμου Διρφύων-Μεσαπίων θέλει να απομυθοποιήσει την περίοδο Μπουροδήμου, που όπως υποστηρίζει βασίστηκε σε τεχνάσματα προκειμένου να παρουσιάζεται έργο, το οποίο δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Ενώ όπως οι ίδιοι λένε ,σήμερα και επί των ημερών τους το τεχνικό πρόγραμμα προβλέπει προϋπολογισμούς αυτόνομους στην πληθώρα των περιπτώσεων για τα δημοτικά διαμερίσματα και την έδρα του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων.
Φυσικά στο σημείο αυτό σημειώνουμε ότι αυτές οι αιτιάσεις συγκεντρώνουν την πλήρη αντίθεση και σφοδρό αντίλογο από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης και ειδικά σε ότι αφορά τα Ψαχνά, καθώς όπως πολλές φορές τόσο ο κος Μπουροδήμος όσο και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων του έχουν πει εντός του δημοτικού συμβουλίου, η δική τους δημοτική αρχή ήταν αυτή που έκανε τις μεγάλες επενδύσεις των γεωτρήσεων άνω των 3.000.000 ευρώ για την ύδρευση των Ψαχνών, σχεδίασε και εισήγαγε την μελέτη του έργου του αποχετευτικό που σήμερα υλοποιείται και "θωράκισε" σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν την συνέχιση του ΤΕΙ στην πόλη των Ψαχνών τότε που εξυφαίνονταν τα σενάρια και οι εξελίξεις του "σχεδίου Αθηνά"

Σχόλια