Editorial: Nέα επιδημία ιλαράς. Tι φταίει; Τι κάνουμε; Ναι, υπάρχουν ευθύνες Του Κώστα Μαρκόπουλου


Κώστας Μαρκόπουλος
Θωρακοχειρουργός - Αγγειοχειρουργός
Τα εμβόλια ανακαλύφθηκαν για να σώζουν γενιές, όχι απλά ζωές. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ένα «αντιεμβολιαστικό κίνημα» με καθαρά αντιεπιστημονικούς όρους.
Η δύναμη του διαδικτύου, του
Mr. Google, το έκανε ισχυρό. Δυστυχώς! Έτσι το 2014 στην Καλιφόρνια είχαμε θανατηφόρο κοκίτη. Το 2015 έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη. Το 2016 έξαρση νέου κοκίτη και παρωτίτιδας (άνω των 6.000 κρουσμάτων στην Ευρώπη).
Το 2017 έχουμε ήδη 166 κρούσματα διαγνωσμένων ανηλίκων και ενηλίκων στην Ελλάδα (300 εκτιμώνται τα περιστατικά) και αίφνης αποκαλύπτεται ότι το 20% του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο (δηλώσεις Προέδρου Παιδιατρικής Εταιρείας Ελλάδας).
Στην Ιταλία αφαιρείται η άδεια επιμέλειας παιδιού επί μη εμβολιασμού, την ώρα που ο κ. Πολάκης είναι εξαφανισμένος και στην Ελλάδα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ εμβόλια. Τι ντροπή τον 21ο αιώνα. Το θέμα είναι γνωστό από το 2016 (9283 κρούσματα στην Ιταλία, 17 νεκροί στη Ρουμανία).
Τι πρέπει να γίνει;
1.         Να εμβολιαστούν όσοι γεννήθηκαν από το 1970 και 1980 με 2 δόσεις.
2.         Να εμβολιαστούν με 1 δόση τριπλού εμβολίου MMR (ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδαα) στην ηλικία των 12 μηνών και διενέργεια δεύτερης δόσης 3-4 μήνες αργότερα, όλα τα βρέφη (όσο διαρκεί η έξαρση)
3.         Να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, αν είναι ακάλυπτοι.
Η ιλαρά έχει τις εξής επιπλοκές: 1% προκαλεί θάνατο, 1% εγκεφαλίτιδα και 10-20% πνευμονία.
Το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι μια βλακώδης ανάλυση ανθρώπων άσχετων με την ιατρική, ασυνείδητων κοινωνικά και κυρίως επικίνδυνων και ιδεοληπτικών.
Το γεγονός ότι τα εμβόλια είναι πολύ ακριβά και ότι το κέρδος είναι κίνητρο ισότιμο με την υγειονομική προστασία, είναι ασφαλές και προβληματικό και κατακριτέο.Ωστόσο, αυτό δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να δίνει ευκαιρία αναζωπύρωσης επιδημιών και επανόδου σε μεσαιωνικές καταστάσεις με εκατόμβες.

Οι άνθρωποι και κυρίως τα παιδιά πρέπει να ζήσουν υγιή και ασφαλή.

Σχόλια