Eνοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Eνοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα από μίζες εκατομμυρίων ευρώ σε συμβάσεις εξοπλιστικών επί υπουργίας του στο Εθνικής Αμυνας.


Ομόφωνα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε, όπως και πρωτοδίκως, και τους 16 κατηγορουμένους. Μεταξύ των ενόχων η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο άλλοτε στενός του συνεργάτης στο ΥΕΘΑ Γιάννης Σμπώκος αλλά και ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας.



Ανέκφραστος άκουσε από το εδώλιο την ομόφωνη καταδικαστική απόφαση
ο 78χρονος Ακης Τσοχατζόπουλος, όπως και οι υπόλοιποι επτά παρόντες κατηγορούμενοι.
Η Βίκυ Σταμάτη δεν ήταν παρούσα στην εκφώνηση της απόφασης. Εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορο της, ο οποίος δήλωσε στους δικαστές ότι «η κα Σταμάτη καθυστέρησε λόγω του παιδιού της αλλά βρίσκεται καθ’ οδόν για το δικαστήριο».

Ποιοι καταδικάστηκαν
Ακριβώς τρία χρόνια (με μία συνεδρίαση την εβδομάδα) διήρκησε η δίκη σε δεύτερο βαθμό του άλλοτε πανίσχυρου υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και των 15 συγκατηγορουμένων του.
Οι 5 γυναίκες δικαστές του Εφετείου της Αθήνας αποφάσισαν ομόφωνα την καταδίκη:
· του Ακη Τσοχατζόπουλου (20 έτη πρωτόδικη ποινή),
· της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη (12 έτη πρωτόδικα),
· της κόρης του Αρετής Τσοχατζοπούλου (12 έτη πρωτόδικα),
· του εξαδέλφου του Νίκου Ζήγρα (6 έτη πρωτόδικα με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας),
· της λογίστριάς του Φρόσως Λαμπροπούλου (13 έτη πρωτόδικα),
· του πρώην γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου (16 έτη πρωτόδικα),
· του κατασκευαστή Αστέριου Οικονομίδη (12 έτη πρωτόδικα),
· του επιχειρηματία Γιώργου Σαχπατζίδη (13 έτη πρωτόδικα),
· των χρηματιστών Οράτιου Μελά και Νίκου Αντωνιάδη (από 10 έτη πρωτόδικα) και
· της δικηγόρου, Μαρίας-Ταλίτα Τσεκούρα (10 έτη πρωτόδικα).
▪του Γιώργου Κωνσταντάτου (10 έτη πρωτόδικα),
▪του Νίκου Γεωργουλάκη (10 έτη πρωτόδικα).
Ολοι οι ανωτέρω καταδικάστηκαν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα. Προβλεπόμενη ποινή, χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού, 10 έως 20 χρόνια.
Η Αρετή Τσοχατζοπούλου αθωώθηκε από το σκέλος της κατηγορίας που αφορά σε αγορά ακινήτου στην Καλλιθέα.
Επίσης, Ακης Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Σμπώκος καταδικάστηκαν για μεταξύ τους παράνομη διακίνηση 10 εκατ. ευρώ κι όχι 40 εκ που κατηγορούνταν.
Οι υπόλοιποι 3 καταδικάστηκαν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ’ εξακολούθηση. Προβλεπόμενη ποινή έως 10 χρόνια. Πρόκειται για τους:
▪Νίκο Καρατζά (6 έτη πρωτόδικα).
▪Παναγιώτη Σταμάτη (6 έτη πρωτόδικα) και
▪Γκούντρουν Μολντενχάουερ, πρώην σύζυγο Τσοχατζόπουλου (6 χρόνια πρωτόδικα).

Μάχη για τα ελαφρυντικά

Οι συνήγοροι υπεράσπισης δίνουν αυτή την ώρα την ύστατη νομική τους μάχη για να κερδίσουν κάποιο ελαφρυντικό για τους κατηγορουμένους, προκειμένου να μειωθεί η πρωτόδικη ποινή τους και να μην οδηγηθούν στη φυλακή.
Για τον Ακη Τσοχατζόπουλο οι δικηγόροι του θα ζητήσουν και αναστολή εκτέλεσης της εφετειακής ποινής μέχρι να κριθεί η αίτηση αναίρεσης της απόφασης που σκοπεύουν να καταθέσουν στον Αρειο Πάγο. Θα υποστηρίξουν ότι ο 78χρονος πάσχει από σοβαρά προβλήματα υγείας (τα οποία οδήγησαν και στην προ εξαμήνου αποφυλάκισή του) και θα επικαλεστούν απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων του Ναυπλίου που το 2013 ανέστειλε μέχρι τον Αρειο Πάγο την εκτέλεση 20ετούς ποινής κάθειρξης που επιβλήθηκε σε 67χρονο για ανθρωποκτονία.
Μέχρι τώρα έχουν ζητήσει να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μετά την πράξη του, καλής συμπεριφοράς.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, αν δεν κερδίσει ελαφρυντικά ώστε να μειωθεί σημαντικά η πρωτόδικη καταδίκη του (20 χρόνια, η ανώτατη που προβλέπει ο νόμος για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα) κινδυνεύει να επιστρέψει στη φυλακή.
Ο ίδιος κίνδυνος ελλοχεύει και για την Βίκυ Σταμάτη.

mononews

Σχόλια