Ποια είναι η ποιήτρια Μαρία Μιστριώτη

Η Μαρία Μιστριώτη γεννήθηκε στο Ίσσαρι Αρκαδίας. Ζει στη Χαλκίδα.     

Η πόλη αυτή ήταν και ο τόπος του συντρόφου της ζωής της του γιατρού, ζωγράφου και γλύπτη Γιώργη Μιστριώτη, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 1998, αφήνοντας σφραγίδα επιστημονικής και καλλιτεχνικής προσφοράς.



Έχει σπουδάσει σε σχολή κοιν. λειτουργών και σε δημοσιογραφικό εργαστήρι.

Είναι ολιγογράφος. Πηγή των εμπνεύσεων της είναι κυρίως η ομηρική Οδύσσεια. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ» (κάκτος 1985)

«ΣΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΛΑΙΣΤΡΥΓΟΝΩΝ» (Δωδώνη 1988 – βραβείο Δελφικής Αμφικτιονίας).

«ΣΤΙΣ ΦΛΕΒΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» (Κάκτος 1991)

«ΑΝΕΜΟΣ ΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ» (Κάκτος 1995)



«ΕΝΘΑ ΚΑΤΕΠΛΕΟΜΕΝ» (Κάκτος 2003)

«ΚΑΙ ΝΟΣΤΟΝ ΕΜΟΝ» ( Πολωνία 2005 )–Πρόλογος Pawel Krupka– μετάφραση Karolina Obuch–

Είναι υπό έκδοση στην Πολωνία το βιβλίο της με τίτλο: «ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ»

Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά, αγγλικά, ρουμάνικα, τσέχικα και πολωνικά.

Συμπεριλαμβάνεται σε ελληνικές, ιταλικές, τσέχικες και πολωνικές ανθολογίες.

Έχει λάβει μέρος σε διεθνείς ποιητικές συναντήσεις στην Ιταλία και στην Πολωνία.

Το 1999 κυκλοφόρησε στην Πολωνία –σε μετάφραση του καθηγητή  Νίκου Χατζηνικολάου– το βιβλίο της  «ΑΝΕΜΟΣ ΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ» για το οποίο έλαβε το μετάλλιο “STANISLAW  STASZIC”.

Έχει ασχοληθεί με μελέτη έργων του Ανδρέα Κάλβου, του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και της Μαρίας Πολυδούρη.

Το 1992 τιμήθηκε από τη Νομαρχία Ευβοίας και από τον Δήμο Χαλκιδέων με ειδικό δίπλωμα και το μετάλλιο Νικολάου Κριεζώτη για την πολιτιστική προσφορά της στην Εύβοια.

Τον Μάιο του 2002 διοργάνωσε στη Χαλκίδα –με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας και τον Δήμο Χαλκιδέων– την Α΄ Διεθνή Ποιητική συνάντηση με θέμα: «Η συμβολή της ποίησης στην αδελφοσύνη των λαών» όπου έλαβαν μέρος 36 ποιητές από 10 χώρες του κόσμου.      Είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της επιτροπής κρίσης νέων μελών, στην οποία επανεκλέχθηκε ως μέλος το 2016.

Το 2004 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών  αγώνων στην Αθήνα τιμήθηκε με κρατικό βραβείο και ειδικό δίπλωμα από το Υπουργείο Πολιτισμού της Πολωνίας.

Αυτό έγινε κατόπιν αιτήσεως του τότε πρεσβευτή της Πολωνίας στην Ελλάδα  κ. Grzegorz Diemidowicz. Το βραβείο απένειμε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας κ. Aleksander Kwásniewski για την προσφορά της στον πολωνικό πολιτισμό και στην ανάπτυξη πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στην Πολωνία και στην Ελλάδα.

Τον Ιανουάριο του 2017 συμπεριελήφθη από τον Διεθνή Οργανισμό “HOMER” στον κατάλογο των διακριθέντων ποιητών και καλλιτεχνών για την απονομή του μεταλλίου “HOMER – THE EUROPEAN MEDAL OF THE POETRY AND ART”.

ΠΗΓΗ

Σχόλια