Τι είπε ο Πρατσόλης για Λάρκο και Πανεπιστήμιο Στερεάς

Σε συνέντευξή του στο Star Κεντρικής Ελλάδας την Παρασκευή 23/02/2018 και στο πλαίσιο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του σταθμού, ο Βουλευτής Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιος (Τάσος) Πρατσόλης, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος αλλά και της κεντρικής πολιτικής σκηνής. 

«Η φαρμακευτική δαπάνη, μαζί με τους εξοπλισμούς και τα δημόσια έργα, ήταν ανέκαθεν στη χώρα μας φυτώριο σκανδάλων»

Για όλους και για όλα μίλησε ο Ευβοιώτης βουλευτής

Για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, είπε ότι βούληση της Κυβέρνησης είναι να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας της εταιρείας, όπως άλλωστε ειπώθηκε και δια στόματος Πρωθυπουργού στο Περιφερειακό Συνέδριο της Στερεάς στη Λαμία τον περασμένο Ιούλιο. Η επικείμενη συνάντηση των Βουλευτών με τους αρμόδιους Υπουργούς Τσακαλώτο και Σταθάκη, έχει το χαρακτήρα της εύρεσης μιας εφικτής λύσης ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης, προς όφελος των εργαζομένων αλλά και όλης της περιοχής. Θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη με συμμετοχή των εργαζομένων και των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού προηγουμένως έχει διαμορφωθεί αυτή η πρόταση. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφέρει ότι είναι μεγάλες οι ευθύνες των προηγούμενων Κυβερνήσεων για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι. Ειδικά την περίοδο 2005-2008, όπου με το περίφημο hedging (προπώληση νικελίου), ενώ η τιμή στη χρηματιστηριακή αγορά έφτασε τις 52.000 και η μέση ετήσια τιμή τις 38.000, η τότε Κυβέρνηση υπέγραψε σκανδαλωδώς σύμβαση για προπώληση μεταλλεύματος με την τιμή των 18.000. Όλο αυτό στοίχισε μαζί με τις φορολογικές επιβαρύνσεις, 550 εκατομμύρια δολάρια! Από αυτό και μόνο προκύπτουν ευθύνες πολιτικές και διαχειριστικές όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Για την οριοθέτηση του Αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας 
από το Υπουργείο Πολιτισμού, εξέφρασε την άποψη πως σηκώθηκε δυσανάλογα μεγάλος θόρυβος, καθώς μπορεί να διασφαλιστεί η προστασία και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, παράλληλα με τη λειτουργία επιχειρήσεων στην περιοχή, αρκεί να τηρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις και να  επιδεικνύεται ο απαιτούμενος σεβασμός και στην Ιστορία μας αλλά και στην Ανάπτυξη. Τόνισε μάλιστα, πως η οριοθέτηση έγινε με ΦΕΚ από το 2001, μόνο που «παρέλειψαν» τότε να επισυνάψουν το χάρτη με τις συντεταγμένες, οπότε η ρύθμιση κατέστη κενό γράμμα! Σημείωσε μάλιστα ο Βουλευτής, πως και γι’ αυτό το ζήτημα, μεταξύ άλλων, είναι σημαντικό να πληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η θέση του Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας που χηρεύει από το τέλος Ιανουαρίου.

Για την προοπτική ίδρυσης Πανεπιστημίου Στερεάς, είπε πως είναι στόχος μας να το διεκδικήσουμε. Υπάρχει ήδη επιτροπή που ασχολείται με το θέμα, της οποίας το πόρισμα αναμένεται σύντομα. Επιπλέον ετοιμάζεται μελέτη για τη σκοπιμότητα ίδρυσης Πανεπιστημίου Στερεάς. Επεσήμανε ότι στο παρελθόν υπήρχαν στη Στερεά δύο Πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία, με το «σχέδιο Αθηνά» και με ένα περίεργο τρόπο, βρέθηκαν στη Θεσσαλία. Στάθηκε επίσης στην ανάγκη σύνδεσης της εκπαίδευσης με την παραγωγή και ως αρνητικό παράδειγμα ανέφερε την έλλειψη τμήματος ζωικής παραγωγής στο Τ.Ε.Ι. στα Ψαχνά, την ίδια στιγμή που είχαμε το μέγιστο του εγχώριου ποσοστού παραγωγής λευκού κρέατος στην περιοχή.

Για το σκάνδαλο Novartis είπε χαρακτηριστικά ότι «στην Ελλάδα τρεις ήταν οι τομείς που εξέθρεψαν μεγάλα σκάνδαλα: η φαρμακευτική δαπάνη, οι εξοπλισμοί και τα δημόσια έργα. Είναι προφανής η πολιτική ευθύνη αυτών που είχαν τη διαχείριση. Για τις ποινικές ευθύνες έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες. Αφ’ ενός  είναι αναμφισβήτητο το τεκμήριο της αθωότητας, αφ’ ετέρου δεν πρόκειται να κουκουλωθεί τίποτα. Όλα θα διερευνηθούν σε βάθος από την αρμόδια Αρχή που είναι η Δικαιοσύνη, καθώς οι Βουλευτές ούτε μπορούν, ούτε πρέπει να είναι Δικαστές ή Εισαγγελείς.

Για το Σκοπιανό ανέφερε ότι ακόμα κι αν δεν ανατρέξουμε στην εποχή που επί Τίτο, το ομόσπονδο κρατίδιο ονομάστηκε «Μακεδονία» χωρίς ν’ ανοίξει μύτη, το 1996 με την ενδιάμεση συμφωνία, υπάρχει στη συντομογραφία FYROM το Μ που είναι «Μακεδονία». Είναι λοιπόν μάλλον υποκριτικές οι σημερινές υπερβολές. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει συνταγματική ρύθμιση ώστε να εξαλειφθεί κάθε ίχνος αλυτρωτισμού από το σύνταγμά τους, γιατί μόνο αυτό θα εξασφαλίσει το «erga omnes». Δηλαδή την κοινή χρήση του ονόματος που θα συμφωνηθεί «έναντι όλων».

Ο βουλευτής επισήμανε ότι θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα με σθένος αλλά και ψυχραιμία, καθώς η χώρα μας αποτελεί όαση σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή.
eviaportal

Σχόλια