Έρχεται νόμος για απαγόρευση της μοιχείας στην Τουρκία

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται έναν νέο κανονισμό για την απαγόρευση της μοιχείας κατόπιν εντολής του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο προεδρεύων εκπρόσωπος του Ιμπραήμ Καίν.


"Ο πρόεδρός μας [Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν] μίλησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης και έδωσε εντολή να διεξαγάγει εργασίες σε αυτό το θέμα [μοιχεία]. Τώρα οι φίλοι μας εργάζονται για το θέμα ", δήλωσε ο Kalın σε συνέντευξη Τύπου στις 21 Φεβρουαρίου.

Σημείωσε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται παράλληλα με τις προσπάθειες για την λήψη αποτελεσματικότερων διοικητικών και νομικών μέτρων κατά της κακοποίησης παιδιών.

Τα σχόλια του Καλίν έρχονται όταν ο πρόεδρος Erdoğan δήλωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η κυβέρνηση κακώς απέκλεισε μια προσπάθεια να ποινικοποιήσει τη μοιχεία το 2004, ένα ζήτημα που προκάλεσε μεγάλη μάχη μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ κατά τη διάρκεια των ενταξιακών συνομιλιών εκείνης της εποχής.

"Πρέπει να πω ότι στη διαδικασία της ΕΕ κάναμε ένα λάθος ... Αυτό είναι ένα θέμα όπου η Τουρκία είναι διαφορετική από τις περισσότερες δυτικές χώρες", δήλωσε ο Ερντογάν.

Το ζήτημα της μοιχείας ήρθε στην ημερήσια διάταξη αμέσως μετά την ανάθεση από τους Ερντογάν σε έξι υπουργούς να εργαστούν για μια νέα σειρά μέτρων κατά της κακοποίησης παιδιών που θα εισήγαγαν σκληρότερες κυρώσεις για όσους διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του χημικού ευνουχισμού.

"Εκείνοι που διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα πρέπει να αποκλειστούν από τη δυνατότητα μειωμένων ποινών. Οι πληγές που επιβάλλονται στην κοινωνία είναι οι ίδιες με τη θανάτωση ενός ατόμου ", δήλωσε ο Ερντογάν.

"Με τη θέσπιση κανονισμού για μοιχεία, όλες αυτές οι καταχρήσεις θα εξετάζονται στο ίδιο πεδίο εφαρμογής", πρόσθεσε.



Ένας λεγόμενος "νόμος περί μοιχείας" ήρθε στην ημερήσια διάταξη το 2004 ως μέρος ενός πακέτου εκτεταμένων αλλαγών στον ποινικό κώδικα, ο οποίος περιελάμβανε επίσης την κατάργηση των βασανιστηρίων. Πολλές από τις αλλαγές θεωρήθηκαν ως προσπάθεια προσαρμογής του νομικού κώδικα της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά ο "μοιχολατγικός νόμος" έβλαψε τόσο την Τουρκία όσο και το εξωτερικό.

Υπό τεράστια πίεση από την ΕΕ, η Άγκυρα υποστηρίχθηκε από το νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο του 2004.

Η μοιχεία ήταν παράνομη στην Τουρκία μέχρι το 1996, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακάλεσε το νόμο, λέγοντας ότι εφαρμόστηκε άνισα. Σύμφωνα με τους παλαιότερους νόμους, οι άνδρες θεωρούνταν μοιχοί, αν αποδεδειγμένα είχαν εμπλακεί σε παρατεταμένη υπόθεση, ενώ οι γυναίκες θα μπορούσαν να χρεωθούν εάν ήταν άπιστοι μία φορά.

ΠΗΓΗ

Σχόλια