Συνεργασία του Μουσείου Αφής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος με την βιβλιοθήκη Καθενών με δράση στο ΚΕΦΙΑΠ.

Μια διαφορετική προσέγγιση στους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτέλεσε το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 και εγκαινίασε την συνεργασία του Μουσείου Αφής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καθενών του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Στην εκδήλωση παρέστησαν η κυρία Ρουκουτάκη (αντιπρόεδρος), η κυρία Κατσαρού (Γενική Γραμματέας), καθώς και άλλες τρεις εκπρόσωποι του φορέα.
Η δράση απευθύνθηκε στα άτομα Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων στο ΚΕ.ΦΙ.ΑΠ του Ν. Ευβοίας.

Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα 5 μοναδικά μουσεία αφής στον κόσμο, το οποίο επιτρέπει στους επισκέπτες όχι μόνο να πλησιάσουν, αλλά και να αγγίξουν όσο θέλουν τα εκθέματα. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε τυφλούς και σε άτομα με προβλήματα όρασης να αποκτήσουν μια απτική διεύρυνση των εκθεμάτων, με αποτέλεσμα να μπορούν να έρθουν σε επαφή με το μεγαλείο, τον πλούτο και την αισθητική τελειότητα των θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Στην δράση παρουσιάστηκαν τα προγράμματα και οι υπηρεσίες του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, καθώς και η ωφελιμότητα αυτών στην κοινωνία των μη βλεπόντων. Επίσης, υπήρξε αναφορά στην αναπηρία της τυφλότητας και τα πρακτικά προβλήματα που αυτή συνεπάγεται, καθώς και στον ρόλο της αίσθησης της αφής. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν μέσω δια δραστικών παιχνιδιών η χρήση του λευκού μπαστουνιού, η γραφή Braille και οι τεχνικές του βλέποντα συνοδού.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτέλεσε ένα εφαλτήριο προκειμένου να εξοικειωθούμε με την αναπηρία της τυφλότητας και την έννοια του διαφορετικού και να κατανοήσουμε ότι ακόμα και οι ευπαθείς ομάδες έχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για πρόσβαση σε κάθε επίπεδο πληροφορίας, γνώσης και πολιτισμού για μια κατά το δυνατόν ποιοτική καθημερινότητα.
Ευχαριστούμε θερμά το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος για την υλοποίηση του προγράμματος καθώς και για το αξιέπαινο έργο που επιτελούν προκειμένου οι ευπαθείς ομάδες να βιώσουν και να εξερευνήσουν αυτήν την εκδοχή της πραγματικότητας.

Η υπεύθυνη

Μαρία Αναστασίου


Σχόλια