Νέα δεδομένα για το ΤΕΙ Χαλκίδας – Διεργασίες και ο Πανούσης σε αναμονή

Αναβλήθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, όπου αναμενόταν να παραστεί ο πρώην Υπουργός, Γιάννης Πανούσης, ο οποίος έχει αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για διεκδίκηση πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα.


Να σημειωθεί ότι νέα δεδομένα έχουν πέσει στο τραπέζι των διεργασιών, μετά την πρόταση που παρουσιάστηκε στη συνάντηση του υπουργού παιδείας Κ. Γαβρόγλου με τις Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, για ενοποίηση του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Ειδικότερα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) διεκδικεί την επέκταση του στη Στερεά Ελλάδα, με πρώτη στάση τη Χαλκίδα.
Σήμερα το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος έχει τμήματα σε Χαλκίδα, Λαμία, Καρπενήσι, Θήβα και Αμφισσα. Ωστόσο, με βάση την εν λόγω πρόταση, το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος θα σπάσει και οι σχολές της Χαλκίδας θα αλλάξουν αντικείμενο και θα μετατραπούν σε παράρτημα του ΕΚΠΑ.
Η πρόταση που μελετάται έχει προκαλέσει τις οξύτατες αντιδράσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και των δημοτικών αρχών των πόλεων της περιφέρειας, που ζητούν την ίδρυση νέου πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα.



Σ’ ότι αφορά την πρόταση για ενοποίηση με το ΕΚΠΑ:

• Στο Συγκρότημα λειτουργούν δύο σχολές με έξι τμήματα. Η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών με τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Αυτοματισμού και Μηχανικών Αεροσκαφών και η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας με το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και το τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού. Το ΕΚΠΑ προτείνει στη θέση της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας να ιδρύσει το τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών και Διαχείρισης Λιμένων και στη θέση της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, τμήμα Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας. Επίσης, το ΕΚΠΑ προτίθεται να ιδρύσει τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου.

• Σε δεύτερη φάση προτείνεται να ιδρυθεί Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας με δύο τμήματα (το Ολοκληρωμένης Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και το Διατροφολογίας και Διαιτολογίας). Στο πλαίσιο της νέας σχολής θα σχεδιαστεί να λειτουργήσουν και διεπιστημονικά προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με άλλα τμήματα του ΕΚΠΑ, όπως, ενδεικτικά, στα αντικείμενα που αφορούν την τεχνολογία τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, τη διαχείριση ενέργειας και κλίματος και την αξιοποίηση πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Η διδασκαλία θα μπορεί να γίνεται στις εγκαταστάσεις της Χαλκίδας ή της Αθήνας.

• Θα διερευνηθούν άμεσα η δυνατότητα δημιουργίας μιας Τεχνόπολης στην περιοχή της Χαλκίδας και η σταδιακή εγκατάσταση σε αυτή πανεπιστημιακών και γενικότερα ερευνητικών μονάδων τεχνολογικής καινοτομίας.

• Το ΕΚΠΑ θα εξετάσει τη σκοπιμότητα λειτουργίας στη Θήβα διετών προγραμμάτων σε αντικείμενα τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως, μεταξύ άλλων, το ψηφιακό μάρκετινγκ και εμπόριο, οι τεχνικοί τεχνολογίας τροφίμων και ποτών, οι τεχνικοί φαρμακευτικών προϊόντων, η πρακτική λογιστική και τα στελέχη μάρκετινγκ.



Απο την άλλη ο κ. Πανούσης πρότεινε τη δημιουργία 3 σχολών με 2 τμήματα, ενώ παράλληλα θα συνοδεύονται από summer schools, Kέντρα και Ινστιτούτα.

To σχέδιο περιλαμβάνει την ίδρυση σχολής Γεωπολιτικής με δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα θα σχετίζεται με τον Πολιτισμό της Διασποράς ενώ το δεύτερο με την Ιστορία του Πολέμου. Μάλιστα, ο πρώην Υπουργός και καθηγητής τόνισε πως η ίδρυση ανάλογης σχολής έγκειται στην γεωγραφική θέση και ιστορία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ταυτόχρονα, η σχολή θα συνοδεύεται και από Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ειρήνης.

Η δεύτερη σχολή θα είναι Κοινωνικών Επιστημών με ένα τμήμα Μεταναστευτικής Πολιτικής και ένα τμήμα Κοινωνικής Οικονομίας. Ειδικότερα, ο κ. Πανούσης διευκρίνισε ότι το θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς δεν είναι παροδικό και θα απασχολήσει την κοινωνία για αρκετές δεκαετίες. Στόχος είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες που θα μπορέσουν να διαχειριστούν τις συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και την παράλληλη ομαλή εγκατάσταση και εναρμόνιση στις χώρες υποδοχής.

Η τρίτη σχολή θα σχετίζεται με τις Τουριστικές Σπουδές και Ανάπτυξη με ένα τμήμα Τουριστικής Πολιτικής και ακόμη ένα τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, θα λειτουργήσει Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών και Ναυτικών Σπουδών.

Ο καθηγητής επισήμανε πως θα ήθελε και την αξιοποίηση του Ινστιτούτου των Δελφών έχοντας ως επίκεντρο της Δελφικές σπουδές και Αμφικτυονίες.

evia365.gr

Σχόλια