Εργοστάσια παραγωγής λαθραίων τσιγάρων είχε στήσει απόστρατος υπαξιωματικός της Αστυνομίας

Εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη συστηματική εισαγωγή, παρασκευή, διακίνηση και εμπορία λαθραίων καπνικών προϊόντων, εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ.

Μάλιστα κατασχέθηκε ολόκληρος εργοστασιακός εξοπλισμός ενώ οι δράστες διατηρούσαν ακόμα και κοιτώνες που διέμεναν οι εργάτες. Ως εγκέφαλος της σπείρας φέρεται απόστρατος υπαξιωματικός της Αστυνομίας.



Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε συντονισμένη, ευρεία αστυνομική επιχείρηση το Σάββατο 21 Απριλίου, στις περιοχές Αυλώνα, Κορωπίου και Ασπρόπυργου, στην Αττική.

Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και Αττικής, καθώς και της ΟΠΚΕ της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ο απολογισμός της επιχείρησης είναι τρεις συλληφθέντες Έλληνες, ηλικίας 47, 56 και 60 ετών, σε βάρος των όποιων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα.

Από την έρευνα της υπόθεσης, προέκυψε ότι στις περιοχές του Αυλώνα, Ασπρόπυργου και Κορωπίου Αττικής, οι συλληφθέντες διατηρούσαν συνολικά τέσσερις κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους – αποθήκες.

Τους χώρους αυτούς είχαν μετατρέψει σε εργοστάσια παρασκευής και συσκευασίας λαθραίων τσιγάρων, παρασκευής συσκευασιών καπνού και αποθήκευσης λαθραίων καπνικών προϊόντων.

Ειδικότερα, προέβαιναν στην εισαγωγή επεξεργασμένου καπνού από την Ιταλία στην ελληνική επικράτεια, την αποθήκευση του και την παρασκευή τσιγάρων εντός των ειδικά διαμορφωμένων χώρων (εργοστάσια).

Ακολούθως, τα διακινούσαν και τα διοχέτευαν προς πώληση σε δίκτυο μεταπωλητών τους, στην περιοχή της Αττικής αλλά και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Με αυτό τον τρόπο, επιτύγχαναν την αποφυγή καταβολής νόμιμων φόρων, τελών και δασμών, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 234.806 πακέτα τσιγάρων, 85.817 συσκευασίες καπνού, 15.960 κιλά χύμα καπνού, 7.900 ευρώ, ένα φορτηγό αυτοκίνητο, τέσσερα κλαρκ, καθώς και πλήθος εξειδικευμένου μηχανολογικού εξοπλισμού για την παρασκευή των τσιγάρων.

Οι δράστες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν  στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται με σκοπό τον εντοπισμό και σύλληψη συνεργών των δραστών.

egnomi

Σχόλια