Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χαλκίδας δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού!

Στις 20/3/2018 εστάλη στη Σχολική Επιτροπή Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων απάντηση στο έγγραφο με αριθμ. Πρωτ 33/16- της σχολικής επιτροπής, στο οποίο ζητήθηκε η γνώμη μου για το είδος σίτισης των μαθητών της σχολικής μας μονάδας.
Στο έγγραφο αυτό, διατυπώνω καθαρά το είδος του φαγητού που πρέπει να μοιραστεί στα παιδιά, ειδικότερα αναφέρω «.… το γεύμα των μαθητών μας θα πρέπει να είναι τοποθετημένο σε ατομικούς δίσκους μίας χρήσης, όπως το γεύμα των αεροπορικών εταιριών, κατασκευασμένοι από ανακυκλώσιμα υλικά, που θα μπορούν να απορριφθούν εύκολα από τους ίδιους τους μαθητές στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Όσον αφορά το γεύμα, επιβάλλεται να είναι πλήρες, που θα καταναλώνεται εύκολα (για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ένα κομμάτι παστίτσιο αλλά όχι ψάρια τα οποία θα χρειάζονται ξεκοκκάλισμα), με ατομικό πλαστικό μαχαιροπίρουνο, χυμό, φρούτο και γλυκό».
            Περαιτέρω, στο ίδιο έγγραφο κάνω λόγο και για λήψη μέριμνας για ιδιάζουσες περιπτώσεις, αναφέροντας: «Επιπρόσθετα, θεωρούμε ότι είναι ανάγκη να ληφθεί μέριμνα στις περιπτώσεις που κάποιοι μαθητές παρουσιάζουν αλλεργία σε ορισμένες τροφές, ή ακολουθούν ειδική διατροφή λόγω συγκεκριμένου προβλήματος υγείας.”. Κλείνοντας, επισήμανα ότι θα βρίσκομαι στη διάθεση της επιτροπής για οποιαδήποτε διευκρίνηση. Διευκρίνηση δεν ζητήθηκε ποτέ! Ωστόσο, πληροφορήθηκα μετά λύπης μου, ότι ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής χαρακτήρισε το έγγραφο που έστειλα ως ασαφές! Το πλήρες γεύμα το μετέτρεψαν σε «πλήρες σνακ»(!), δηλαδή, καθημερινά τα παιδιά θα καλούνται να τρέφονται με σάντουιτς, πίτσες,  τυρόπιτες, που είναι αυτονόητο και πασιφανές –και σύμφωνα με μελέτες από ιατρούς επιστήμονες και διατροφολόγους- , ότι σε βάθος χρόνου αποτελούν ανθυγιεινές διατροφικές πρακτικές και συνήθειες, με βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για εφήβους μαθητές. Σήμερα, ο Πρόεδρος της σχολικής Επιτροπής, επιχειρεί να «αποπροσανατολίσει» την κοινή γνώμη και να προκαλέσει σύγχυση,  δημοσιεύοντας, ότι δήθεν ποτέ δεν κατέθεσα πρόταση για τη σίτιση των μαθητών. Τουναντίον, από ηθικό καθήκον και υποχρέωση, με έντονο αίσθημα ευθύνης, ένεκα και της θέσης μου και της ιδιότητάς μου ως Διευθύντριας του Μουσικού Σχολείου Χαλκίδας, μα πάνω απ’ όλα ως παιδαγωγός, μερίμνησα ώστε τα παιδιά να τρέφονται πάνω απ’ όλα υγιεινά και σωστά, όπως έχουν δικαίωμα εκ του νόμου! Όταν κάποιοι μαθητές ξεκινούν τη σχολική τους ημέρα από τις 6.30 τα χαράματα και επιστρέφουν στο σπίτι τους κατάκοποι στις 5 το απόγευμα, το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η πολιτεία, θα ήταν να τους προσφέρει ένα ΠΛΗΡΕΣ γεύμα! Η νομοθεσία της χώρας μας άλλωστε ήδη το προβλέπει, το μεσημβρινό πλήρες γεύμα είναι θεσμοθετημένο, παρέχεται στους μαθητές όλων των άλλων μουσικών σχολείων της Ελληνικής Επικράτεια (π.χ. βλ. Άρτα, Πρέβεζα κλπ) και σαφώς δεν είναι αποκύημα της δικής μου φαντασίας! Συνεπώς άπαντες οι αρμόδιοι οφείλουν να τηρήσουν τη νομιμότητα και να ενεργήσουν αναλόγως και σύμφωνα με το Νόμο, στον οποίο τίθενται υπόλογοι. Έτσι λοιπόν και οι μαθητές του δικού μας σχολείου, των οποίων φέρω την ευθύνη, έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα άλλα παιδιά των άλλων μουσικών σχολείων, δεν είναι «παιδιά ενός κατώτερου θεού»! Ως εκ τούτου δικαιούνται ένα πλήρες γεύμα και όχι γεύμα τύπου σνακ!
Εξάλλου, όσον αφορά στην τοποθέτηση του Προέδρου της σχολικής Επιτροπής περί υγειονομικού ελέγχου, ας ανατρέξουν στα προγενέστερα υπ αριθμ. 40/1-2-2018, 284/7-6-2018 και 369/5-7-2018 έγγραφά μας, στα οποία περιγράφονται η κατάσταση του κτηρίου και οι άμεσες ανάγκες της σχολικής μας μονάδας, το δε σχολείο μας υπενθυμίζω, ότι βρίσκεται σε αγροτική περιοχή και δεν διαθέτει ούτε κυλικείο.

Τέλος, θα ήθελα να σας δηλώσω, ότι ως υπεύθυνη Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Χαλκίδας με Λ.Τ και για όσο χρόνο θα διαρκέσει η θητεία μου, θα μάχομαι πάντα προς όφελος και για το καλό και συμφέρον των μαθητών μου, επιφυλασσόμενη παντός νομίμου δικαιώματός μου και των μαθητών αυτού, εφόσον διαπιστώνεται ή διαπιστωθεί στο μέλλον, ότι παραβιάζονται αυτά ή ο νόμος.
                                                                       
                                                                     
                                                                        ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ ΙΩΑΝΝΑ,
                                                                       Διευθύντρια Μουσικού Σχολείου Χαλκίδας.

eviatop



Σχόλια