Δελτίο Τύπου Μουσικού Γυμνασίου Χαλκίδας: Δυσαρέσκεια για τις αποφάσεις του Δήμου Χαλκιδέων για την σίτιση του Μουσικού Γυμνασίου

Χαλκίδα 25 Ιουλίου 2018


Διεύθυνση Μουσικού Γυμνασίου με Λ.Τ. Χαλκίδας
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Γυμνασίου Χαλκίδας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διεύθυνση του Μουσικού Γυμνασίου με Λ.Τ Χαλκίδας και ο Σύλλογος Γονέων από κοινού δηλώνουν την έντονη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τις αποφάσεις του Δήμου Χαλκιδέων για τη σίτιση του Μουσικού Γυμνασίου της πόλης μας και το περιεχόμενο της προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση 194/2018 του Δημοτικού Συμβουλίου, την Πέμπτη 18-07-2018 προκηρύχθηκε συνοπτικός διαγωνισμός για τη σίτιση των μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου Χαλκίδας και αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με αρ. ΑΔΑ ΩΦΗΓΩΗΑ-2ΕΠ
Οι τεχνικές προδιαγραφές των προϊόντων του διαγωνισμού που βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Δήμου Χαλκιδέων, περιγράφουν ένα απλό σνακ και όχι το ΠΛΗΡΕΣ γεύμα που δικαιούνται οι μαθητές του σχολείου σύμφωνα με το ν.1566/85.

Μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Μουσικού Γυμνασίου χωρίς την πλήρη σίτιση που οι μαθητές δικαιούνται από την πρώτη μέρα και τις επίμονες προσπάθειες τόσο της διεύθυνσης όσο και του Συλλόγου Γονέων για την ικανοποίηση του ΝΟΜΙΜΟΥ δικαιώματος των μαθητών για σίτιση, το αρμόδιο τμήμα του δήμου Χαλκιδέων εμπαίζει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου ονομάζοντας την τυρόπιτα και το σάντουιτς πλήρες γεύμα.

Από την πρώτη μέρα δημοσιοποίησης του διαγωνισμού, τόσο η διευθύντρια του σχολείου κα Ι.Λεονταρίδη όσο και το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων, είμαστε σε επαναλαμβανόμενες τηλεφωνικές και δια ζώσης συνομιλίες με τους αρμόδιους κ.κ. Κούμαρο, Κεράτσα, Παπαποστόλου προκειμένου να τροποποιηθεί ο διαγωνισμός. Τελικά χθες 24/7/18 μας δόθηκε η οριστική απόφαση του Δήμου δια στόματος του προέδρου της σχολικής επιτροπής κου Παπαποστόλου “με απόφαση του Δημάρχου Χαλκιδέων κου Παγώνη, ο διαγωνισμός θα μείνει όπως έχει” την οποία δήλωση επιβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος κος Κεράτσας.

Καταγγέλλουμε τη στάση αυτή του Δήμου και καλούμε τους αρμόδιους έστω και τώρα, μόλις πέντε ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για τις καταθέσεις των φακέλων των ενδιαφερομένων, να τροποποιήσουν τις τεχνικές προδιαγραφές και να δώσουν στους μαθητές του σχολείου ό,τι δικαιούνται χωρίς εκπτώσεις.

Καταθέτουμε πως τα Μουσικά Σχολεία είναι ο ΜΟΝΟΣ δημόσιος δωρεάν θεσμός στη χώρα μας στον οποίο μπορεί ένας μαθητής να διδαχθεί παραδοσιακή και ευρωπαϊκή μουσική. Το Μουσικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Χαλκίδας είναι το μοναδικό στο νομό μας και οι εγγεγραμμένοι σε αυτό μαθητές έρχονται από πολλές περιοχές (π.χ. Ψαχνά, Ερέτρια, Θήβα, Οινόφυτα κα) ή έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους (π.χ Λειβαδιά, Σκύρος) για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Να σημειώσουμε ότι το σχολείο αυτό ΔΕΝ διαθέτει ούτε κυλικείο.
Εξαιτίας της προσθήκης των ειδικών μαθημάτων θεωρίας, μουσικών οργάνων κλπ, το Μουσικό Γυμνάσιο έχει διευρυμένο ωράριο με 8 ή 9 διδακτικές ώρες ημερησίως. Οι έφηβοι μαθητές του σχολείου κατά μέσο όρο ξεκινούν τη σχολική μέρα από τις 6:30 και επιστρέφουν στις 16:00. Η νομοθεσία έρχεται να υποστηρίξει τον τιτάνιο αυτό αγώνα των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα Μουσικά σχολεία προβλέποντας πλήρη σίτιση και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.
Ζητούμε μόνο την εφαρμογή του νόμου.

Το επιχείρημα της έλλειψης πόρων είναι ανερισματικό καθώς το κονδύλι για τη σίτιση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της χώρας πιστώνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για λογαριασμό του Δήμου απευθείας από ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών και δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου ούτε κατά ένα ευρώ.

Το επιχείρημα πως το προϋπολογιζόμενο ποσό δεν επαρκεί για πλήρη σίτιση είναι ανερισματικό καθώς το τελικό (3€ ανά μερίδα) υπερκαλύπτει το κατώτατο όριο (1,86€) που ορίζεται για το κόστος μιας μερίδας πλήρους γεύματος από τη νομοθεσία.

Το επιχείρημα της έλλειψης επαρκούς χώρου εστίασης είναι ανερισματικό καθώς το φαγητό παρέχεται στους μαθητές σε ατομικό σκεύος και μπορεί να καταναλωθεί όπως σε όλα τα ολοήμερα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Το επιχείρημα πως δεν υπάρχει κανένας ανάδοχος από την περιοχή της Χαλκίδας που να μπορεί να ανταπεξέλθει στον τύπο του γεύματος που απαιτούμε, καταρρίπτεται, αφού ο διαγωνισμός είναι πανελλήνιος.

Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα να στηρίξει αυτή την κατάφωρη αδικία και την καταπάτηση των νομίμων δικαιωμάτων των μαθητών του σχολείου μας.
Αρνούμαστε να τη δεχτούμε και καλούμε τους αρμοδίους κκ. Κούμαρο, Κεράτσα, Παπαποστόλου και τον επικεφαλής κο Παγώνη να τη διορθώσουν.



Μουσικό Γυμνάσιο με Λ.Τ Χαλκίδας Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων
Ι. Λεονταρίδη Το Δ.Σ.

Σχόλια