Αδιανόητες οι διώξεις δημοσιογράφων σε ένα κανονικό δυτικό κράτος

Του Γιώργου Φιντικάκη
Αδιανόητο να συμβαίνουν διώξεις δημοσιογράφων σε ένα κανονικό δυτικό κράτος, αυτά είναι πράγματα που αλλοιώνουν τις αστικές μας δομές, πληγώνουν το εθνικό κύρος και γόητρο στο εξωτερικό, οδηγούν στο σκονισμένο ράφι της ιστορίας του αγώνες για δημοκρατία, ισονομία, και πρόοδο. 


Την άποψη αυτή διατυπώνουν στο Liberal.gr, τρεις πανεπιστημιακοί, οι Σπυρίδων Λίτσας, Μάνθος Ντελής και Χάρης Τσιλιώτης τονίζοντας αφενός ότι η διαδικασία του αυτοφώρου για υποθέσεις που δεν έχουν σχέση με τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών είναι αστεία, και πρέπει να καταργηθεί, αφετέρου ότι η υπόθεση κατέδειξε πως οι διώξεις κάθε ενοχλητικής φωνής, έχουν καταστεί εργαλείο πολιτικής αντιπαράθεσης για τη κυβέρνηση.
Σπ. Λίτσας: Κεντρικός πυλώνας της δημοκρατίας, η Ελευθεροτυπία
Η αρχή της Ελευθεροτυπίας αποτελεί κεντρικό πυλώνα του αστικού φιλελεύθερου δημοκρατικού πολιτεύματος. Πολιτικές ενέργειες που κινούνται εναντίον των λειτουργών της ελεύθερης, ορθολογικής και απρόσκοπτης ενημέρωσης του πολίτη, αλλοιώνουν τις αστικές δομές του κράτους, πληγώνουν το εθνικό κύρος και γόητρο στο εξωτερικό και οδηγούν στο σκονισμένο ράφι τις Ιστορίας τους αγώνες των Ελλήνων για Δημοκρατία, Ισονομία και Πρόοδο.

Ως προς τα διαδικαστικά της αυτόφωρης διαδικασίας των δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος με καλύπτει πλήρως η θέση και η ανάλυση καλών συναδέλφων της Νομικής επιστήμης.
 * Ο Σπ. Λίτσας, είναι αναπληρωτης Καθηγητης Διεθνων Σχεσεων & Επισκεπτης Καθηγητης του Ινστιτουτου Πολιτικων Επιστημων του Πανεπιστημιου της Grenoble
Μ. Ντελής: Να καταργηθεί η αστεία διαδικασία του αυτοφώρου
Οι δημοκρατίες στηρίζονται στη σωστή λειτουργία των θεσμών και των ανεξάρτητων αρχών, προεξεχόντων της δικαιοσύνης και της ελευθεροτυπίας. Η διαδικασία του αυτόφωρου για υποθέσεις που δεν έχουν σχέση με τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών είναι αστεία και πρέπει να καταργηθεί.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει ταχύτατα τις υποθέσεις που καταγγέλλονται από τους δημοσιογράφους του Φιλελεύθερου και να εντοπίσει το βαθμό στον οποίο αληθεύουν, με σκοπό την απόδοση ευθυνών είτε στο πολιτικό προσωπικό είτε στους δημοσιογράφους. Σε κάθε περίπτωση ο ελεύθερος αλλά και συνετός τύπος είναι λίκνο της δημοκρατίας και του ελέγχου τυχόν πολιτικών ευθυνών.
* O Μάνθος Ντελής είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής στη Σχολή Επιχειρήσεων του Μονπελιέ.
Χάρης Τσιλιώτης: Καθεστωτική η αντίληψη των κυβερνώντων
Οι απηνείς διώξεις κάθε ενοχλητικής φωνής από τον χώρο της πολιτικής χθες, της δημοσιογραφίας σήμερα, ενδεχομένως και από τους χώρους της επιστήμης και της τέχνης αύριο, έχουν καταστεί πλέον εργαλείο πολιτικής αντιπαράθεσης για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Οι διώξεις αυτές εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο πόλωσης μέχρι τις βουλευτικές εκλογές με κατασυκοφάντηση κάθε αντίθετης φωνής ως δήθεν «συκοφαντικής», «φασιστικής» και «ακροδεξιάς», η οποία θα πρέπει να καταπολεμηθεί με κάθε μέσο, ακόμη και με μηνύσεις και αυτόφωρα.

Τα παραπάνω και άλλα πολλά καταδεικνύουν την καθεστωτική αντίληψη των κυβερνώντων και την εκτροπή τους από τους κανόνες της δημοκρατικής αντιπαράθεσης. Η απελευθέρωσή των δημοσιογράφων υπό το βάρος της δημόσιας κατακραυγής, που κατέδειξε το φιάσκο της αυτόφωρης διαδικασίας, δεν αλλάζει το παραμικρό από τα παραπάνω.
* Ο Χάρης Τσιλιώτης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου


Σχόλια