Ζωγραφική Αναπαράσταση του Ευριπίδη από την Εύη Σαραντέα

Ζωγραφική αναπαράσταση προτομής που εικονίζει τον Ευριπίδη (5ος αι. π. Χ.), έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές όλων των εποχών. Παρουσιάζει την εικόνα ενός φιλοσοφικού ποιητή σε περισυλλογή. Μια φυσιογνωμία αξιοσέβαστη, με μακριά κι ατημέλητα μαλλιά, γυμνό μέτωπο, αραιές αφέλειες. (Το πορτρέτο του προήλθε από μελέτες μου σε αντίγραφα κεφαλής του αυθεντικού ανδριάντα του 4ου αι. π. Χ., ιδιαίτερα εκείνου που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης).

Ο τραγικός ποιητής γεννήθηκε στην Αττική. H ζωή του ορίζεται από την κορυφαία αθηναϊκή πεντηκονταετία και τον ολέθριο Πελοποννησιακό πόλεμο. Από τα ενενήντα δύο έργα που συνέθεσε σώθηκαν μόνο τα δεκαεννέα. Αναζήτησε νέους τρόπους πραγμάτωσης και εκτέλεσης της τραγωδίας. Οξύς παρατηρητής, μοναδικός ιδιοφυής δημιουργός, ιστορικής αξίας επαναστάτης, προβληματίζει τους πάντες με τις τραγωδίες του. Όλη η κλίμακα των βίαιων παθών του ανθρώπου που κυριαρχεί στον πόλεμο –από τη μεγαλοσύνη ως την άθλια μικρότητα– πραγματώνονται στο τραγικό έργο του: Μορφές, που θυσιάστηκαν για έναν ανώτερο σκοπό (Ιφιγένεια, Άλκηστις). Ο πόνος της χαροκαμένης μάνας (Εκάβη). Η επιθετικότητα μεταξύ των ανθρώπων (Τρωάδες). Ο πληγωμένος εγωισμός (Μήδεια). Ο πρωταρχικός διχασμός της ανθρώπινης ψυχής (Βάκχες).
Ο Ευριπίδης δεν κατέκρινε, προσπαθούσε όχι να δικαιολογήσει, αλλά να αιτιολογήσει .
(Από το βιβλίο «Το εντός Άγαλμα», εκδ. Περίπλους).
Έκθεση αναπαραστάσεων αρχαίων φυσιογνωμιών της Εύης Σαραντέα, στο Μουσείο Κοτσανά, Πινδάρου 5 και Ακαδημίας (Κολωνάκι), έως 17 Δεκεμβρίου 2018. Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια