Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου των Αστυνομικών Υπαλλήλων Εύβοιας Γ.Κουλιάκη στο EVIA VIMA και την Ματίνα Ρέτσα.

Ο Πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Εύβοιας-μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΣ.Υ. και Ταμίας της Εκτελεστικής Γραμματείας, Γιώργος Κουλιάκης μιλά σήμερα στη δημοσιογράφο Ματίνα Ρέτσα σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης για όλα τα θέματα που απασχολούν το σώμα της ΕΛ.ΑΣ. τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.




Ματίνα Ρέτσα-Κύριε Πρόεδρε, πόσα χρόνια υπηρετείτε στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και ποιες οι διαφορές από τότε που μπήκατε στην ΕΛ.ΑΣ. μέχρι και σήμερα;


Γιώργος Κουλιάκης-Στην Ελληνική Αστυνομία άρχισα να εργάζομαι μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, το 1988. Άλλες εποχές, μη συγκρίσιμες με το σήμερα. Αλίμονο αν είχαμε μείνει ακόμα στο χθες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σήμερα δεν έχουμε προβλήματα και μάλιστα 

σοβαρότατα. Καταρχάς δεν υπήρχαν σωματεία (όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά και επικρατούσε ο νόμος «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;»). Με την ίδρυση των συνδικαλιστικών σωματείων και της Ομοσπονδίας πετύχαμε θεσμικές αλλαγές, όπως η εισαγωγή στην αστυνομία μέσω πανελληνίων εξετάσεων, η θεσμοθέτηση του ωραρίου εργασίας, η νυχτερινή αποζημίωση, η συμμετοχή στα συμβούλια μεταθέσεων και σε υπηρεσιακές επιτροπές, η παράσταση με συνήγορο στα πειθαρχικά συμβούλια και πολλά άλλα θετικά μέτρα που διασφαλίζουν την προσωπικότητα του αστυνομικού από την αυθεντία και την αυθαιρεσία της διοίκησης. Επαναλαμβάνω όμως ότι αυτά δεν είναι όλα λελυμένα και κατοχυρωμένα. Δίνουμε αγώνα για την εφαρμογή τους στην πράξη. Άλλωστε, με τα Μνημόνια, πολλά κεκτημένα ιδίως στον οικονομικό τομέα, καταργήθηκαν και δίνουμε ξανά τον αγώνα για την ανάκτησή τους.

Ματίνα Ρέτσα-Είστε ο παλαιότερος, εν ενεργεία, πρόεδρος Πρωτοβάθμιας Ένωσης και σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ο λόγος σας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Γιώργος Κουλιάκης-Ξεκίνησα από το έτος 1998 και συνεχίζω μέχρι και σήμερα να είμαι Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ευβοίας. Από το έτος 2000 κι εντεύθεν επίσης εκλέγομαι ανελλιπώς αντιπρόσωπος της Ένωσης στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπάλληλων έχοντας συμμετάσχει συνολικά σε 19 ;;;;; συνέδρια. Επιπρόσθετα από το έτος 2003 και μεταγενέστερα είμαι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ένωσης στο Συμβούλιο Μεταθέσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας , αρχικά με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (2003-2006) και μετέπειτα εκλεγμένος από τα μέλη της Ένωσης (2006-2018). Στις τελευταίες Αρχαιρεσίες ανανεώθηκε η θητεία μου και στα τρία Όργανα (Διοικητικό Συμβούλιο, Αντιπρόσωπος στην Π.Ο.ΑΣ.Υ., Συμβούλιο Μεταθέσεων της Δ.Α. Ευβοίας), οπότε συνεχίζω μέχρι το 2021. Έχω διατελέσει για δυο 3ετιες μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Π.Ο.ΑΣ.Υ. και από το έτος 2015 μέχρι και σήμερα είμαι μέλος και Ταμίας της Εκτελεστικής Γραμματείας με την θητεία μου να λήγει το 2020.

Ματίνα Ρέτσα-Ποια τα προβλήματα των αστυνομικών υπαλλήλων του νομού;



Γιώργος Κουλιάκης-Όταν έθεσα για πρώτη φορά υποψηφιότητα το έτος 1998, στόχος μου ήταν να βρίσκομαι πάντα στο πλευρό όλων των συναδέλφων μου, ανεξαρτήτως εάν με ψήφισαν ή όχι, να είμαι ειλικρινής μαζί τους με οποιοδήποτε κόστος και να καταφέρω σε ένα δύσκολο Νομό όλοι τους να υπηρετούν στον τόπο συμφερόντων τους. Θεωρώ ότι αυτούς τους τρεις βασικούς κανόνες τους τήρησα από τότε μέχρι και σήμερα απαρέγκλιτα και αυτό θεωρώ είχε ως αποτέλεσμα στις τελευταίες εκλογές της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ευβοίας να λάβω αριθμό ψήφων ίσο με το τεράστιο ποσοστό του 96% επί των ψηφισάντων μελών. Όπως σας είπα ήδη, οι εποχές έχουν αλλάξει. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να είμαστε δίπλα στο συνάδελφο όταν έχει πρόβλημα είτε στην υπηρεσία είτε στην προσωπική του ζωή, εφόσον απευθυνθεί σε μας. Επιδιώκουμε την επίλυση των προβλημάτων χωρίς να προκαλούμε εντάσεις, αρκεί να υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

Ματίνα Ρέτσα-Να έρθουμε τώρα εδώ στα δικά μας. Πώς είναι η κατάσταση σήμερα που μιλάμε στην Εύβοια; Υπάρχει πλήρης κάλυψη των αστυνομικών τμημάτων; Με άλλα λόγια οι Ευβοιείς πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς;

Γιώργος Κουλιάκης-Στην Εύβοια, έχουμε πολλές ιδιομορφίες ως Διεύθυνση Αστυνομίας. Μεγάλες οι αποστάσεις από Υπηρεσία σε Υπηρεσία, η δύναμη ήταν ελλιπέστατη αλλά στη τελευταία αναδιάρθρωση αυξήθηκε η οργανική δύναμη με 100 νέες θέσεις χαμηλόβαθμων αστυνομικών οι οποίες άρχισαν να καλύπτονται σταδιακά και μετά τις νέες τακτικές μεταθέσεις απομένει πολύ μικρός αριθμός για να πληρωθούν στο σύνολό τους. Ταυτόχρονα ιδρύθηκε τμήμα Άμεσης Δράσης στο Δήμο Χαλκιδαίων, Α.Τ. Διρύων Μεσσαπίων στο μοναδικό Δήμο στην Ελλάδα που δεν λειτουργούσε Α.Τ. και συστάθηκαν 4 ομάδες Ο.Π.Κ.Ε. και 3 ομάδες Ε.Π.Τ.Α., οι 4 εκ των οποίων υπάγονται επιχειρησιακά στα επαρχιακά Α.Τ. Ιστιαίας και Αλιβερίου. Συνεπώς, θεωρώ ότι οι Ευβοιείς πολίτες σήμερα μετά και τις τελευταίες επιτυχίες των υπηρεσιών μας στην εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση στο Πανελλήνιο πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι όλοι οι αστυνομικοί μας θα συνεχίσουν να εργάζονται με τον ίδιο ζήλο, μέρα και νύχτα, παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Ματίνα Ρέτσα-Πώς είναι η κατάσταση στην Εύβοια σχετικά με τον τεχνικό εξοπλισμό της Διεύθυνσης; Καλύπτονται οι ανάγκες;

Γιώργος Κουλιάκης-Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στο κτιριολογικό. Όλα τα αστυνομικά κτίρια ενοικιάζονται. Το δημόσιο δυστυχώς είχε άλλη πολιτική με αποτέλεσμα στο νομό μας να έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο ζήτημα. Χρειαζόμαστε σύγχρονα λειτουργικά κτίρια που να εξασφαλίζουν καλές συνθήκες εργασίας για τον αστυνομικό, ευπρεπή εικόνα της αστυνομίας για τον πολίτη που τα επισκέπτεται και ασφαλείς συνθήκες κράτησης για όσους παραβατούν. Και βέβαια, η ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού πρέπει να επιταχυνθεί. Το έγκλημα δυστυχώς προτρέχει σε αυτόν τον τομέα.

Ματίνα Ρέτσα-Γνωρίζετε ότι ο κόσμος στηρίζεται στην ΕΛ.ΑΣ. Ως μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ γνωρίζετε την κατάσταση σε όλη την επικράτεια μετά και τις μειώσεις των αστυνομικών τμημάτων σε κάποιες περιοχές. Ποια είναι η άποψή σας για αυτό το νέο σχεδιασμό;



Γιώργος Κουλιάκης-Τα προβλήματα ποικίλουν σε κάθε νομό λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού και των οικονομικών δραστηριοτήτων. Βασικό μέλημα της αστυνομίας πρέπει να είναι η παροχή ασφάλειας σε όλους χωρίς διακρίσεις. Δυστυχώς αυτός είναι ο στόχος που καθημερινά πρέπει να επιβεβαιώνεται. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική από περιοχή σε περιοχή λόγω των πολλών προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια. Η δύναμη της αστυνομίας δεν επαρκεί επειδή οι προσλήψεις περιορίστηκαν κατά πολύ, ο στόλος των οχημάτων είναι επικίνδυνα ξεπερασμένος σε συντριπτικά ποσοστά, τα αστυνομικά κτίρια δεν έχουν ανανεωθεί και υποσυντηρούνται λόγω έλλειψης χρημάτων. Το υπουργείο προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κατάσταση περιορίζοντας τον αριθμό των αστυνομικών τμημάτων και άρα των λειτουργικών τους δαπανών. Στην πράξη το πρόβλημα συσσωρεύτηκε στις πλάτες των ίδιων των αστυνομικών ενώ σε ορισμένες περιοχές επιβαρύνθηκε και ο πολίτης ιδίως στις περιπτώσεις που αυξήθηκε η χιλιομετρική απόσταση της έδρας μιας υπηρεσίας από τον τόπο κατοικίας του. Γενικά, η σύγχρονη τάση είναι να υπάρχουν μεγάλες αστυνομικές μονάδες και δη εποχούμενες για την εξυπηρέτηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά αυτό επιδέχεται και εξαιρέσεις.

Ματίνα Ρέτσα-Πιστεύετε ότι η ΕΛ.ΑΣ. όπως λειτουργεί, καλύπτει την ασφάλεια των πολιτών;

Γιώργος Κουλιάκης-Θέση της Ομοσπονδίας μας είναι ότι απαιτείται μια ριζική μεταρρύθμιση του αστυνομικού συστήματος συνολικά στη χώρα μας. Ο μέσος πολίτης όταν συζητά για την ασφάλειά του μιλά κατακρίνοντας συνήθως την αστυνομία. Στην πραγματικότητα όμως το αίσθημα της ασφάλειας διασφαλίζεται και από την Πυροσβεστική υπηρεσία, από το Λιμενικό σώμα, από το ΣΔΟΕ, από τις εταιρείες σεκιούριτι, από τις δημοτικές αστυνομίες όπου υπάρχουν και άλλες κρατικές υπηρεσίες. Εδώ αναφέρεστε προφανώς στην ανασφάλεια λόγω της εγκληματικότητας.

Ματίνα Ρέτσα-Ναι. Σχετικά με την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα, υπάρχει έξαρση;



Γιώργος Κουλιάκης-Το αρχηγείο επιμένει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι τα στατιστικά του στοιχεία δεν δείχνουν την τρομερή έξαρση που εμφανίζουν κυρίως τα κανάλια με τα συνεχιζόμενα ρεπορτάζ γύρω από τα αστυνομικά συμβάντα. Εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρχουν αξιόπιστες στατιστικές, κάτι που δεν υπάρχει διότι τις αμφισβητούν ακόμα και οι εγκληματολόγοι. Να μη γίνεται απόκρυψη ή παραποίηση των αναφορών, να προβάλλονται τα εγκλήματα για να γνωρίζει ο κόσμος και να λαμβάνει μέτρα προφύλαξης όπου απαιτείται και φυσικά να λειτουργεί σωστά η αστυνομία για να μην στρέφεται ο κόσμος κατά των αστυνομικών. Όλο το διεκδικητικό μας πλαίσιο, διαπερνάται από αυτήν την λογική. Τα αιτήματα, ακόμα κι αυτά που είναι στενά συντεχνιακά, αποσκοπούν στη βελτίωση της εργασιακής θέσης των συναδέλφων μας και άρα στη βελτίωση της εικόνας και της αποτελεσματικότητας της αστυνομίας.

Ματίνα Ρέτσα-Ποιες οι προτεραιότητες της ΠΟΑΣΥ στο 29ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί το Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη;

Γιώργος Κουλιάκης-Στο επικείμενο συνέδριο θα επικαιροποιήσουμε τα αιτήματα του 28ου συνεδρίου που είχε γίνει εδώ στην Ερέτρια. Δεν έχουν αλλάξει δυστυχώς πολλά πράγματα διότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην έχει ως προτεραιότητά της την ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών. Με το σταγονόμετρο εγκρίνονται οι λειτουργικές δαπάνες, υπάρχουν εκκρεμότητες και ανεξόφλητα δεδουλευμένα, οι προσλήψεις ακολουθούν τη μνημονιακή δέσμευση, οι προμήθειες διαφόρων μέσων και οχημάτων δεν γίνονται με τους ρυθμούς που απαιτούν οι ανάγκες των καιρών. Επίσης, επειδή φέτος συμπληρώνονται 30 έτη από την ίδρυση της Ομοσπονδίας, το συνέδριο θα κάνει αναφορές σ’ αυτό το γεγονός, θα τιμήσουμε τους πρωτεργάτες του συνδικαλιστικού κινήματος και θα θυμηθούμε την ιστορία τους, θα συζητήσουμε από πού ξεκινήσαμε και προς τα πού κατευθυνόμαστε.

eviavima

Σχόλια