Αρκετές συγκινήσεις στην 3η βραδιά Λογοτεχνίας στο Μονοπάτι της Ηρώς εχθές το βράδυ. Φωτογραφικό υλικο

Στο Μονοπάτι της Ηρώς πραγματοποιήθηκε εχθές σε ένα πολύ συγκινητικό κλίμα η 3η βραδιά λογοτεχνίας του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων από την ΔΗΚΑΔΙΜΕ. Η βραδιά ήταν αφιερωμένη σε όλους όσους βοήθησαν αυτές τις ημέρες για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε στις 13 Αυγούστου στην ευρύτερη περιοχή. Καθ' όλη την διάρκεια της βραδιάς η συγκίνηση διαδεχόταν το χαμόγελο και τούμπαλιν. Δεν θα κάνω ανάλυση εδώ της εκδήλωσης, διότι θα υπάρξουν επιμέρους αναρτήσεις, αλλά θα ήθελα να αναφερθώ επιγραμματικά στην όλη εκδήλωση. Συγκινητική ήταν η παρουσίαση στην Ηρώ, στην οποία έχει αφιερωθεί το Μονοπάτι.
Το Μονοπάτι ήταν του παππού Μαραγκού, αλλά ο παππούς γέρασε και έγινε ρουμάνι. όνειρο της Ηρώς ήταν να ζωντανέψει και πάλι. Όνειρο που πραγματοποιήθηκε. Αλλά η Ηρώ έδινε την άνιση μάχη με το σάρκωμα και δεν μπορούσε να περπατήσει και αυτή. Αλλά στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση από το νοσοκομείο ώστε να είναι εκεί και να δει την εκκίνηση. Αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Έφυγε ένα μήνα πριν το όνειρό της γίνει πραγματικότητα. Είναι μερικά απ' όσα ανέφερε η κα Καραφωτιά για την Ηρώ, που εγώ προσωπικά δεν την γνώριζα, αλλά σήμερα είναι σαν να την ξέρω χρόνια. Σαν να μου μιλάει και να είναι χαρούμενη γι το Μονοπάτι της.
Η εκδήλωση όμως άρχισε όχι με την Ηρώ, αλλά με τον Τουριστικό Οδηγό του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, ο οποίος θα είναι έτοιμος πιθανόν το Νοέμβριο. Αναφέρθηκε στον οδηγό ο συντονιστής κος Νικόλαος Καρατζάς, ο οποίος είναι Αρχαιολόγος-Ιστορικός. Σε επόμενη ανάρτηση θα υπάρξουν λεπτομέρειες στα όσα αναφέρθηκε και στα όσα θα περιλαμβάνει ο οδηγός αυτός.
Παρουσιάστηκαν έργα του Άκου Δασκαλόπουλου και διαβάστηκαν ποιήματά του από τον δάσκαλο κο Μπισμπικόπουλο, παρουσιάστηκαν έργα της κας Ζωής Βαλάση από την ίδια, που ήταν πραγματικά μεγάλη τιμή που την γνωρίσαμε και τα όσα μας ανέφερε ήταν πολύ όμορφα και εποικοδομητικά, που θα αναφέρουμε σε επόμενα δημοσιεύματα.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ και στον αγαπημένο φίλο Νίκο Καλογιάννη, που έχει κάνει μια υπέροχη μελέτη για τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ψαχνών και η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες .
Γνωρίσαμε έναν άνθρωπο που έζησε στην περιοχή μας κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου μέσα από τα έργα του. Πρόκειται για τον Πάνο Σαμαρά, ο οποίος ήταν δάσκαλος στους Στρόπωνες, δάσκαλος και του εφημέριου του χωριού πατρός Θεόδωρου Μπακρή, ο οποίος το ανέφερε ο ίδιος, και έχει γράψει πολλά έργα εμπνευσμένα από την περιοχή. Το έργο του παρουσίασαν ο Σωτήρης Καρκαλάτος, η σύζυγός του κου Καρκαλάτου και ο Σαράντος Ρογκάκος, ο οποίος είναι ηθοποιός. Επίσης ο κος Ρογκάκος απήγγειλε και μερικά ποιήματα από τις ποιητικές του συλλογές.
Ακόμη ειπώθηκαν ποιήματα ενός άγνωστου ποιητή, ο οποίος θέλει να παραμείνει στην ανωνυμία και ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή, αλλά και ποιήματα του φοιτητή Ταξιάρχη Δανέλη για τη φωτιά στο Μάτι αλλά και για τους Εθελοντες Δασοπυροσβέστες των Ψαχνών, ποίημα της κας Λυμπέρη για το Μάτι και της κας Σταματούκου για τις ψυχές. Υπέροχο ήταν το ποίημα που είπε ο κος Ραπτάκης για την Ηρώ. Η όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε από την χορωδία των Καθενών, η οποία πραγματικά έκανε όλους τους παρευρισκόμενους να σιγοψηθυρίζουν μαζί τους. Παρόντες μεταξύ των άλλων ήταν και ο Δήμαρχος κος Ψαθάς, ο αρχηγός του ΣΕΔΔΔ κος Ραπτακης, ο πρώην αντιδήμαρχος κος Σπαθής, η πρόεδρος της ΔΗΚΑΙΔΜΕ κα Μύταλα, ο εφημέριος των Στροπωνων πατήρ Θεόδωρος Μπακρής και πολύς κόσμος.
Συγχαρητήρια πολλά στην οικογένεια της Ηρώς, στην ΔΗΚΑΔΙΜΕ και σε όλους όσους βοήθησαν να βγει αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα. Συγχαρητήρια στις Ελένη Κουμούση, Θωμουλα Λαγού, Χριστίνα Καλαβρή και Νίκη Καραγκούνη για την πολύτιμη βοήθεια.






















Σχόλια

  1. Για ξαναγραψε καλύτερα ποιοι ήταν και ποιοι βοήθησαν πραγματικά,γιατί οι μισοί που γράφεις δεν εκαναν τίποτα ,η απλά τα γράφεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου